Εμετός γάτας: πότε πρέπει να σε οδηγήσει στον κτηνίατρο;

Δώσε προσοχή στα παρακάτω σημάδια...

Οι γάτες κάνουν εμετό πολύ συχνά και συνήθως χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσεις για το συγκεκριμένο σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν το παρατηρείς τακτικά.

Τα πιο κοινά αίτια: «Ο εμετός της γάτας οφείλεται συνήθως σε τριχόμπαλες, σε εντερικά παράσιτα ή στην κατανάλωση κάποιου φυτού. Ίσως επίσης αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού της σε κάποια αλλαγή στη διατροφή της ή, απλά, στην πολύ γρήγορη και λαίμαργη κατάποση της τροφής», σχολιάζει ο dr Marty Becker, διάσημος Αμερικανός κτηνίατρος και συγγραφέας 24 βιβλίων.

Παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συχνούς εμετούς είναι η οξεία γαστρίτιδα (π.χ. εξαιτίας της κατανάλωσης ενός νεκρού ζώου) ή μια τροφική αλλεργία. Ανάμεσα στα πιο σοβαρά αίτια συναντάμε τη δηλητηρίαση, τα στομαχικά έλκη, τον καρκίνο, τις ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, τον υπερθυρεοειδισμό ή κάποια πάθηση της πεπτικής οδού. Επιπλέον, σε εμετό μπορεί να οδηγήσει η κατάποση ενός ξένου σώματος που οδήγησε στο μπλοκάρισμα του στομάχου ή του εντέρου όπως κάποιο στολίδι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ένα νήμα. «Αν για παράδειγμα η γάτα σου εκτοξεύει «ρουκέτες» (εμετός που φτάνει σε μεγάλη απόσταση) το μπλοκάρισμα της ανώτερης γαστρεντερικής οδού είναι ένα πιθανό αίτιο», εξηγεί ο dr Becker.

Αν είναι ηλικιωμένη: Οι μεγάλες σε ηλικία γάτες που κάνουν εμετό συχνά χωρίς προφανή λόγο πρέπει να ελεγχθούν για νεφροπάθεια. Ειδικά αν έχουν αρχίσει να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και να αποβάλλουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων θα ελέγξουν το αν τα νεφρά της λειτουργούν σωστά, καθώς οι δυσλειτουργίες στο συγκεκριμένο όργανο είναι συνηθισμένες στις ηλικιωμένες γάτες.

Αν είναι γατάκι: Σε περίπτωση που αρχίσει ξαφνικά τους εμετούς, ενδεχομένως να πάσχει από μια λοιμώδη νόσο που ονομάζεται πανλευκοπενία, κοινή σε γάτες που δεν ακολούθησαν το ενδεδειγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τη δει κτηνίατρος: Ένα απλό επεισόδιο εμετού μετά το γεύμα ή το μασούλημα χορταριού δεν υπάρχει λόγος να σε ανησυχήσει. Σε περίπτωση όμως που η γάτα σου κάνει εμετό πάνω από μία φορά μέσα σε ένα 24ωρο ενώ έχει και άλλα συμπτώματα όπως νωχελικότητα, χλωμά ούλα, έντονο κοιλιακό πόνο, γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε ειδικό. Άλλωστε μια γάτα που κάνει εμετό συχνά μπορεί να καταλήξει να υποφέρει από αφυδάτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Στην κλινική πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως και αν ο εμετός συνοδεύεται από διάρροια, περιέχει αίμα, θυμίζει κόπρανα στην εμφάνιση και στην οσμή, ή περιέχει κομματάκια που μοιάζουν με κόκκους καφέ (που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μερικώς χωνεμένο αίμα)» τονίζει ο dr Becker. Τότε το ζώο μπορεί να παρουσιάζει εσωτερική αιμορραγία, να έχει καταπιεί ξένο σώμα, να υποφέρει από έλκος ή καρκίνο του στομάχου. 

Μη χάσεις επίσης καθόλου χρόνο αν υποψιάζεσαι ότι η γάτα σου  έφαγε κάτι τοξικό, π.χ. ένα δικό σου χάπι ή αντιψυκτικό υγρό. Απέφυγε να της προκαλέσεις εσύ εμετό γιατί ανάλογα με την ουσία που έχει καταναλώσει υπάρχει κίνδυνος έτσι να της προξενήσεις μεγαλύτερη βλάβη. 

Προετοιμασία για τον κτηνίατρο: Ο ειδικός μπορεί να σε ρωτήσει τα εξής: Τι τρώει η γάτα σου, πώς τρώει (αν π.χ. καταβροχθίζει την τροφή της λαίμαργα ή απλά «τσιμπολογάει»), αν βγαίνει από το σπίτι, αν παίρνει φάρμακα. Θα σου ζητήσει επίσης να του περιγράψεις την εικόνα του εμετού. Αν μπορέσεις να πας στο ιατρείο και ένα δείγμα του, ακόμα καλύτερα. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News