Απλοί τρόποι για να διατηρήσετε υγιή τα μάτια της γάτας σας

Πώς να καθαρίζετε τα μάτια της γάτας σας ώστε να παραμένουν υγιή

Τα μάτια της γάτας είναι ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά τους. Ανοιγοκλείνουν και κοιτάζουν ως μέρος της μοναδικής γλώσσας του σώματός τους. Για να διατηρήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά του κατοικίδιου σας υγιή, κάντε την τακτική φροντίδα των ματιών ένα σημαντικό αλλά απλό μέρος της τακτικής ρουτίνας περιποίησης σας.

Σκουπίστε τα μάτια

Ως επί το πλείστον, η φροντίδα των ματιών δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο από το να σκουπίζετε απαλά το πρόσωπο της γάτας σας με ένα ζεστό, υγρό πανί ή ένα ειδικά σχεδιασμένο μαντηλάκι για κατοικίδια. Αυτό αφαιρεί αποτελεσματικά κάθε κανονική, καθημερινή βρωμιά που συσσωρεύεται στη γούνα γύρω από τα μάτια.

Ακόμα κι αν η γάτα σας ανέχεται τα λουτρά, μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαμπουάν εγκεκριμένο από γάτες στην περιοχή του προσώπου για να αποφύγετε να μπει στα μάτια και τη μύτη της γάτας σας. Ένα απαλό σκούπισμα είναι το μόνο που χρειάζεται.

Χρησιμοποιήστε τακτικές συνεδρίες περιποίησης προσώπου ως την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε και έναν γενικό έλεγχο υγείας. Πάντα αφιερώνετε ένα λεπτό για να ελέγχετε τα μάτια της γατούλας σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά, φωτεινά και καθαρά και ότι δεν τρέχουν.

Η καθιέρωση αυτής της απλής ρουτίνας διασφαλίζει επίσης ότι η γάτα σας θα ανεχθεί να τις βάζουν σταγόνες ή αλοιφή στα μάτια της χωρίς πολλή φασαρία, εάν εμφανίσει ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μάτια που απαιτεί θεραπεία.

Πάντα να δίνετε μεγάλη προσοχή εάν η γάτα σας φαίνεται να πατάει ή να τρίβει τα μάτια της, να μη βλέπει καλά ή να έχει κλειστά τα μάτια της. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, αναζητήστε κτηνιατρική βοήθεια.

Καταπολεμήστε τα δάκρυα

Πιθανώς το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένες γάτες είναι τα δάκρυα (επίσης γνωστά ως epiphora) - αυτές οι καφέ ραβδώσεις στις εσωτερικές γωνίες των ματιών που τρέχουν κάτω από τη γέφυρα της μύτης.

Είναι φυσιολογικό οι δακρυϊκοί αδένες να παράγουν εκκρίσεις που λιπαίνουν την επιφάνεια του ματιού και αποστραγγίζουν τους δακρυϊκούς πόρους στη μύτη και το λαιμό. Ωστόσο, κάποιο υγρό τείνει να συσσωρεύεται στο δέρμα των βλεφάρων. Καθώς εξατμίζεται, η φυσική ένωση σιδήρου που βρίσκεται στα δάκρυα αναμειγνύεται με το οξυγόνο του αέρα, προκαλώντας έναν καφέ λεκέ.

Οι λεκέδες από δάκρυ είναι πιο εμφανείς στην ανοιχτόχρωμη γούνα και πιο διαδεδομένοι στις Περσίας, Ιμαλαΐων και σε άλλες βραχυκεφαλικές ράτσες, επειδή το σχήμα και η θέση των ματιών τους δεν επιτρέπουν στους δακρυϊκούς πόρους να στραγγίζουν αποτελεσματικά.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την εξάλειψη των δακρύων. Φαίνονται να λειτουργούν, αλλά επειδή η περιοχή των ματιών είναι ευαίσθητη, λαμβάνετε πάντα το πράσινο φως από τον κτηνίατρό σας πριν δοκιμάσετε νέα προϊόντα στο αγαπημένο σας τετράποδο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News