Αγαπημένη μου γάτα σου γράφω…

Αστείες, συγκινητικές, πνευματώδεις, τρυφερές, επιστολές προς τις λατρεμένες μας γάτες που έγραψαν ιστορία

«Η επιστολή μπορεί να κρύβει τη δύναμη να προσφέρει, έστω για λίγα λεπτά, τον απαραίτητο αντιπερισπασμό από τις σκηνές μακελειού και απελπισίας που αντικρίζουν διαρκώς οι άντρες και οι γυναίκες που πολεμούν και να αναπτερώσει το ηθικό τους, σε μια περίοδο που το ηθικό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση».

– Shaun Usher

Μια επιστολή δεν παύε να είναι μια απίστευτη χρονομηχανή. Η πιο πολύτιμη, απολαυστική και απειλούμενη με εξαφάνιση μορφή ανθρώπινης επαφής εδώ ζωντανεύει σε μια υπέροχη σειρά βιβλίων με τέσσερα ξεχωριστά θέματα: «Πόλεμος», «Έρωτας», «Μουσική», «Γάτες». Η υπέροχη σειρά του Shaun Usher κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Archive και μας μυεί στον υπέροχο κόσμο της επιστολογραφίας με έναν απροσδόκητα έξυπνο και συγκινητικό τρόπο που αναδεύει μέσα μας έναν πλούτο συναισθημάτων.

Επιστολές από αξιομνημόνευτα πρόσωπα τις ιστορίας σταχυολογούνται θεματικά και παρουσιάζονται υπό την επιμέλεια του Shaun Usher, δημιουργού της σειράς.

Στο παρόν βιβλίο θα βρείτε επιστολές σχετικές με τις γάτες, με αποστολείς που τις δόξασαν όπως τους αξίζει. Διαβάστε επιστολές των Τζακ Λέμον, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Τζον Τσίβερ, Άννα Φρανκ, Λευκάδιο Χερν και πολλών άλλων.

Ο Νίκολα Τέσλα αναρωτιέται μήπως η φύση δεν είναι παρά μια γιγαντιαία γάτα (και αν ναι, τότε ποιος της χαϊδεύει τη ράχη;). Ο Τ.Σ. Έλιοτ γράφει στο βαφτιστήρι του μια επιστολή που, δεκαετίες αργότερα, θα αποτελέσει τη βάση για το δημοφιλέστερο μιούζικαλ όλων των εποχών (το Cats).Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ στέλνει ένα γράμμα με κεντρικό θέμα την ιδιότροπη γραμματέα του (μια 14χρονη γάτα Περσίας) και ο Τσαρλς Ντίκενς μια σύντομη ιστορία για το καναρίνι του, που γίνεται στόχος δύο πανούργων γατών, σ’ αυτή την ξεκαρδιστική συλλογή επιστολών που περιστρέφονται (όπως και τα πάντα, άλλωστε) γύρω από το αγαπημένο σας αιλουροειδές.

letters_gates_

Εδώ επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σας την επιστολή που αφιέρωσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο αγαπημένο της κατοικίδιο:

ΣΕ ΒΛΕΠΩ, ΟΜΟΡΦΟ ΜΟΥ ΑΓΟΡΙ

Ελίζαμπεθ Τέιλορ προς τον χαμένο γάτο της

1974

Για δύο μήνες το 1974, ενώ ο Ουαλός κινηματογραφικός αστέρας Ρίτσαρντ Μπάρτον γύριζε μαζί με τον Λι Μάρβιν και τον Ο.Τζέι Σίμσον την ταινία Γεννήθηκαν καθάρματα (The Klansman), αυτός και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, με την οποία ήταν παντρεμένος, μετακόμισαν στην Καλιφόρνια μαζί με τον Κάσιους, μία από τις πολλές αγαπημένες γάτες της Τέιλορ. Σαστισμένος από την αλλαγή περιβάλλοντος, ο Κάσιους δεν άργησε να χαθεί από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμά τους, αφήνοντας πίσω του μία Τέιλορ τρελή από αγωνία. Χωρίς καθυστέρηση και εφόσον είχε κάνει τα πάντα για να εντοπίσει το λατρεμένο αιλουροειδές της, η Τέιλορ του έγραψε ένα γράμμα. Δυστυχώς, ο Κάσιους δεν επέστρεψε ποτέ. Και εις επιστέγασμα του όλου δράματος, το άγχος αυτής της αλλαγής σκηνικού οδήγησε την Τέιλορ και τον Μπάρτον σε διαζύγιο με το που γύρισαν πίσω. Παντρεύτηκαν ξανά την επόμενη χρονιά.

Γράμμα στον υπέροχο χαμένο γάτο μου

Σε βλέπω, όμορφό μου αγόρι, στην αντανάκλαση αυτών των αστραφτερών μαύρων βράχων μπροστά μου. Βλέπω το πράσινο των ματιών σου πάνω σε κάθε μουσκεμένο απ’ τη βροχή φυλλαράκι που λαμποκοπάει τρεμουλιαστό μπροστά στα μάτια μου.

Αναπολώ τη γλυκιά μυρωδιά της γούνας σου όταν τριβόταν στον λαιμό μου τις στιγμές της μεγάλης θλίψης μου – πώς πάντα κατάφερνες να με κάνεις να νιώσω καλύτερα, μόνο εσύ! Μόνο εσύ ήξερες πάντα ότι πονούσα και πώς να με ανακουφίσεις, όπως σε είχα φροντίσει εγώ τότε που ήσουνα ένα παρατημένο άρρωστο μωράκι.

Όπου κι αν είσαι, σε αγαπώ, Κάσιους – και σε ευχαριστώ για την ομορφιά σου.

Γύρνα πίσω, σε παρακαλώ!

 

Γάτες - Επιστολές που Έγραψαν Ιστορία – Brainfood Εκδοτική

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News