10+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τη γάτα σου

Θα σου λυθούν όλες οι απορίες!

Σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκεις στη διαμάχη σκύλοι vs γάτες, είναι σίγουρο ότι αντιλαμβάνεσαι ότι τα μικρά αιλουροειδή είναι, το λιγότερο, ενδιαφέροντα πλάσματα! Ήρθε η ώρα να μάθεις και πόσο περίεργα είναι: 

1.Αλάτι
Αν βρεθείς ποτέ ναυαγός σε ερημονήσι ή έστω στο Survivor, απαγορεύεται να πιείς νερό από τη θάλασσα για να ξεδιψάσεις, αφού το αλάτι θα σου προκαλέσει αφυδάτωση. Η γάτα σου όμως δεν «μασάει». Τα σούπερ νεφρά της φιλτράρουν το αλάτι τόσο καλά, που μπορεί άφοβα να πιει θαλασσινό νερό. 

2.Εξολοθρευτής
Οι γάτες είναι φυσικοί θηρευτές, ακόμα και αν πρόκειται για τον παχουλό γατούλη σου που μοιάζει να θέλει μόνο φαΐ και χάδια. Ήξερες, όμως, ότι οι οικόσιτες γάτες που περνούν πολύ χρόνο εκτός σπιτιού ενοχοποιούνται για την εξαφάνιση 33 διαφορετικών ειδών, ανάμεσά τους πουλιά, ερπετά και θηλαστικά, και ότι μάλιστα είναι στη λίστα με τα 100 πιο επεκτατικά είδη;

3.Μυρωδάτα πατούσια
Οι γάτες δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, όπως οι άνθρωποι. Για αυτό όταν θέλουν να δροσιστούν, ιδρώνουν μέσα από τις πατούσες τους. Οι ιδρωτοποιοί αδένες τους εκκρίνουν μία ιδιαίτερη μυρωδιά που χρησιμοποιούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Ίσως για αυτό βγήκε το τραγούδι της Phoebe στο Friends «Smelly cat, smelly cat»!

4.Beauty sleep
Αν έχεις γάτα, ξέρεις ήδη ότι περνάει την περισσότερη ημέρα της ως «ωραία κοιμωμένη», χαλαρώνοντας στα αγαπημένα της μέρη ή κάτω από τον ήλιο. Συνολικά, οι γάτες αφιερώνουν το 70% της ζωής τους στον ύπνο, δηλαδή 16 ώρες κάθε μέρα για να έχουν αρκετή ενέργεια για να κυνηγήσουν ή να παίξουν. Δεν τη ζηλεύεις λίγο περισσότερο μετά από αυτό;

5.Σκληρά εργαζόμενη 
Σχεδόν 200 γάτες εργάζονται στο πάρκο της Disneyland. Ναι, ο χώρος που είχε ως έμπνευση το πιο διάσημο ποντίκι του κόσμου, είναι το βασίλειο της γάτας. Κάθε νύχτα (και μέρα) οι γατούλες της Disney, που έχουν και δικό τους λογαριασμό στο Twitter, δουλεύουν σκληρά για να κρατήσουν το πάρκο καθαρό από τρωκτικά. Η ιδέα τέθηκε πρώτη φορά σε εφαρμογή τη δεκαετία του ’50.

disneycats.jpg

6.Μουστάκια
Τα μουστάκια της γάτας είναι τόσο μακριά όσο φαρδιά είναι η γάτα. Δεν είναι εκεί απλά για να είναι όμορφη. Όταν θέλει να χωθεί σε ένα στενό σημείο, τα μουστάκια της χρησιμεύουν ως μέτρο. Αν λυγίζουν ή κινούνται, σημαίνει ότι δεν χωράει να περάσει από εκεί. 

7.Sky diving
Έχεις προσέξει ότι η γάτα σου όταν πέφτει από κάπου, προσγειώνεται πάντα στα πόδια της; Είναι γιατί πέφτοντας κάνει το σώμα της σαν ομπρέλα, προκειμένου να καθυστερήσει την πτώση της, όπως ακριβώς κάνουν και οι sky divers. Επίσης, οι γάτες έχουν απίστευτη αίσθηση προσανατολισμού και ξέρουν ανά πάσα στιγμή αν είναι ανάποδα ή όχι για να ρυθμίσουν τη θέση του σώματός τους. 

8.Καμία υψοφοβία
Επειδή χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι πέφτουν και να ρυθμίσουν ανάλογα το σώμα τους, είναι πιο πιθανό μία γάτα να επιβιώσει αν πέσει από μεγαλύτερο ύψος, γιατί έχει πιο πολύ χρόνο στη διάθεσή της να ετοιμάσει το σώμα της. Για αυτό και περισσότερες γάτες τραυματίζονται από πτώσεις από τον 2ο έως και τον 6ο όροφο, αντί για τον 7ο ή ακόμα και τον 32ο όροφο (!!).

9.Μακρινός πρόγονος
Η κοινή ιστορία του ανθρώπου και της γάτας ξεκίνησε στην Μέση Ανατολή. Μία γενετική μελέτη όμως, αποκάλυψε ότι κάθε οικόσιτη γάτα, από όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκεται, προήλθε από κάποια από τις συνολικά 5 Αφρικανικές αγριόγατες που ζούσαν 8.000 χρόνια π.Χ. Μιλάμε για τεράστιο οικογενειακό δέντρο!

10.Μοναδικό αποτύπωμα
Η μύτη της γάτας σου είναι σαν το αποτύπωμα των δαχτύλων σου. Το σχέδιό της είναι μοναδικό για κάθε γάτα. 

11.Νιάου
Έχεις προσέξει ότι η γάτα σου μοιάζει να νιαουρίζει σε σένα συνέχεια, αλλά στις άλλες γάτες σπάνια «μιλάει»; Τα γατάκια νιαουρίζουν στις μαμάδες τους για να τους πουν ότι πεινούν ή κρυώνουν αλλά όταν μεγαλώνουν σταματούν το νιαούρισμα. Μπορεί να «γρυλίζουν» η μία στην άλλη, ειδικά όταν είναι εποχή ζευγαρώματος ή αν ενοχλούνται. Κυρίως, όμως, νιαουρίζουν απευθυνόμενες σε εμάς για να κάνουμε αυτό που θέλουν!

*brainjet.com

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News