Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα για την υγεία του;

Μάθε πότε πρέπει να πίπτει… βελόνα.

Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια προφυλλάσσουν το αγαπημένο σου κατοικίδιο από τις πλέον επικίνδυνες αρρώστιες. Αν και η μέση διάρκεια ζωής των περισσότερων κατοικίδιων δε ξεπερνά το 1/6 της μέσης διάρκειας ζωής των αφεντικών τους, η Justine Lee, κτηνίατρος, τονίζει ότι «οι σκύλοι και οι γάτες εμβολιάζονται 5 φορές παραπάνω από τους ανθρώπους». Μάλιστα, σύμφωνα με νέες έρευνες φαίνεται ότι οι κτηνιατρικές προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψιν τις συνήθειες του κατοικίδιού σου μπορεί όχι μόνο να διαφυλάξουν την υγεία του αλλά και να το γλυτώσουν από τον περιττό πόνο και εμβολιασμό. Διάβασε παρακάτω για να βγάλεις άκρη με το βιβλιάριο υγείας του.


* Τα βασικά: Αυτά τα εμβόλια είναι απαραίτητα για όλα τα κατοικίδια καθώς οι ασθένειες από τις οποίες το προφυλάσσουν είναι απειλητικές τόσο για την υγεία του όσο και για την δική σου.
Σκύλοι: Τύφος ή παρβοεντερίτιδα (προκαλεί γαστρεντερίτιδα), νόσος του Καρέ ή μόρβα (επηρεάζει το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα), αδενοϊός (επηρεάζει την ηπατική και αναπνευστική λειτουργία), λύσσα (μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλομυελίτιδα)
Γάτες:  Λύσσα, πανλευκοπενία (που προκαλεί γαστρεντερίτιδα), ερπητοϊός (FHV-1) και καλυκοϊός (FCV) (που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα)

*Τα προαιρετικά: Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια τα οποία ενδέχεται να μη τα χρειάζεται κάποιο κατοικίδιο (ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του).
Σκύλοι: Παραγρίπη (CPIV) και λοιμώδης τραχειοβροχίτιδα (bordatella)  (που ενδέχεται να προκαλέσουν αναπνευστική νόσο), λεπτοσπείρωση (μπορεί να επιφέρει βλάβες στα νεφρά και το συκώτι)
Γάτες: Λοιμώδης λευχαιμία (FeLV), Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας της γάτας (FIV),  λοιμώδης τραχειοβροχίτιδα (bordatella)


* Τα μη απαραίτητα: Πρόκειται για εμβόλια τα οποία καταπολεμούν εξαιρετικά σπάνιες ασθένειες.|
Σκύλοι: Κορωναϊός (επηρεάζει την καλή λειτουργία του εντέρου)
Γάτες: Λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (σπάνια αλλά ενδέχεται να είναι θανατηφόρα)


 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News