Πώς θα καταλάβω αν μια γάτα που φροντίζω είναι αδέσποτη;

Οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξεις αν σκέφτεσαι να την υιοθετήσεις.

Έρχεται στην αυλή σου καθημερινά και «ζητιανεύει» χάδια και τροφή. Σκέφτεσαι σοβαρά να την υιοθετήσεις, όμως πώς θα ξέρεις ότι δεν έχει ήδη κάποιο σπίτι;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να βεβαιωθείς. Όμως, καταρχήν, αν είναι άνετη και φιλική προς τους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να έχει –ή τουλάχιστον να είχε στο παρελθόν– ένα σπίτι καθώς αυτό σημαίνει ότι σε κάποια φάση της ζωής της εξοικειώθηκε με το είδος μας. Από την άλλη, μια γάτα που μέχρι την ηλικία των 7-10 μηνών δεν είχε την ευκαιρία να πλησιάσει τους ανθρώπους, δύσκολα εξημερώνεται αργότερα.

Φυσικά, οι γάτες που δείχνουν λιπόσαρκες, βρόμικες ή φέρουν τραυματισμούς είναι μάλλον αδέσποτες – ή ο ιδιοκτήτης τους τις παραμελεί.

Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις μια γάτα που βρήκες στο δρόμο πρέπει να την πας σε κτηνίατρο, ο οποίος πέρα από το ότι θα την εξετάσει για τυχόν ασθένειες, θα ελέγξει και αν έχει μικροτσίπ (αν και η απουσία του δεν σημαίνει κάτι, γιατί οι περισσότερες ιδιόκτητες γάτες δεν φέρουν ηλεκτρονική ταυτότητα). 

Τέλος, για να είσαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος ότι η γάτα που θέλεις να υιοθετήσεις δεν ανήκει σε άλλους, μπορείς προηγουμένως να ποστάρεις τη φωτογραφία της σε διάφορες διαδικτυακές σελίδες φιλοζωικών οργανώσεων (ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σου) κάνοντας την ανάλογη ερώτηση, αλλά και να τοποθετήσεις μια αγγελία σε μερικά σημεία της γειτονιάς σου και στα κοντινά κτηνιατρεία, ελπίζοντας ότι αν υπάρχει ιδιοκτήτης θα τη δει και θα ανταποκριθεί.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News