Πώς χρησιμοποιείται η ομοιοπαθητική στα ζώα;

To ήξερες ότι η εναλλακτική αυτή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα κατοικίδιά μας; Ο κτηνίατρος ομοιοπαθητικός Νίκος Γκόλφης μάς λύνει όλες τις απορίες.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

«Η ομοιοπαθητική είναι μια αρχαία ιατρική μέθοδος με πνευματικό πατέρα τον Ιπποκράτη ο οποίος έλεγε ότι “τα όμοια των ομοίων ιάματα εισίν”, δηλαδή αυτό που προκαλεί το πρόβλημα μπορεί και να το θεραπεύσει», εξηγεί ο Νίκος Γκόλφης, κτηνίατρος ομοιοπαθητικός. «Πρακτικά, δηλαδή, εάν κάποιος καταναλώσει κατά λάθος αρσενικό, που είναι δηλητήριο, και υποφέρει από έντονους εμέτους, διάρροια και τρέμουλο, για να τον θεραπεύσουμε μπορούμε να του χορηγήσουμε την ίδια ουσία αφού την υποβάλουμε σε διαδικασία αραίωσης και δυναμοποίησης όπως αποκαλείται η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην ομοιοπαθητική».

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ομοιοπαθητική στα ζώα; «Σε όλες εκτός από το Καλαζάρ, όπου δεν έχουμε εμπειρία και θα έπρεπε να μπούμε σε διαδικασία πειραματισμού. Και σε οργανικά και σε ψυχικά προβλήματα και σε αποκλίσεις συμπεριφοράς. Και σε οξείες και σε χρόνιες περιπτώσεις. Η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία παρενέργεια, στην ουσία υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού και εξισορροπεί το σύστημα. Σε αντίθεση με την κλασική ιατρική, δεν βλέπει έναν οργανισμό, είτε άνθρωπο είτε ζώο, τμηματικά αλλά ως όλον, ως μια ενότητα οπότε η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι μονοδιάστατη. Μερικές φορές μάλιστα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: μπορεί μέσα σε μία ημέρα το πρόβλημα να έχει υποχωρήσει εντελώς».

Πώς εφαρμόζεται; «Συνήθως αρκεί μια συνεδρία με τον κτηνίατρο ομοιοπαθητικό, στο τέλος της οποίας χορηγείται το αντίστοιχο σκεύασμα. Αν τώρα κάποιος αναρωτηθεί πώς παίρνουμε το ιστορικό από το ζώο, αυτό “μιλάει” με τις κινήσεις του και με τις περιγραφές που μας δίνει ο ιδιοκτήτης του, ο άνθρωπος με τον οποίο συγκοινωνεί συναισθηματικά. Άλλωστε τα ζωάκια είναι “καθαροί” οργανισμοί, δεν κρύβονται και δεν κρύβουν αυτό που έχουν».

Μπορεί να συνδυαστεί με την κλασική ιατρική; «Η κλασική ιατρική δεν είναι συμβατή με την κλασική ομοιοπαθητική. Εκτός αν κάνουμε μοντέρνα ομοιοπαθητική: τότε, τα ομοιοπαθητικά με χαμηλή δυναμοποίηση που χορηγούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με θεραπείες κλασικής ιατρικής».


 

Σχετικά θέματα

Από τι κινδυνεύουν τα ζωάκια σας την άνοιξη

Δείτε πιθανούς κινδύνους και πώς να τα προφυλάξετε

Πώς μπορώ να προφυλάξω το κατοικίδιό μου από τον κορονοϊό

Αλλά και από τις συνέπειές του, όπως μια καραντίνα ή το κλείσιμο των…

5 χριστουγεννιάτικες παγίδες για τα κατοικίδια ζώα μας

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: τι πρέπει να προσέχεις για να... έχεις (σώο και…

Διαβάζονται τώρα!

Οι γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους σκύλους να εμφανίσουν κορωνοϊό

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρέχουν νέες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση

Από τι κινδυνεύουν τα ζωάκια σας την άνοιξη

Δείτε πιθανούς κινδύνους και πώς να τα προφυλάξετε

Ένας τετράποδος σύμβουλος ψυχικής υγείας στο σπίτι σου

Μάθε τα πάντα για τους σκύλους συναισθηματικής υποστήριξης

Ποιες τροφές δεν κάνει να φάει με τίποτα η γάτα σου

Μάθε τες για να μην της τις δώσεις ούτε κατά λάθος!

Υπάρχουν ακόμα ζωάκια που περιμένουν να τα υιοθετήσουμε

Ένα ζώο συντροφιάς ωφελεί την ψυχική μας υγεία κι είναι ο καλύτερος φίλος