5 ασθένειες των ηλικιωμένων σκύλων που πρέπει να γνωρίζετε

Συνήθη προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους σκύλους

Η ζωή περνάει γρήγορα, ειδικά όταν είσαι σκύλος. Το χαζοχαρούμενο κουτάβι που ήρθε σπίτι μόλις πριν από λίγα χρόνια ωριμάζει σε ένα ώριμο ηλικιωμένο μέσα σε μια στιγμή. Ευτυχώς, καθώς η κτηνιατρική έχει βελτιωθεί, το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να διαχειριζόμαστε μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση στους σκύλους.

Καθώς η κτηνιατρική έχει βελτιωθεί, τόσο έχει βελτιωθεί η ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να διαχειριζόμαστε καταστάσεις υγείας.

Πότε ο σκύλος μου είναι «ηλικιωμένος»;

Αν και η κοινή σοφία μας λέει ότι η ηλικία ενός σκύλου επί 7 ισούται με την αντίστοιχη ηλικία τους σε ανθρώπινα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με το μέγεθός τους. Οι γιγάντιες ράτσες όπως οι Great Danes μπορεί να έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο από 10 χρόνια, ενώ ένα 8 κιλά Τσιουάουα μπορεί να ζήσει και μετά τα 18. Ένας πιο συγκεκριμένος εμπειρικός κανόνας είναι ότι ένας σκύλος μπορεί να θεωρηθεί ηλικιωμένος κατά το τελευταίο τρίμηνο (25%) της αναμενόμενης διάρκειας ζωής του/της.

5 ασθένειες των ηλικιωμένων σκύλων που πρέπει να γνωρίζετε.

Οστεοαρθρίτιδα

Η ασθένεια των αρθρώσεων συμβαδίζει με τη γήρανση, καθώς ο χόνδρος που προστατεύει τις επιφάνειες των αρθρώσεων φθείρεται με τον καιρό. Αν και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αντιστραφεί, οι ιδιοκτήτες έχουν πολλά εργαλεία στη διάθεσή τους για να μειώσουν τον αντίκτυπο της γήρανσης στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα στους σκύλους.

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει υγιές βάρος. Τα υπέρβαρα σκυλιά μεταφέρουν σημαντικά βαρύτερα φορτία στις αρθρώσεις τους. Αυτό έχει επίδραση σε σκύλους όλων των φυλών, αλλά είναι πιο έντονο σε σκύλους μεγαλόσωμων φυλών που μπορεί να έχουν ήδη μια γενετική προδιάθεση σε καταστάσεις όπως η δυσπλασία του ισχίου. Δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τακτικές εξετάσεις για να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια της νόσου των αρθρώσεων. Εξοικειωθείτε και με τα σημάδια της νόσου των αρθρώσεων - απροθυμία να ανεβεί σκάλες, δυσκαμψία ειδικά το πρωί και αστάθεια, για να αναφέρουμε μερικά. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τις θεραπευτικές τροφές για σκύλους. Ορισμένες δίαιτες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση της κινητικότητας και της υγείας των αρθρώσεων.

Οδοντιατρική νόσος

Μία από τις πιο συχνά διαγνωσθείσες καταστάσεις στους σκύλους, η οδοντική νόσος εμφανίζεται σε όλες τις ράτσες και τα μεγέθη σκύλων. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, απώλεια δοντιών και βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος που μπορεί να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα.

Η φροντίδα στο σπίτι, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και οι οδοντικές λιχουδιές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πέτρας στα δόντια, όπως και οι εξειδικευμένες τροφές που προορίζονται για την προώθηση της οδοντικής υγείας. Μόλις αναπτυχθεί η οδοντική νόσος, ωστόσο, χρειάζεται ένας πλήρως αναισθητοποιημένος οδοντικός καθαρισμός στην κτηνιατρική κλινική. Ξεκινήστε νωρίς, πριν αναπτυχθεί σοβαρή περιοδοντική νόσος.

Παχυσαρκία

Περισσότεροι από τους μισούς σκύλους στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξινομούνται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και πολλοί ιδιοκτήτες δεν το συνειδητοποιούν καν. Ακόμη χειρότερα, τα υπέρβαρα σκυλιά είναι επιρρεπή σε μια σειρά από δευτερογενή προβλήματα όπως αρθρώσεις, διαβήτης και αναπνευστικές ασθένειες.

Η άσκηση και ο έλεγχος των θερμίδων είναι τα κλειδιά για τη διαχείριση του βάρους ενός κατοικίδιου. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι συχνά λιγότερο δραστήριοι από τους νεότερους συναδέλφους τους και έχουν διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες. Οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για ηλικιωμένους μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή θρεπτικών συστατικών στη σωστή ισορροπία, συχνά με διαφορετικές αναλογίες λίπους και πρωτεΐνης από αυτές που θα βρείτε σε μια τυπική τροφή για ενήλικες σκύλους. Η τακτική ήπια άσκηση είναι ευεργετική ακόμα και για σκύλους με προβλήματα υγείας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να καταλήξετε σε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που είναι κατάλληλο για το κατοικίδιό σας.

Υποθυρεοειδισμός

Τα υπέρβαρα σκυλιά που ακολουθούν ένα εγκεκριμένο από τον κτηνίατρο πρόγραμμα απώλειας βάρους με ελάχιστη έως καθόλου επιτυχία μπορεί να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, μια κοινή πάθηση σε σκύλους που οδηγεί σε υποτονικό μεταβολισμό. Ευτυχώς, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος και ανταποκρίνεται εύκολα στη φαρμακευτική αγωγή.

Καρκίνος

Δυστυχώς, οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε πολλούς από τους ίδιους καρκίνους που παρατηρούνται στους ανθρώπους. Ο καρκίνος των οστών, το λέμφωμα και το μελάνωμα είναι μερικά μόνο από τα νεοπλάσματα που διαγιγνώσκονται συνήθως σε σκύλους. Αν και υπάρχει ένα ισχυρό γενετικό συστατικό σε ορισμένες ράτσες σκύλων όπως τα Γκόλντεν Ρετρίβερ και τα Μπόξερ, ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ράτσα. Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι το κλειδί για την επιβίωση από τον καρκίνο του σκύλου, επομένως μην παραλείψετε αυτές τις ετήσιες κτηνιατρικές εξετάσεις.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News