Τι σημαίνει το φτάρνισμα της γάτας σου;

Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις και να κάνεις όταν τα «αψού» της γίνονται ανησυχητικά συχνά.

Ναι, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεις το φτάρνισμά της απίστευτα γλυκό. Είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι ενδόμυχα ανησυχείς όταν τα «αψού» της ακούγονται συχνότερα στους διαδρόμους του σπιτιού. Για να ξέρεις αν αυτά χρήζουν ανησυχίας, διάβασε παρακάτω και μάθε τι μπορεί να σημαίνει το επίμονο φτάρνισμα της γατούλας σου.

Μήπως έχει αλλεργία; Μπορεί οι ίδιες να αποτελούν πηγή πρόκλησης τους, αυτό όμως δεν κάνει τις γάτες υπεράνω… αλλεργίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αμερικανοί κτηνίατροι. Το αγαπημένο σου τετράποδο λοιπόν μπορεί να έχει πέσει θύμα άλλων κοινών αλλεργιογόνων πηγών, όπως είναι η γύρη, η μούχλα, η σκόνη, τα αρώματα, τα καθαριστικά ή ο καπνός του τσιγάρου.

Τι να κάνεις όταν φταρνίζεται; Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κτηνιατρικής Κλινικής East San Rafael, δυστυχώς δεν υπάρχουν θεραπείες που θα βάλουν άμεσα τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι μην της χορηγήσεις κάποιο φάρμακο κατά των αλλεργιών, όπως είναι τα αντισταμινικά, χωρίς να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο του κατοικίδιού σου. Κι επειδή η γατούλα σου δε μπορεί να «φυσήξει» τη μύτη της όπως εσύ, ο καλύτερος τρόπος να διώξει τις παθογόνες ουσίες που διεγείρουν τη συγκεκριμένη περιοχή και να επαναφέρει το μικρο-περιβάλλον της είναι το φτάρνισμα. Οπότε άφησε τα «αψού» της να ακουστούν ελεύθερα.

Μπορεί το φτάρνισμα της να είναι σημάδι κάποια σοβαρότερης ασθένειας; Το φτάρνισμα προκαλείται όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παγιδεύονται στη βλέννα της μύτης. Αυτά τα παθογόνα μπορεί να είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση απλών καταστάσεων, όπως ένα απλό κρυολόγημα, ή πιο σύνθετων και περίπλοκων που χρήζουν προσοχής, όπως ο καρκίνος. Αν η γατούλα σου φταρνίζεται περιστασιακά σίγουρα δεν έχεις σημαντικό λόγο να ανησυχείς. Αν, όμως, το φτάρνισμα έχει μετατραπεί σε δεύτερη φύση της τότε μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας, όπως είναι ο ρινοφαρρυγγικός πολύποδας, μια κατάσταση που πλήττει αρκετά συχνά τις νεαρές γάτες. Αντίθετα, σε μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες, το επίμονο φτάρνισμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη περιοδοντίτιδας ή καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, αν βλέπεις ότι η γάτα σου δεν σταματά να φταρνίζεται, τότε καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό της.

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News