Μαθήματα ύπνου από τον ειδικό, τη γάτα σας!

Πώς οι γάτες έχουν κάνει τέχνη το να κοιμούνται

Γάτες! Ύπνος! Ας συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα προτού εμβαθύνουμε στα θέματα: 1. Οι γάτες κοιμούνται καλύτερα και πιο απολαυστικά από τους ανθρώπους. 2. Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τους ανθρώπους. Είμαστε στην ίδια σελίδα; Συμφωνώ!

Ας προχωρήσουμε σε πέντε τρόπους με τους οποίους οι γάτες αξιοποιούν στο έπακρο τον την τέχνη του να κοιμούνται.

Κλοπή της θέσης σας

Έχετε αφήσει ποτέ την καρέκλα σας για λίγα λεπτά μόνο για να επιστρέψετε για να βρείτε ένα αιλουροειδές στη θέση σας; Είτε είναι ροχαλίζουν ήδη (πώς το κάνουν αυτό τόσο γρήγορα;) είτε σε κοιτάζουν με το πιο γλυκό-ακόμα και νυσταγμένο βλέμμα που έχεις δει ποτέ. Επιλέγουμε είτε να πιάσουμε μια διαφορετική καρέκλα, να μετακινήσουμε τη γάτα ή να ισορροπήσουμε στην άκρη του καθίσματος. Οι γάτες ξέρουν ότι αντιμετωπίζουμε αυτό το αίνιγμα. Ξέρουν επίσης ότι πιθανότατα θα τις αφήσουμε να μείνουν εκεί που ήταν. Όχι μόνο οι γάτες παίρνουν έναν θεαματικό υπνάκο, αλλά μας έχουν χειραγωγήσει (ξανά), κάτι που τις ευχαριστεί.

Κρυψώνες

Μερικά γατάκια χουχουλιάζουν στο ύπαιθρο, ξαπλώνουν σε ένα μπράτσο καναπέ ή ξεκουράζονται σε στάση σαν γιόγκα στη μέση του δαπέδου. Ενώ κοιμούνται τόσο ανοιχτά, θαυμάζουμε τη χάρη και την ομορφιά τους. Αλλά οι γάτες είναι πιο έξυπνες από εμάς (θυμάστε;) και μερικές φορές προτιμούν να μπαίνουν κάτω από ένα κρεβάτι ή πίσω από μια κουρτίνα. Είναι τόσο επιδέξιες στο ρυφτό που περιστασιακά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την έδρα τους για ύπνο. Αυτό είναι άλλωστε το σχέδιο. Με το να κρύβονται, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να πάρουν έναν υπνάκο με ησυχία και ξεκουράζονται.

Τα ρούχα ως στρώμα

Τα γατάκια λατρεύουν τους υπνάκους πάνω από τα ρούχα μας, ειδικά αν είναι όμορφα στρωμένα στο κρεβάτι μας, καθαρά και κυρίως χωρίς ζάρες, έτοιμα για την επόμενη μέρα. Και μετά βγαίνουμε από το ντους για να βρούμε τη γάτα μας να παίρνει ένα μεγάλο snooze με το προαναφερθέν ρούχο. Ας το παραδεχτούμε, φίλοι: Έχουμε συνηθίσει να φοράμε τρίχες γάτας ως αξεσουάρ. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι γάτες μας δεν προσπαθούν να σαμποτάρουν τα μαύρα παντελόνια και τα λευκά πουλόβερ μας, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι το κάνουν επειδή λατρεύουν τη μυρωδιά μας και θέλουν να μας στείλουν στον κόσμο με πολυεπίπεδες υπενθυμίσεις τους στα ρούχα μας. Ωραίος υπνάκος + διατήρηση του ελέγχου = αξιοποίηση του ύπνου στο έπακρο.

Κοινό χουχούλιασμα

Εμείς οι άνθρωποι και οι γάτες μας επωφελούμαστε από τις κοινές αγκαλιές ενώ βλέπουμε τηλεόραση ή διαβάζουμε. Η ζεστασιά μιας γάτας στην αγκαλιά είναι καθαρός παράδεισος για εμάς και τα γατάκια δεν χορταίνουν τα χέρια μας να χαϊδεύουν τη γούνα τους και να νιώθουν αυτή την ατμόσφαιρα αγάπης. Οι έξυπνες γάτες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια συνταγή για έναν ποιοτικό υπνάκο. Ακόμη καλύτερα; Κοινή ώρα ενός υπνάκου με έναν άνθρωπο. Αρκεί να μη βλέπουν στον ύπνο τους ότι κυνηγάνε ποντίκια.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News