Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα δόντια της γάτας σου

Μάθε τα πάντα για φροντίδα τους: από το πότε βγαίνουν μέχρι το τι πρέπει να προσέχεις.

Μπορεί η γάτα σου να μη σου δείχνει τόσο συχνά τα δόντια της όσο τα νύχια της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αγνοείς. Κι αυτό γιατί τα δόντια αποτελούν σημαντικό μέρος της ανατομίας της ενώ η φροντίδα τους είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική υγεία της.  Διάβασε παρακάτω και μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υγεία και τη φροντίδα τους.

Χάνουν οι γάτες τα δόντια τους; Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και οι γάτες έχουν παιδικά και τα ενήλικα δόντια. Στα παιδικά (νεογιλά) δόντια εμφανίζονται μέσα στους πρώτους δύο μήνες ζωής, ενώ τα ενήλικα ξεκινούν να αναπτύσσονται από τον τέταρτο μήνα με την ανάπτυξή τους να ολοκληρώνεται τον έβδομο.

Πόσα δόντια έχουν οι γάτες; Τα μικρά γατάκια έχουν 26 δόντια ενώ οι ενήλικες γάτες έχουν 30.  Προσοχή! Μη θορυβηθείς αν η γάτα σου έχει δύο δόντια στο ίδιο σημείο: συχνά το ενήλικο δόντι μπορεί να βγει πριν πέσει το παιδικό. Παρόλα αυτά, αν βλέπεις τα δόντια της γάτας σου διπλά, καλό είναι να πας στον κτηνίατρό της προκειμένου να της εξάγει το δόντι. Τέλος, καλό είναι να θυμάσαι ότι οι ενήλικες γάτες δεν χάνουν τα δόντια οπότε οποιαδήποτε πτώση δεν είναι φυσιολογική και χρήζει (κτην)ιατρικής παρέμβασης.

Πονάει το… δόντι της;  Υπάρχουν πολλές ασθένειες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα δόντια της αγαπημένης σου γάτας, όπως είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντική νόσος, το απόστημα και η στοματίτιδα.

Πώς μπορείς να φροντίζεις την οδοντοστοιχία της; Για να διαφυλάξεις την υγεία της, φρόντισε να της δίνεις φτερούγες από κοτόπουλο για να μπορεί να ροκανίσει τα δόντια της. Επιπλέον, καλό είναι καθαρίζεις τα δόντια της συχνά, χρησιμοποιώντας κάποια ειδική οδοντόκρεμα και, τέλος, μην αμελείς να ελέγχεις τα δόντια της τακτικά για σημάδια… ασθένειας (π.χ. κόκκινα ή πρησμένα ούλα, κακή αναπνοή).

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News