Έχει μεγαλώσει; Έτσι θα ζήσει καλύτερα και περισσότερο

3 εύκολοι τρόποι να φροντίσεις το ηλικιωμένο… ζωάκι σου.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου


Στη σημερινή εποχή, τα σκυλιά και οι γάτες ζουν περισσότερο από ποτέ, με μέσο όρο ζωής τα 13 και 14 χρόνια αντίστοιχα. Από τη μια, αυτό είναι θετικό, γιατί μπορείς να περνάς περισσότερο χρόνο με το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Από την άλλη, όμως, τα ηλικιωμένα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε διάφορα παθολογικά προβλήματα (αρθρίτιδα, νεφρικές διαταραχές, καρκίνος, κ.ά.). Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις το κατοικίδιό σου να ζήσει υγιές και χαρούμενο για πολλά χρόνια.

Μην αμελείς την υγεία του. Τα κατοικίδια, όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία, πρέπει να πηγαίνουν στον κτηνίατρο μία φορά κάθε 6 μήνες. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ συχνό, αλλά τα ζώα μεγαλώνουν 6-10 φορές ταχύτερα από τους ανθρώπους. Σε αυτές τις επισκέψεις, ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει διεξοδικές εξετάσεις (π.χ. στα μάτια, στην καρδιά και τους πνεύμονες) και να ψηλαφήσει όλο το σώμα του για ασυνήθιστα εξογκώματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν από νωρίς πιθανά προβλήματα. Με αυτού του είδους τις εξετάσεις μπορείς να εντοπίσεις και να θεραπεύσεις κάποιο πρόβλημα πριν αναπτυχθεί πλήρως.

Πρόσεξε τη διατροφή του. Η παχυσαρκία δεν συμβαδίζει ποτέ με την καλή υγεία στους ανθρώπους και για τα ηλικιωμένα ζώα είναι ακόμα πιο καταστροφική, καθώς επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και τα όργανά τους. Δώσε του τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και χαμηλές σε λιπαρά.

Βάλ’ το σε πρόγραμμα άσκησης. Είναι φυσιολογικό να έχει λιγότερη διάθεση για παιχνίδι, αλλά πρέπει να το ενθαρρύνεις να ασκείται τακτικά.Πρέπει να μειώσεις την απόσταση και να αυξήσεις την ταχύτητα στις βόλτες σας. Οι πολλές και σύντομες βόλτες δεν καταπονούν τόσο τις αρθρώσεις του. Επίσης, αν η γάτα σου φαίνεται υποτονική, ενθάρρυνέ τη με νέα παιχνίδια. Αυτό όμως που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τόσο τους σκύλους και όσο και τις γάτες είναι να συνεχίσεις να τα μαθαίνεις νέα κόλπα και να τα φέρνεις σε επαφή με άλλα ζώα. Αυτή η αλληλεπίδραση τονώνει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα διατηρώντας τα ζωηρά κι ευφυή για μια ζωή.

Σχετικά θέματα

Πώς χρησιμοποιείται η ομοιοπαθητική στα ζώα;

To ήξερες ότι η εναλλακτική αυτή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα…

5 χριστουγεννιάτικες παγίδες για τα κατοικίδια ζώα μας

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: τι πρέπει να προσέχεις για να... έχεις (σώο και…

Αυτά τα 3 πράγματα του προσθέτουν κιλά!

Μήπως έχει έρθει η ώρα να του κάνεις δίαιτα;

Διαβάζονται τώρα!

Πώς θα συνηθίσει τη ζωή στο σπίτι μια γάτα που κυκλοφορούσε έξω;

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις τα... δράματα και να την κάνεις…

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Πέντε βήματα για να διατηρείς καθαρό το δοχείο της άμμου

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...