Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να γίνει φύλακας και της υγείας σας

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Οι σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη έχουν την ικανότητα να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για τυχόν επεισόδια υπογλυκαιμίας, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, δίνοντάς τους χρόνο για να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη;

Εκτός από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους όταν πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα σκυλιά αυτά είναι επίσης σε θέση να φέρουν τις απαραίτητες για το διαβήτη προμήθειες, όπως τα φάρμακα και τον εξοπλισμό, όταν οι ιδιοκτήτες τις χρειάζονται.
Σκύλοι-βοηθοί γίνονται συνήθως οι μεγαλύτερες ράτσες, προσδίδοντας σταθερότητα κατά το περπάτημα, ή ακόμη και ανακόπτοντας την πτώση των ιδιοκτητών τους αν χρειαστεί. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην μεταφορά προσωπικών αντικειμένων, ακόμη και να ανοίξουν ή να κλείσουν πόρτες που τυχόν βρεθούν στον δρόμο τους.

Πώς εκπαιδεύονται;

Τα σκυλιά- βοηθοί του διαβήτη επιλέγονται και εκπαιδεύονται προσεκτικά ώστε να ανιχνεύουν τις μυρωδιές στα μόρια αέρα που διασκορπίζονται με την ανθρώπινη αναπνοή, κάτι που τους επιτρέπει να εντοπίσουν ανωμαλίες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά τον εντοπισμό, ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους με διάφορους τρόπους, όπως με σπρώξιμο των ποδιών, με επίμονο γλύψιμο, ή μυρίζοντάς τους, ειδικά στην περιοχή του στόματος.
 
Για εκπαίδευση επιλέγονται κουτάβια που παρουσιάζουν θετική συμπεριφορά και ευαισθησία όσφρησης. Στη συνέχεια περνούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο ετών το οποίο, εκτός από την εκμάθηση αναγνώρισης της κάθε μυρωδιάς, συμπεριλαμβάνει υπακοή, κοινωνικοποίηση, και όταν τα σκυλιά φτάσουν 14 μηνών, προχωρημένες δεξιότητες υπηρεσίας.
Όταν ένα άτομο με διαβήτη έχει χαμηλή γλυκόζη στο αίμα (υπογλυκαιμία), πραγματοποιούνται στο σώμα χημικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ μοναδική, ανιχνεύσιμη μυρωδιά που απελευθερώνεται όταν εκπνέουν. Ο σκύλος βοηθείας, μυρίζοντας τον αέρα, μπορεί να προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του να πάρει κάτι για να φάει ή να πιεί, αλλά και να του φέρει το τηλέφωνό του, ή τη γλυκόζη του, ακόμη και να ειδοποιήσει κάποιον περαστικό ώστε να βοηθήσει.
Ως σκύλοι βοηθοί του διαβήτη, συνήθως επιλέγονται Λαμπραντόρ Retrievers, Golden Retrievers, Poodles, και Labradoodles.

Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ένα σκύλο-βοηθό;

Οι σκύλοι βοηθοί συνήθως είναι εξοπλισμένοι με ένα πολύ εμφανές κιτ πρώτων βοηθειών που μοιάζει με σακίδιο. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, μια απλή και ευκολόπεπτη πηγή γλυκόζης και φάρμακα. Άνθρωποι που βλέπουν τέτοια σκυλιά στο δρόμο, καλό θα είναι να είναι έτοιμοι να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση που τους ζητηθεί.

Πότε είναι καλό να σκεφτούμε έναν σκύλο-βοηθό;

Τα άτομα με διαβήτη που παίρνουν σκύλους-βοηθούς, συνήθως πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και βιώνουν επεισόδια υπογλυκαιμίας χωρίς προειδοποιητικά σημάδια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να πάρουν σκύλο βοηθείας, πρέπει να συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα παρακολούθησης που τους έχει δώσει ο γιατρός τους, να είναι τουλάχιστον 12 ετών και να είναι έτοιμοι να ζήσουν μαζί με το σκυλί που θα πάρουν.
Πηγή: Diabetes voice

Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν - Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλα τα τελευταία trends

Σχετικά θέματα

Ένας σκύλος με το ψευδώνυμο «Βαν Γκογκ» ζωγραφίζει με την γλώσσα και γίνεται viral

Κάποτε ήταν ένας κακοποιημένος σκυλάκος και σήμερα βρήκε τη νέα του οικογένεια! 

Το κουτάβι που κανείς δεν ήθελε γίνεται viral σε «σπαραξικάρδιο» βίντεο

Πώς ένα κουτάβι στην πόλη της Νέας Υόρκης κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις…

Διαβάζονται τώρα!

10 κοινά δηλητηριώδη φυτά για σκύλους

Τώρα που όλα ανθίζουν, δείτε από ποια φυτά και λουλούδια να προφυλάξετε το…

«Τρελαίνεται» στα καλά καθούμενα ο σκύλος σας από χαρά ή νομίζετε ότι φέρεται τρελά;

Τι είναι η συναισθηματική υπερχείλιση και πώς εμφανίζεται στη συμπεριφορά του…

Δηλητηρίαση από κρινοειδή στις γάτες

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας έρθει σε επαφή με κρινοειδή άνθη

Μπορούν τα σκυλιά και τα κουτάβια να εμφανίσουν λόξιγκα;

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένας σκύλος λόξιγκας, γιατί τον παθαίνουν και πότε θα…

5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί…

Πώς να ανατρέψετε πιθανά αρνητικά συναισθήματα του σκύλου σας προς εσάς

Γιατί η γάτα μου κάνει εμετό με αίμα;

Ο εμετός της γάτας με αίμα χρειάζεται προσοχή, μάθετε γιατί