Πώς χρησιμοποιείται η ομοιοπαθητική στα ζώα;

To ήξερες ότι η εναλλακτική αυτή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα κατοικίδιά μας; Ο κτηνίατρος ομοιοπαθητικός Νίκος Γκόλφης μάς λύνει όλες τις απορίες.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

«Η ομοιοπαθητική είναι μια αρχαία ιατρική μέθοδος με πνευματικό πατέρα τον Ιπποκράτη ο οποίος έλεγε ότι “τα όμοια των ομοίων ιάματα εισίν”, δηλαδή αυτό που προκαλεί το πρόβλημα μπορεί και να το θεραπεύσει», εξηγεί ο Νίκος Γκόλφης, κτηνίατρος ομοιοπαθητικός. «Πρακτικά, δηλαδή, εάν κάποιος καταναλώσει κατά λάθος αρσενικό, που είναι δηλητήριο, και υποφέρει από έντονους εμέτους, διάρροια και τρέμουλο, για να τον θεραπεύσουμε μπορούμε να του χορηγήσουμε την ίδια ουσία αφού την υποβάλουμε σε διαδικασία αραίωσης και δυναμοποίησης όπως αποκαλείται η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην ομοιοπαθητική».

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ομοιοπαθητική στα ζώα; «Σε όλες εκτός από το Καλαζάρ, όπου δεν έχουμε εμπειρία και θα έπρεπε να μπούμε σε διαδικασία πειραματισμού. Και σε οργανικά και σε ψυχικά προβλήματα και σε αποκλίσεις συμπεριφοράς. Και σε οξείες και σε χρόνιες περιπτώσεις. Η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία παρενέργεια, στην ουσία υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού και εξισορροπεί το σύστημα. Σε αντίθεση με την κλασική ιατρική, δεν βλέπει έναν οργανισμό, είτε άνθρωπο είτε ζώο, τμηματικά αλλά ως όλον, ως μια ενότητα οπότε η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι μονοδιάστατη. Μερικές φορές μάλιστα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: μπορεί μέσα σε μία ημέρα το πρόβλημα να έχει υποχωρήσει εντελώς».

Πώς εφαρμόζεται; «Συνήθως αρκεί μια συνεδρία με τον κτηνίατρο ομοιοπαθητικό, στο τέλος της οποίας χορηγείται το αντίστοιχο σκεύασμα. Αν τώρα κάποιος αναρωτηθεί πώς παίρνουμε το ιστορικό από το ζώο, αυτό “μιλάει” με τις κινήσεις του και με τις περιγραφές που μας δίνει ο ιδιοκτήτης του, ο άνθρωπος με τον οποίο συγκοινωνεί συναισθηματικά. Άλλωστε τα ζωάκια είναι “καθαροί” οργανισμοί, δεν κρύβονται και δεν κρύβουν αυτό που έχουν».

Μπορεί να συνδυαστεί με την κλασική ιατρική; «Η κλασική ιατρική δεν είναι συμβατή με την κλασική ομοιοπαθητική. Εκτός αν κάνουμε μοντέρνα ομοιοπαθητική: τότε, τα ομοιοπαθητικά με χαμηλή δυναμοποίηση που χορηγούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με θεραπείες κλασικής ιατρικής».


 

Σχετικά θέματα

Σκορδαλιά έφαγε ο σκυλάκος μου;

Κι όμως, και οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν ανάγκη από στοματική υγιεινή!

Παχυσαρκία: Απειλεί την υγεία (και) των κατοικιδίων μας;

Το 60% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ στους σκύλους το ίδιο…

Το άγνωστο ψυχικό κόστος της φροντίδας ενός άρρωστου κατοικίδιου ζώου

Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα ενός ασθενή…

Διαβάζονται τώρα!

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix™

Φέτος, γερά δόντια για ακόμη περισσότερους τετράποδους φίλους

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας…

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

5 κοινοί λόγοι που μια γάτα κρύβεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού

Πότε είναι φυσιολογικό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε;