K9: Λαγωνικά Covid-19

Στην Αγγλία εκπαιδεύονται σκύλοι για να ανιχνεύσουν με την όσφρηση τον κορωνοϊό

 

Τα σκυλιά ήταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου για χιλιάδες χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, θα μπορούσαν να κερδίσουν έναν ακόμη μεγαλύτερο τίτλο: lifesaver. Εδώ και χρόνια, τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί να μυρίζουν ναρκωτικά και άτομα που είναι παγιδευμένα σε ερείπια και πιο πρόσφατα, κατάφεραν να προβλέψουν επιληπτικές κρίσεις, υπογλυκαιμία, ακόμη και καρκίνο.

Τώρα, μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται Medical Detection Dogs (MDD) συνεργάζεται με το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) και το Πανεπιστήμιο Durham για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά να χρησιμοποιούν την ισχυρή αίσθηση της όσφρησης για να ανιχνεύσουν το νέο κορωνοϊό (COVID-19) ).

Η εκτεταμένη δοκιμή για το COVID-19 είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αυτών των δοκιμών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Γερμανία, μπόρεσαν να ισοπεδώσουν σημαντικά την καμπύλη παρέχοντας έγκαιρη φροντίδα σε όσους είχαν θετικές εξετάσεις, ειδικά σε χώρες με προϋπάρχουσες καταστάσεις και στους ηλικιωμένους.

Για χρόνια, η MDD έχει εκπαιδεύσει με επιτυχία σκύλους για την ανίχνευση της ελονοσίας, του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου, του Πάρκινσον και των βακτηριακών λοιμώξεων. Έχουν διερευνήσει εκτενώς την επιστήμη της αίσθησης της μυρωδιάς των σκύλων και πιστεύουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά για να εντοπίσουν αυτήν την τελευταία απειλή. Τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν λεπτές αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος, οπότε θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν πότε ένα άτομο έχει ανεβάσει πυρετό.

Ο καθηγητής Steve Lindsay στο Πανεπιστήμιο Durham είπε: «Εάν η έρευνα είναι επιτυχής, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σκύλους ανίχνευσης COVID-19 στα αεροδρόμια στο τέλος της επιδημίας για να εντοπίσουμε γρήγορα ανθρώπους που μεταφέρουν τον ιό. Αυτό θα βοηθούσε στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου αφού έχουμε θέσει υπό έλεγχο την παρούσα επιδημία».

Τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ταξιδιωτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό που εισέρχονται σε μια χώρα. Θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν σε άλλους δημόσιους χώρους για να εντοπίσουν άτομα που μπορεί να αγνοούν ότι θα μπορούσαν να εξαπλώσουν την εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια.

Τα σκυλιά θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε μόλις έξι εβδομάδες για να βοηθήσουν στην παροχή μιας γρήγορης, μη επεμβατικής διάγνωσης προς την ουρά της επιδημίας. Είναι σίγουροι ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να εντοπίσουν το COVID-19. Εξετάζουν τώρα πώς μπορούν να «μεταδώσουν» με ασφάλεια τη μυρωδιά του ιού από τους ασθενείς και να την γνωρίσουν στα σκυλιά.

Αυτή η μέθοδος θα επιτρέψει στους σκύλους να ελέγχουν ακόμη και άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ως ένα είδος διαλογής για να προσδιορίσουν ποιος πρέπει να εξεταστεί.

dogsmel2.jpg

Ο καθηγητής James Logan, επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Νόσων στο LSHTM, δήλωσε: «Η προηγούμενη δουλειά μας έδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν οσμές από ανθρώπους με λοίμωξη από ελονοσία με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια».

«Γνωρίζουμε ότι άλλες αναπνευστικές ασθένειες όπως το COVID-19 αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματός μας, οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τα σκυλιά να μπορούν να το ανιχνεύσουν. Αυτό το νέο διαγνωστικό εργαλείο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ανταπόκρισή μας στο COVID-19 βραχυπρόθεσμα, αλλά ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση», τόνισε.

Υπάρχουν πολλοί ήρωες που εμφανίζονται καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας - από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέχρι τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Φαίνεται ότι ενδέχεται να μπορέσουμε να προσθέσουμε σκύλους σε αυτήν τη λίστα στο εγγύς μέλλον.

(αφορμή για το άρθρο στάθηκε δημοσίευση στο petmd.com)

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News