Μήπως η γάτα σου άρχισε να κάνει την ανάγκη της εκτός άμμου;

Η ούρηση σε διάφορα σημεία του σπιτιού θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της κυστίτιδας, μιας διαταραχής κοινής στα αιλουροειδή.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Φυσιολογικά, κάθε φορά που η ουροδόχος κύστη της γάτας σου γεμίζει, τα νεύρα στην περιοχή στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του δίνει την εντολή στο ζώο να κατευθυνθεί στο δοχείο της άμμου. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η ουροδόχος κύστη αναπτύσσει μια φλεγμονή, την κυστίτιδα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται αυτή η διαδοχή των γεγονότων. Μια από τις ενδείξεις; Η γατούλα σου ίσως αρχίζει να... αφήνει τη μυρωδιά της σε διάφορες γωνιές του σπιτιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας: Το ζώο μπορεί να παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα εξής σημάδια: τακτικές επισκέψεις στο δοχείο της άμμου (συχνοουρία), ούρηση εκτός της άμμου, δυσκολία στην ούρηση, παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία).

Τι φταίει: Ένας παράγοντας μπορεί να είναι κάποια ουρολοίμωξη, ιδιαίτερα συνηθισμένη σε θηλυκές γάτες, μακρύτριχες γάτες, διαβητικές γάτες ή όσες υποφέρουν από ασθένεια στα νεφρά, σύμφωνα με τον Αμερικανό κτηνίατρο Arnold Plotnick, ιδρυτή της νεοϋορκέζικης κτηνιατρικής κλινικής Manhattan Cat Specialists. Άλλο αίτιο μπορεί να είναι η κρυσταλλουρία, η δημιουργία κρυστάλλων στα ούρα οι οποίοι ερεθίζουν τα ευαίσθητα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης προκαλώντας τη φλεγμονή. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί οι κρύσταλλοι ενώνονται για να σχηματίσουν μία ή περισσότερες λίθους (πέτρες) στην ουροδόχο κύστη, κατάσταση που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε κυστίτιδα και η οποία συχνά εκδηλώνεται με αίμα στα ούρα. Τέλος, πίσω από μια κυστίτιδα μπορεί να κρύβεται κάποιος όγκος, ευτυχώς σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Πώς κάνουμε τη διάγνωση: Γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και ακτινογραφία είναι οι βασικές εξετάσεις που γίνονται αν υπάρχει τέτοια υποψία. 

Πώς θεραπεύεται: Εξαρτάται από το αίτιο. Οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, ενώ οι κρύσταλλοι στα ούρα μπορεί να ελεγχθούν ή να εξαλειφθούν με την καθιέρωση ειδικής διατροφής η οποία προλαμβάνει το σχηματισμό κρυστάλλων. Αν υπάρχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί μια ειδική διατροφή για λίγες μέρες, σε άλλες (ανάλογα με το υλικό από το οποίο αποτελείται η πέτρα) ίσως χρειαστεί χειρουργείο.

Τι γίνεται αν οι εξετάσεις δεν δείξουν τίποτα; Σε μερικές περιπτώσεις ούτε οι εξετάσεις ούρων ούτε η ακτινογραφία δείχνουν κάποιο πρόβλημα – παρά μόνο ίσως παρουσία αίματος στα ούρα. Αυτή η κατάσταση αποκαλείται «ιδιοπαθής κυστίτιδα στη γάτα», ένας ιατρικός όρος που περιγράφει μια φλεγμονή ιδιαίτερα κοινή στα αιλουροειδή, με άγνωστα αίτια. Το πρόβλημα με την ιδιοπαθή κυστίτιδα είναι ότι καθώς δεν ξέρουμε τι φταίει δεν μπορούμε και να την αντιμετωπίσουμε στοχευμένα. Ωστόσο έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο έχει δείξει ότι το στρες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Οι γάτες που ζουν κλεισμένες σε διαμερίσματα, συγκεκριμένα, δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να ικανοποιήσουν π.χ. το κυνηγετικό τους ένστικτο, πράγμα που τους προκαλεί έντονο στρες το οποίο ενδεχομένως να συνδέεται με την ιδιοπαθή κυστίτιδα. Μια προληπτική λύση θα μπορούσε να είναι ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος όπου ζουν με περισσότερα ερεθίσματα.

Σχετικά θέματα

Αρθρίτιδα σε γάτες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τρίτο βλέφαρο της γάτας σας

Πότε δείχνει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας;

Διαβάζονται τώρα!

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

O Bob η διάσημη αδέσποτη γάτα του πρώην άστεγου James Bowen πεθαίνει από ατύχημα

Έχοντας ζήσει 14 γεμάτα χρόνια, τα τελευταία δίνοντας έμπνευση για βιβλία και…

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…