Αυτό το πανέξυπνο λαμπραντόρ μυρίζεται τον διαβήτη

Κι όμως ένα εκπαιδεύμενο τετράποδο αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασία απέναντι στο ανεβασμένο σάκχαρο της ιδιοκτήτριάς του.

Θα σου πούμε τώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο διαβήτης «κυβερνούσε» τη ζωή της Pebbles Miller για πολλά χρόνια. Στα 14, διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1. Σήμερα, στα 44, η Pebble από τον Καναδά έχει αναπτύξει μία κατάσταση που αφήνει το σώμα της απαθές απέναντι σε οποιοδήποτε προειδοποιητικό σινιάλο όταν το σάκχαρο του αίματος αρχίζει να πέφτει. Παρότι παρακολουθούσε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της και η ίδια είχε υιοθετήσει έναν πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, δεν μπόρεσε να αποφύγει τρία εγκεφαλικά επεισόδια, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης κάποια μέρα εντελώς απροσδόκητα έπεσαν κατακόρυφα.

Τελευταία όμως μπορεί ξανά να χαμογελά ευτυχισμένη χάρη στη βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει στις δύσκολες στιγμές ένας εγκάρδιος φίλος. Πρόκειται για τον 7χρόνο Fairmont, ένα λαμπραντόρ-ανιχνευτή, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να μυρίζεται κυριολεκτικά στον αέρα πότε το σάκχαρο στο αίμα της Pebbles πέφτει. Δεν πρόκειται για κάποια μαγική ικανότητα του σκύλου, αλλά είναι αποτέλεσμα της εκπαίδευσης που έχει λάβει ώστε να αντιδρά στη μυρωδιά μιας χημικής αντίδρασης που συμβαίνει όταν αρχίζει να πέφτει το σάκχαρο. Τι γίνεται τότε; Ο Fairmont φέρνει στην Pebbles ένα φουσκωτό παιχνίδι – σημάδι ότι πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Σήμερα στην Αμερική αρχίζει και αναπτύσσεται αυτή η υπηρεσία, όπου οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να έχουν τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων είτε δωρεάν είτε προσφέροντας ένα μικρό ποσό.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News