Γιατί η γάτα σας δεν πίνει νερό και τι να κάνετε

Πώς να αποτρέψετε την αφυδάτωση της γάτας σας

Οι οικόσιτες γάτες είναι απόγονοι μεγαλύτερων αιλουροειδών που δεν χρειάζονταν πολύ νερό στην καθημερινή τους ζωή. Οι γάτες πίνουν μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι σκύλοι πίνουν μεγάλες ποσότητες κάθε φορά.

Παρόλο που οι γάτες δεν πίνουν τεράστιες ποσότητες νερού, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να επιβιώσει το σώμα και να εκτελέσει ζωτικές εργασίες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε πότε η γάτα σας πίνει λιγότερο νερό από το συνηθισμένο.

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι η γάτα σας πηγαίνει στο μπολ με νερό λιγότερο συχνά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε πιθανές αιτίες.

Γιατί η γάτα μου δεν πίνει νερό;

Οι γάτες μπορεί να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την πρόσληψη νερού για διάφορους λόγους, όπως:

Έχουν επαρκή ενυδάτωση. Δεδομένου ότι οι γάτες απαιτούν λιγότερο νερό από τους σκύλους, μπορεί να έχουν ήδη ενυδατωθεί κατάλληλα.

Το μπολ με νερό δεν είναι αρκετά καθαρό. Οι γάτες υπερηφανεύονται για την καθαριότητα, γι' αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε τα μπολ νερού καθαρά και γεμάτα με φρέσκο νερό. Η σκόνη, η γούνα ή τα βακτήρια στο μπολ μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να αποφύγει να πιει από αυτό.

Το μπολ νερού δεν βρίσκεται σε μέρος που είναι φιλικό προς τις γάτες. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, επομένως μπορεί να μην το εκτιμήσουν αν αλλάξετε τη θέση των μπολ τους. Η τοποθέτηση κύπελων νερού σε σημεία με υψηλή κινητικότητα ή θόρυβο, όπως κοντά σε δυνατά πλυντήρια ρούχων ή γύρω από άλλα ζώα στο σπίτι, μπορεί επίσης να τα κάνει να αποφύγουν το νερό. Τοποθετήστε πολλά μπολ με νερό γύρω από το σπίτι σε ήσυχες, ασφαλείς περιοχές για να δελεάζετε τη γάτα σας να πιει.

Η γάτα σας μπορεί να έχει οδοντική νόσο. Ο πόνος στα δόντια ή στο στόμα μπορεί να κάνει τη γάτα σας να σταματήσει να πίνει λόγω δυσφορίας. Άλλα σημάδια οδοντικής νόσου περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη, πτώση φαγητού όταν τρώει, πρήξιμο του προσώπου και σάλια.

Η γάτα σας μπορεί να έχει μια πάθηση που προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές. Η γαστρεντερίτιδα, η παγκρεατίτιδα, οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, οι καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορεί να αναγκάσουν το κατοικίδιό σας να μειώσει ή να σταματήσει την πρόσληψη νερού.

Είναι επείγουσα ανάγκη αν η γάτα μου δεν πιει νερό;

Το να μην πίνει αρκετό νερό θα προκαλέσει αφυδάτωση εάν συνεχιστεί αρκετά. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα. Δυστυχώς, οι κάτοιχοι κατοικίδιων ζώων δεν παρατηρούν πάντα τα σημάδια αφυδάτωσης στις γάτες μέχρι να γίνουν σοβαρά. Τα σημάδια της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

Ξηρά ούλα: Προσπαθήστε να πιέσετε απαλά τον δείκτη σας στα ούλα της γάτας σας και δείτε τα να μετατρέπονται από λευκό σε κανονικό ροζ χρώμα. Αυτό θα πρέπει να συμβεί σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Εάν τα ούλα είναι κόκκινα, το δάχτυλό σας κολλάει στα ούλα ή ο χρόνος επαναπλήρωσης είναι μεγαλύτερος από 2 δευτερόλεπτα, η γάτα σας μπορεί να έχει αφυδατωθεί σημαντικά.

Αυξημένη πρόσφυση του δέρματος: Πιέστε απαλά το δέρμα ανάμεσα στις ωμοπλάτες της γάτας σας ή στην κορυφή του κεφαλιού, τραβήξτε το προς τα πάνω και μετά αφήστε το. Το δέρμα πρέπει να επανέλθει στη θέση του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Εάν το δέρμα παραμένει πια κλειστό, η γάτα σας είναι πιθανόν αφυδατωμένη.

Βυθισμένα μάτια: Τα μάτια της γάτας σας θα φαίνονται βυθισμένα στο κεφάλι της με μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση.

Δυσκοιλιότητα: Η δουλειά του παχέος εντέρου είναι να τραβάει νερό από τα κόπρανα για να επανυδατώσει το σώμα και να σχηματίσει κόπρανα. Όταν το σώμα είναι ήδη αφυδατωμένο, το παχύ έντερο συνεχίζει να στεγνώνει τα κόπρανα, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα. Εάν η γάτα σας πιέζεται να αφοδεύσει στο κουτί απορριμμάτων και δεν υπάρχουν κόπρανα ή μόνο μικρές, σκληρές μπάλες κοπράνων, η γάτα σας μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα και να είναι αφυδατωμένη.

