Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να τρώει;

Μην αγνοήσεις αυτό το σύμπτωμα.

Ίσως σού έχει τύχει να γεμίσεις το μπολ της με καινούριες -λαχταριστές, κατά τη γνώμη σου- κροκέτες κι αυτή να γυρίσει την πλάτη της επιδεικτικά και να φύγει. Οι γάτες, ιδιαίτερα οι οικόσιτες, που δεν προλαβαίνουν να πεινάσουν ιδιαίτερα, είναι επιλεκτικές με το φαγητό τους και κάποιες τροφές, απλά, τις απορρίπτουν. Πότε όμως η αδιαφορία της απέναντι σε μια λιχουδιά δεν είναι θέμα γούστου αλλά ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά;

Αν η γάτα σου παρουσιάζει ανορεξία για περίπου ένα 24ωρο ή έχει μειωμένη όρεξη εδώ και καιρό (το δεύτερο θα το καταλάβεις κυρίως από την απώλεια βάρους), δύο είναι οι πιθανοί ένοχοι:

1. Μπορεί να υποφέρει από στρες ή φόβο, π.χ. εξαιτίας μιας πρόσφατης αλλαγής στο περιβάλλον της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η όρεξη σιγά σιγά επανέρχεται.

2. Ίσως υπάρχουν οργανικά αίτια. Αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο. Μερικά από τα προβλήματα υγείας που προκαλούν ανορεξία είναι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αλλά και διάφοροι τύπου καρκίνου όπως το λέμφωμα. Θα μπορούσε επίσης το ζώο να έχει καταπιεί κάποιο ξένο σώμα το οποίο δεν αποβλήθηκε από το γαστρεντερικό σύστημα. Ο ειδικός θα υποβάλει τη γατούλα σε εξετάσεις αίματος και, αν αυτές δεν δείξουν κάτι, θα προχωρήσει σε απεικονιστικές τεχνικές όπως ακτινογραφία και υπέρηχο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News