Παχυσαρκία: Απειλεί την υγεία (και) των κατοικιδίων μας;

Το 60% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ στους σκύλους το ίδιο ποσοστό αγγίζει το 56%, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό για τα αγαπημένα μας τετράποδα;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε επιδημία και στα κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, στις ΗΠΑ πάνω από 100 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αριθμός που μέχρι πριν από πέντε χρόνια ανερχόταν στα 80 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 60% των γατών και το 56% των σκύλων έχει βάρος που υπερβαίνει το φυσιολογικό.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ένα παχύσαρκο ζώο «χαριτωμένο». Ωστόσο όπως στους ανθρώπους έτσι και στα ζώα η παχυσαρκία συνδέεται με ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης στις γάτες ή η αρθρίτιδα και τα αναπνευστικά προβλήματα στους σκύλους. Είναι ενδεικτικό ότι μια μελέτη που έγινε σε Λαμπραντόρ Ριτρίβερ έδειξε ότι ακόμα και τα μετρίως υπέρβαρα σκυλιά έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους πιο λεπτούς συνομηλίκους τους.

Τι να κάνουμε λοιπόν αν το κατοικίδιό μας δεν χωράει στα ρούχα του; Καταρχήν, να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υποφέρει από μια διαταραχή που συνδέεται με την παχυσαρκία, όπως είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα ή η νόσος Cushing. Στη συνέχεια, αν αποκλειστούν τα παθολογικά αίτια, ο κτηνίατρος μπορεί να μας συστήσει να φροντίσουμε να μην υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμη τροφή για το σκύλο ή τη γάτα μας, π.χ. σε ένα μπολάκι στην κουζίνα, αλλά να αρχίσουμε να ελέγχουμε πιο αυστηρά τις ποσότητες φαγητού που του δίνουμε, σε συγκεκριμένα γεύματα.

Χονδρικά, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, πρέπει να μειώσουμε κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των θερμίδων που δίνουμε καθημερινά σε έναν υπέρβαρο σκύλο ή γάτα. Μια οικόσιτη γάτα μέσου μεγέθους χρειάζεται περίπου 150 με 200 θερμίδες καθημερινά για να διατηρήσει σταθερό το βάρος της, ενώ στην περίπτωση των σκύλων το τοπίο εμφανίζεται πιο θολό, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την ιδανική ποσότητα ενέργειας που πρέπει να παίρνουν καθημερινά.

Ποιος πρέπει να είναι ο τελικός στόχος μας; Να επαναφέρουμε το βάρος του κατοικίδιού μας σε φυσιολογικά επίπεδα προτού η παχυσαρκία οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. 

Σχετικά θέματα

Να ποια φυτά είναι επικίνδυνα για το κατοικίδιό σου

Μάθε ποιοι είναι οι «πράσινοι» εχθροί της υγείας του.

8 τροφές που απειλούν την υγεία του!

Από την σοκολάτα μέχρι τα κουκούτσια, αυτές οι τροφές μπορεί να αποβούν…

Σκορδαλιά έφαγε ο σκυλάκος μου;

Κι όμως, και οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν ανάγκη από στοματική υγιεινή!

Διαβάζονται τώρα!

3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν πάρεις κατοικίδιο

Πέρα από συντροφιά και χαμόγελα, το νέο μέλος του σπιτιού απαιτεί και από την…

Μήπως ο σκύλος σου έχει άνοια;

Μάθε τα πάντα για το Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας, πώς θα το αναγνωρίζεις…

Έχεις σκύλο; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να έχεις στο σπίτι σου

Μάθε ποια αντικείμενα πρέπει να βγάλεις από την άμεση θέα του.

Να ποια φυτά είναι επικίνδυνα για το κατοικίδιό σου

Μάθε ποιοι είναι οι «πράσινοι» εχθροί της υγείας του.

Να γιατί γαβγίζει συνέχεια ο σκύλος σου

Μάθε τι θέλει να σου πει με κάθε «γαβ» που κάνει, αν χρειάζεται να ανησυχείς…

Η γάτα μου έχει διάρροια! Τι να κάνω;

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.