Επίμονος έμετος/διάρροια: Και οι δύο διαδικασίες απαλλάσσουν μεγάλη ποσότητα νερού από το σώμα, δυσκολεύοντας τη γάτα σας να διατηρήσει κανονική ενυδάτωση. Ένα επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας είναι πιθανό να μην ανησυχεί για αφυδάτωση, αλλά εάν συνδυαστεί με άλλα κλινικά σημεία ή γίνει επίμονο, θα εμφανιστεί αφυδάτωση.

Οποιοδήποτε από αυτά τα κλινικά σημεία μπορεί να είναι ανησυχητικό για αφυδάτωση, επομένως είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε αυτά τα συμπτώματα το συντομότερο δυνατό. Ένας κτηνίατρος έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εξεταστεί εάν το γραφείο του κτηνιάτρου σας δεν είναι ανοιχτό, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί γρήγορα και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στις γάτες.

Οι γάτες με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, διαβήτη ή υπερθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να αφυδατωθούν και πρέπει να παρακολουθούνται στενά εάν αρχίσουν να πίνουν λιγότερο νερό.

Οι γάτες πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο εάν επηρεάζονται από έντονη ζέστη, παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη ή είναι σωματικά δραστήριες. Εάν δείτε απώλεια όρεξης, λήθαργο, αδυναμία, έμετο ή διάρροια, τέντωμα στο κουτί απορριμμάτων ή δυσκολία στην αναπνοή, φέρτε τη γάτα σας σε κτηνίατρο.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει μια γάτα;

Η Επιτροπή για τις Διατροφικές Απαιτήσεις Σκύλων και Γάτων δηλώνει ότι οι γάτες πίνουν συνήθως 30 ml νερό για κάθε 15 gr ξηρής τροφής που καταπίνουν. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν μια κανονική, υγιή γάτα να πίνει περίπου περίπου ½ φλιτζάνι νερό ανά 5 κιλά σωματικού βάρους την ημέρα.

Αυτή η ποσότητα νερού ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή κάθε γάτας και τις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να μετρήσετε την ακριβή ποσότητα νερού στο μπολ νερού στην αρχή και στο τέλος κάθε ημέρας για να παρακολουθείτε την πρόσληψη νερού, αλλά έχετε κατά νου ότι οι γάτες συχνά καταπίνουν νερό από άλλα μέρη, όπως βρεγμένα/κονσερβοποιημένα τρόφιμα, βρύσες ή άλλα μπολ για κατοικίδια στο σπίτι.

Πώς να κάνετε τις γάτες να πίνουν νερό

Όταν θέλετε να δελεάσετε τη γάτα σας να πιει περισσότερο νερό, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

Τοποθετήστε πολλά μπολ σε όλο το σπίτι. Διατηρήστε τα καθαρά και ξαναγεμίστε τα με φρέσκο νερό αρκετές φορές την ημέρα για να αποφύγετε τη σκόνη, τα μαλλιά ή άλλους ρύπους.

Κρατήστε τα μπολ νερού σε ήσυχες, ήρεμες περιοχές μακριά από δυνατούς θορύβους και άλλα ζώα, έτσι ώστε η γάτα σας να αισθάνεται ασφαλής. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή της θέσης του μπολ νερού. Δείξτε στη γάτα σας πού βρίσκεται το νέο σημείο. Θυμηθείτε, οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας.

Δοκιμάστε να αλλάξετε τα μπολ από πλαστικό σε κεραμικό ή ανοξείδωτο χάλυβα, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη γεύση του νερού και να βοηθήσει στον έλεγχο τυχόν αλλεργιών στο πλαστικό.

Οι περισσότερες δίαιτες ξηρής κροκέτας αποτελούνται μόνο από περίπου 10% νερό, ενώ οι δίαιτες σε κονσέρβες μπορεί να είναι έως και 70% νερό. Σκεφτείτε να προσθέσετε ή να αλλάξετε σε μια κονσερβοποιημένη τροφή για να προσθέσετε περισσότερη ενυδάτωση στα γεύματα του κατοικίδιου ζώου σας. Μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό στο φαγητό ή ακόμα και ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, εάν ο κτηνίατρός σας κρίνει ότι αυτό είναι ασφαλές για τη γάτα σας. Συζητήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας τυχόν αλλαγές διατροφής, καθώς οι κονσέρβες και οι ξηρές τροφές περιέχουν διαφορετικούς τύπους θρεπτικών συστατικών και μπορεί να διαφέρουν σε θερμίδες.

Σκεφτείτε ένα σιντριβάνι για κατοικίδια. Οι γάτες αναζητούν εγγενώς τρεχούμενο νερό και μια βρύση παρέχει συνεχές γλυκό νερό. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να αφήνετε τη βρύση σας να στάζει όλη την ημέρα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε αυτές τις βρύσες καθαρές, για να συνεχίσετε να παρέχετε φρέσκο νερό στη γάτα σας.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν:

Έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω συμβουλές και η γάτα σας εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται να πιει νερό.

Η μειωμένη πρόσληψη νερού της γάτας σας συνδυάζεται με άλλα σχετικά κλινικά συμπτώματα, όπως:

Αφυδάτωση

Εμετός

Διάρροια

Απώλεια βάρους

Έλλειψη όρεξης

Λήθαργος

Αναπνοή με ανοιχτό στόμα

Μειωμένες ή αυξημένες επισκέψεις στην τουαλέτα

Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή φυσική εξέταση και πιθανότατα θα συστήσει κάποιες βασικές εργαστηριακές εξετάσεις για να διερευνήσει την αιτία αυτής της συμπεριφοράς.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News