Έχει μεγαλώσει; Έτσι θα ζήσει καλύτερα και περισσότερο

3 εύκολοι τρόποι να φροντίσεις το ηλικιωμένο… ζωάκι σου.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου


Στη σημερινή εποχή, τα σκυλιά και οι γάτες ζουν περισσότερο από ποτέ, με μέσο όρο ζωής τα 13 και 14 χρόνια αντίστοιχα. Από τη μια, αυτό είναι θετικό, γιατί μπορείς να περνάς περισσότερο χρόνο με το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Από την άλλη, όμως, τα ηλικιωμένα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε διάφορα παθολογικά προβλήματα (αρθρίτιδα, νεφρικές διαταραχές, καρκίνος, κ.ά.). Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις το κατοικίδιό σου να ζήσει υγιές και χαρούμενο για πολλά χρόνια.

Μην αμελείς την υγεία του. Τα κατοικίδια, όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία, πρέπει να πηγαίνουν στον κτηνίατρο μία φορά κάθε 6 μήνες. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ συχνό, αλλά τα ζώα μεγαλώνουν 6-10 φορές ταχύτερα από τους ανθρώπους. Σε αυτές τις επισκέψεις, ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει διεξοδικές εξετάσεις (π.χ. στα μάτια, στην καρδιά και τους πνεύμονες) και να ψηλαφήσει όλο το σώμα του για ασυνήθιστα εξογκώματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν από νωρίς πιθανά προβλήματα. Με αυτού του είδους τις εξετάσεις μπορείς να εντοπίσεις και να θεραπεύσεις κάποιο πρόβλημα πριν αναπτυχθεί πλήρως.

Πρόσεξε τη διατροφή του. Η παχυσαρκία δεν συμβαδίζει ποτέ με την καλή υγεία στους ανθρώπους και για τα ηλικιωμένα ζώα είναι ακόμα πιο καταστροφική, καθώς επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και τα όργανά τους. Δώσε του τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και χαμηλές σε λιπαρά.

Βάλ’ το σε πρόγραμμα άσκησης. Είναι φυσιολογικό να έχει λιγότερη διάθεση για παιχνίδι, αλλά πρέπει να το ενθαρρύνεις να ασκείται τακτικά.Πρέπει να μειώσεις την απόσταση και να αυξήσεις την ταχύτητα στις βόλτες σας. Οι πολλές και σύντομες βόλτες δεν καταπονούν τόσο τις αρθρώσεις του. Επίσης, αν η γάτα σου φαίνεται υποτονική, ενθάρρυνέ τη με νέα παιχνίδια. Αυτό όμως που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τόσο τους σκύλους και όσο και τις γάτες είναι να συνεχίσεις να τα μαθαίνεις νέα κόλπα και να τα φέρνεις σε επαφή με άλλα ζώα. Αυτή η αλληλεπίδραση τονώνει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα διατηρώντας τα ζωηρά κι ευφυή για μια ζωή.

Σχετικά θέματα

Από τι κινδυνεύουν τα ζωάκια σας την άνοιξη

Δείτε πιθανούς κινδύνους και πώς να τα προφυλάξετε

Πώς μπορώ να προφυλάξω το κατοικίδιό μου από τον κορονοϊό

Αλλά και από τις συνέπειές του, όπως μια καραντίνα ή το κλείσιμο των…

Πώς χρησιμοποιείται η ομοιοπαθητική στα ζώα;

To ήξερες ότι η εναλλακτική αυτή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα…

Διαβάζονται τώρα!

Οι γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους σκύλους να εμφανίσουν κορωνοϊό

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρέχουν νέες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση

Από τι κινδυνεύουν τα ζωάκια σας την άνοιξη

Δείτε πιθανούς κινδύνους και πώς να τα προφυλάξετε

Ένας τετράποδος σύμβουλος ψυχικής υγείας στο σπίτι σου

Μάθε τα πάντα για τους σκύλους συναισθηματικής υποστήριξης

Ποιες τροφές δεν κάνει να φάει με τίποτα η γάτα σου

Μάθε τες για να μην της τις δώσεις ούτε κατά λάθος!

Υπάρχουν ακόμα ζωάκια που περιμένουν να τα υιοθετήσουμε

Ένα ζώο συντροφιάς ωφελεί την ψυχική μας υγεία κι είναι ο καλύτερος φίλος