Η γάτα μου έχει διάρροια! Τι να κάνω;

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Μην πανικοβληθείς αν παρουσιάσει ένα σύντομο επεισόδιο διάρροιας: είναι αρκετά συνηθισμένο και δεν κρύβει κινδύνους. Σε περίπτωση όμως που το πρόβλημα επιμένει, θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε κτηνίατρο γιατί μπορεί να οφείλεται σε διάφορα οργανικά αίτια, από τροφικές δυσανεξίες, παράσιτα και λοιμώξεις μέχρι όγκους του εντέρου (το τελευταίο σπανιότερα, ευτυχώς).

Δώσε προσοχή επίσης στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των κοπράνων για να ενημερώσεις λεπτομερώς τον κτηνίατρο: δες αν, για παράδειγμα, έχουν έντονη μυρωδιά (οπότε μπορεί να κρύβουν κάποια βακτηριακή μόλυνση) ή αν είναι πάρα πολλά (οπότε ίσως συνδέονται με δυσπεψία).

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη διάρροια; «Η απλή διάρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με μια σύντομη νηστεία. Η επίμονη διάρροια, όμως, για πάνω από 48 ώρες, χρειάζεται τη βοήθεια κτηνιάτρου», γράφει ο οδηγός «Cats» των εκδόσεων DK Handbooks.

Προληπτικά, επίσης, φρόντιζε να αποπαρασιτώνεις τη γάτα σου κάθε τρεις μήνες και απόφευγε τις ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή της.

Προσοχή: Για να καταλάβεις αν έχει αφυδατωθεί το ζώο, τσίμπησε το δέρμα στο σημείο του σβέρκου. Αν αυτό δεν επανέλθει αμέσως, είναι ένδειξη αφυδάτωσης οπότε πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε κτηνίατρο γιατί μπορεί να χρειαστεί ειδική αγωγή. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News