Πόσο κινδυνεύουν τα τετράποδα να αναπτύξουν προβλήματα όρασης;


Δεν είναι φάρσα: τα πρώτα γυαλιά ηλίου για σκύλους κυκλοφορούν στην αγορά. Έχουν όμως κάποια χρησιμότητα ή απλά τούς δίνουν... στυλ;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς να βγεις βόλτα στη λιακάδα χωρίς τα γυαλιά ηλίου σου, τώρα μπορείς να προμηθευτείς το ίδιο αξεσουάρ και για το σκυλάκι σου. Είναι γεγονός: η αμερικανική εταιρεία Doggles διαθέτει γυαλιά ηλίου για σκύλους! Πόσο κινδυνεύει όμως η όραση των τετράποδων φίλων μας από προβλήματα;

Τουλάχιστον στα ζώα που ζουν στην άγρια φύση, σπανίζουν οι περιπτώσεις... μυωπίας για έναν απλό λόγο: τα περισσότερα από αυτά κατασπαράζονται από τους θηρευτές τους προτού προλάβουν να μεταφέρουν τα ελαττωματικά γονίδια στους απογόνους τους. «Οι άνθρωποι όμως σήμερα ζούμε αρκετά άνετα, οπότε η διαδικασία φυσικής επιλογής αφήνει ακόμη και τους μυωπικούς να επιβιώσουν», σχολιάζει ο Joe Hanson σε ένα από τα επιστημονικά βίντεο της σειράς «It's okay to be smart».

Υπάρχει βέβαια και ένα πρακτικό πρόβλημα στην προσπάθεια των επιστημόνων να διαπιστώσουν αν τα ζώα αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης: πώς θα τα υποβάλουν στα σχετικά τεστ; Ωστόσο μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology, έγραφε ότι μέσα από πρωτοποριακές μεθόδους οι ειδικοί κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι η όραση κάποιων πιθήκων μειώνεται καθώς αυτοί μεγαλώνουν – όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα δούμε κάποια στιγμή στην αγορά γυαλιά μυωπίας για χιμπαντζήδες: «Πρωτεύοντα όπως οι χιμπαντζήδες και οι πίθηκοι μπονόμπο είναι πολύ πεισματάρικα και ευφυή ζώα... Αν τους δίναμε ένα ζευγάρι γυαλιά πιθανότατα θα τα έσπαγαν αμέσως και θα αναρωτιόνταν: Τι στο καλό είναι αυτό;», σχολιάζει η Katherine Hope, κτηνίατρος σε ζωολογικό κήπο.
 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News