Γιατί αγαπάμε το Σνάουτσερ Νάνο

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για αυτή τη χαριτωμένη φυλή.

Ατρόμητος χωρίς να γίνεται επιθετικός, τρυφερός χωρίς να γίνεται «κολλιτσίδα» και με αστείο μούσι και φρύδια που του δίνουν μια κωμική, σχεδόν ανθρώπινη έκφραση, το Σνάουτσερ Νάνος έχει γίνει δημοφιλές παγκοσμίως. Ποιες είναι οι ρίζες του και πού οφείλει τη δημοτικότητά του;

Η ιστορία του

Ήδη το 1503 ο ζωγράφος Albrecht Durer απαθανάτιζε ένα Σνάουτσερ σε μια Μαντόνα του. Μια άλλη απεικόνιση Σνάουτσερ εντοπίζεται σε μια ταπισερί που ανάγεται στο 1501. 

Το Σνάουτσερ Νάνος είναι το μικρότερο από τα τρία Σνάουτσερ, που αναπτύχθηκε ως σκύλος για αγρόκτημα και κυνηγός ποντικών. Τα μεγαλύτερα Σνάουτσερ επίσης προορίζονταν για την αγροτική ζωή, αλλά τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για να τραβούν καρότσια γεμάτα τρόφιμα από τη φάρμα μέχρι την πόλη και στη συνέχεια να είναι οι φύλακές τους. Το Σνάουτσερ Νάνος, συγκεκριμένα, θεωρείται ότι προήλθε από ζευγάρωμα με τα μικρόσωμα σκυλιά Άφενπίνσερ. 

Η φροντίδα του

Η γούνα του, που εκτείνεται σε δύο στρώσεις, μια τραχιά ανώτερη στρώση και ένα μαλακό υπόστρωμα, χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα, που καλό είναι να γίνεται από επαγγελματίες groomers. Κάποιοι ιδιοκτήτες του, ωστόσο, προτιμούν να την ψαλιδίζουν, αφήνοντας να αποκαλυφθεί το πιο μαλακό υπόστρωμα. Το καλό είναι πάντως ότι όποια λύση κι αν επιλέξεις, σε αντίθεση με άλλα σκυλιά, τα Σνάουτσερ Νάνοι δεν «μαδούν» γεμίζοντας το σπίτι και τα ρούχα με τρίχες.

Τα χρώματά του

Το «γκρι» ή «ασημί» που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τις αποχρώσεις του είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός από λευκές και μαύρες τρίχες, μονόχρωμες και ριγέ, σε διάφορους τόνους. Το χρώμα των Σνάουτσερ Νάνων ανοίγει στα φρύδια, τα μουστάκια, τα ζυγωματικά και το πίσω μέρος των ποδιών. Υπάρχουν ωστόσο και εξ ολοκλήρου μαύρα και ασημί Σνάουτσερ Νάνοι.

Η ιδιοσυγκρασία του

Γενικά, το Σνάουτσερ Νάνος περιγράφεται ως ένα «γεροδεμένο, δραστήριο σκυλί τύπου τεριέ, που θυμίζει το μεγαλύτερο ξαδερφό του, το Μεσαίο Σνάουτσερ, τόσο την εμφάνιση όσο και στην ενέργεια και την εγρήγορση». 

Το πιο διάσημο Σνάουτσερ

Χάρη στο γεγονός ότι είναι γεμάτο ενέργεια, τρυφερό και θαρραλέο, το Σνάουτσερ Νάνος έχει βρεθεί στο πλευρό διάφορων διασήμων όπως των 50 Cent, Shirley Jones και Liza Minnelli. Το ήξερες επίσης ότι ο «Αλήτης» από την κλασική ταινία της Ντίσνεϊ «Η Λαίδη και ο Αλήτης», με τον οποίο η Λαίδη μοιράζεται ένα πιάτο σπαγγέτι, είναι ένα Σνάουτσερ;

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News