Φωτογραφίες: Σειρά πορτρέτων μιας μετενσαρκωμένης γάτας

Η ιστορία πίσω από το φωτογραφικό λεύκωμα Afterword θα μπορούσε να προέρχεται από συλλογή διηγημάτων του Μουρακάμι.

Όταν ο Ιάπωνας φωτογράφος Mashisa Fukase (1934-2012) υιοθέτησε ένα μικροσκοπικό γατάκι, το οποίο ονόμασε Sasuke από ένα καρτούν με νίντζα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μόλις δέκα ημέρες αργότερα θα το έχανε. «Κόλλησα εκατοντάδες αφίσες στη γειτονιά μου, αλλά δεν το βρήκα», θυμόταν αργότερα ο ίδιος.

Μερικές εβδομάδες μετά, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα η οποία ισχυριζόταν ότι είχε βρει ένα αδέσποτο «ακριβώς σαν τη γάτα στην αφίσα». Όταν του έφερε το ζώο στο σπίτι, ο Fukase κατάλαβε αμέσως ότι δεν ήταν ο Sasuke, παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να το υιοθετήσει. Το ονόμασε Sasuke Νούμερο Δύο, ελπίζοντας ίσως να του μεταφέρει, κατά κάποιον τρόπο, ένα κομμάτι της ψυχής του προκατόχου του.

Ο Sasuke o Δεύτερος έγινε το μοντέλο για μια σειρά πορτρέτων που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα σε ένα λεύκωμα με τίτλο «Afterword» και το οποίο βρίσκεται τώρα στη δεύτερη έκδοσή του από τον ιαπωνικό οίκο Roshin Books.

Κάθε εικόνα αποκαλύπτει και μια διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας αυτής της γάτας, επιβεβαιώνοντας ότι και η παραμικρή κίνηση ενός αιλουροειδούς αξίζει να καταγραφεί στο φακό. Με αυτό το σκεπτικό ο Fukase έγινε ο φωτογράφος που φωτογράφισε «τα περισσότερα χασμουρητά από γάτες σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως έχει σχολιάσει ο ίδιος.

Απόλαυσε παρακάτω ένα δείγμα της δουλειάς του.

sasuke2.jpgsasuke5.jpgsasuke7.jpgsasuke8.jpgsasuke10.jpgsasuke11.jpg

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News