Η γάτα που εξαφανίστηκε: 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν χαθεί το κατοικίδιό σου

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

Όσο καλά προετοιμασμένη κι αν είσαι για το ενδεχόμενο να χαθεί το σκυλάκι ή το γατάκι σου, είναι πολύ πιθανό να σε πιάσει πανικός σε περίπτωση που όντως εξαφανιστεί. Πώς λοιπόν θα ανακτήσεις την ψυχραιμία σου - και κυρίως τον τετράποδο φίλο σου;

1ο βήμα: Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Φρόντισε να έχεις πάντα μερικές πρόσφατες, καθαρές φωτογραφίες του ζώου ώστε σε περίπτωση απώλειας να τις αναρτήσεις στη σελίδα σου στο fb αλλά και σε εκείνη της φιλοζωικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή σου. Την ίδια φωτογραφία μπορείς να εκτυπώσεις και να τοιχοκολλήσεις στη γειτονιά σου, όχι μόνο στις κολώνες αλλά και σε κομβικά σημεία όπως το συνοικιακό pet shop. Επιπλέον, μην περιοριστείς στην τοποθέτηση μικροτσίπ. Καλό είναι να στερεώσεις στο κολάρο του ζώου και ένα ταμπελάκι ή μια βιδωτή θήκη με τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Κακά τα ψέματα, το τετράποδο μπορεί να μη συναντήσει αμέσως στο δρόμο του τον φιλόζωο περαστικό που θα μπει στη διαδικασία να το ελέγξει για μικροτσίπ. Επιπλέον, δοκίμασε να κατεβάσεις μια εφαρμογή όπως η Dog Tracker Plus, που ίσως σε βοηθήσει να εντοπίσεις το ζωάκι με GPS.  

2ο βήμα: Σε περίπτωση απώλειας του ζώου, προσπάθησε να μην πανικοβληθείς. Διαφορετικά, δεν θα είσαι σε θέση να σκεφτείς την επόμενη κίνηση. Ενώ θα αρχίσεις να ψάχνεις, επικοινώνησε με τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σου και ενημέρωσέ τη για την απώλεια. Επίσης ενημέρωσε τους γείτονές σου και ειδικά όσους βρίσκονται σε σημεία-πόλους έλξης για περιπλανώμενα ζώα, όπως τους υπαλλήλους στο κοντινό σουβλατζίδικο και την κυρία που συνηθίζει να ρίχνει φαγητό στις αδέσποτες γάτες (σχεδόν σε κάθε δρόμο υπάρχει τουλάχιστον μία).

3o βήμα: Τοποθέτησε ένα "δόλωμα". Αν χάθηκε το σκυλάκι σου, άφησε στο σημείο όπου το είδες για τελευταία φορά ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα ρούχο που συνήθιζε να μασουλάει. Κόλλησε ένα επεξηγηματικό χαρτί, ζητώντας από το Δήμο να μην πετάξει το παιχνίδι αμέσως. Δεν σου προτείνουμε να αφήσεις κάποια λιχουδιά, γιατί μάλλον θα την εντοπίσει πρώτο κάποιο πεινασμένο αδέσποτο της γειτονιάς (καλό κι αυτό, αλλά δεν θα αυξηθούν οι πιθανότητες ανεύρεσης του δικού σου ζώου).

4ο βήμα: Ψάξε τη γάτα στα πιο απίθανα σημεία. Άρχισε την αναζήτηση από στριμωγμένες γωνιές του σπιτιού, από τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων και τις ντουλάπες μέχρι, σε περίπτωση που κάνει κρύο, την εσοχή κάτω από το καλοριφέρ. Αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το ζώο μπορεί επίσης να έχει κρυφτεί μέσα στη μηχανή του αυτοκινήτου, γι' αυτό κάνε έναν έλεγχο προτού βάλεις μπρος.

5ο βήμα: Χρησιμοποίησε το σύστημα του... λαγωνικού. Αν έχεις και δεύτερο σκυλάκι, βγάλε το βόλτα. Μπορεί να εντοπίσει τη μυρωδιά του φίλου του, να την ακολουθήσει και να σε βοηθήσει να ξετρυπώσεις το σκύλο που αγνοείται.

6ο βήμα: Μη χάνεις την ελπίδα σου. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες απώλειας κατοικιδίων με χάπι εντ. Προσωπικά, δύο φορές έχω χάσει το γάτο μου, και τις δύο τον έχω βρει εγκλωβισμένο: α) στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, β) στο γειτονικό μπαλκόνι. Οι γάτες, ειδικότερα, για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους έχουν την τάση να εξερευνούν διάφορους χώρους, από τους οποίους στη συνέχεια ίσως διαπιστώσουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφύγουν! Τα καλά νέα; Ειδικά όταν είναι στειρωμένες, δεν απομακρύνονται πολύ από τη βάση τους. Γι' αυτό ψάξε όλες τις πιθανές "παγίδες" που μπορεί να υπάρχουν στη γειτονιά σου. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News