Πνευματική ανάπτυξη γάτας: Ποια σημάδια δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Ο εγκέφαλός της διαμορφώνεται σε κάθε στάδιο της ζωής της περίπου όπως ο δικός μας. Δες πώς εξελίσσεται βήμα βήμα.


Η δομή του εγκεφάλου της γάτας μοιάζει με αυτήν του ανθρώπινου πολύ περισσότερο από όσο ίσως νομίζεις. Για παράδειγμα, όπως συμβαίνει και με εμάς, ο εγκεφαλικός φλοιός της είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων, τη μάθηση και για την καταγραφή αναμνήσεων. Παρόμοια όμως είναι και τα προβλήματα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο όργανο σε κάθε στάδιο της ζωής του αιλουροειδούς. 

Γατάκι
Ο εγκεφαλικός φλοιός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητά του να απομνημονεύει και να μαθαίνει μέσα από την επαφή του με αντικείμενα, με άλλες γάτες αλλά και με τους ανθρώπους. Αν για παράδειγμα αφού είχες ήδη μια γάτα αποφάσισες να υιοθετήσεις και ένα δεύτερο γατάκι, μικρό, θα παρατήρησες ότι το τελευταίο άρχισε πολύ σύντομα να μιμείται τις κινήσεις του πρεσβύτερου μέλους της οικογένειας. «Τα γατάκια τους πρώτους μήνες έχουν ανάγκη από την αλληλεπίδραση με εκπροσώπους του είδους τους και με άλλα ζώα ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι, την εξερεύνηση και το κυνήγι», εξηγεί η Heidi Pavia Watkins, κτηνίατρος στο Νοσοκομείο Ζώων Airport Irvine στην Καλιφόρνια.
Μην ανησυχείς: Αν το γατάκι σου δείχνει κάπως ντροπαλό και συγκρατημένο, πιθανότατα απλά παρατηρεί ό,τι συμβαίνει γύρω του και μαθαίνει από αυτό. Ενθάρρυνέ το διακριτικά να ασχοληθεί με διάφορα παιχνίδια.
Δώσε προσοχή: Το γατάκι που δυσκολεύεται να φάει ή να εκπαιδευτεί ώστε να πηγαίνει στο δοχείο της άμμου ίσως αντιμετωπίζει κάποιον εγκεφαλικό τραυματισμό ή άλλη διαταραχή. Πήγαινέ το στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Ενήλικη γάτα
Ακόμα και μετά την ενηλικίωσή της μια γάτα συνεχίζει να μαθαίνει, σχηματίζοντας νέους εγκεφαλικούς νευρώνες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται έτσι ώστε να προσαρμόζεται στο περιβάλλον της και να αντιδρά σε αυτό με τον καλύτερο τρόπο.
Μην ανησυχείς: Αλλαγές στο περιβάλλον της γάτας σου μπορεί να την αποδιοργανώσουν για λίγο. Δεν τρέχει τίποτα για παράδειγμα αν αμέσως μετά από μια μετακόμιση δυσκολεύεται να βρει το μπολ με το φαγητό. Δώσε της το χρόνο να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα.
Δώσε προσοχή: Αν αδυνατεί να προσαρμοστεί στις δραστηριότητες του σπιτιού ή να απομνημονεύσει τη διαρρύθμισή του ή αν αλλάξει ξαφνικά συμπεριφορά ίσως χρειαστεί εξέταση από κτηνίατρο. «Ενήλικες γάτες με κάποια ασθένεια ή τραυματισμό συχνά αλλάζουν συμπεριφορά (γίνονται για παράδειγμα πιο επιθετικές) ή παρουσιάζουν αλλαγές στις κινήσεις, την όρεξη ή τις καθημερινές συνήθειές τους», εξηγεί η dr Pavia-Watkins.

Ηλικιωμένη γάτα
Όπως γερνάει ο εγκέφαλος του ανθρώπου, το ίδιο συμβαίνει και με εκείνον της γάτας. Το 50% από όσες είναι 15 ετών και άνω, σύμφωνα με στατιστικές, παρουσιάζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα γνωσιακών δυσλειτουργιών: μειωμένη επαφή με ανθρώπους και άλλα ζώα, ελαττωμένη όρεξη, ούρηση ή αφόδευση εκτός του δοχείου της άμμου, περιορισμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, δυσκολία της αναγνώρισης του περιβάλλοντός τους, διαταραχές στον κύκλου ύπνου-αφύπνισης και ανεξήγητα δυνατά νιαουρίσματα, ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας. Η διάγνωση, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει από εσένα αλλά από τον κτηνίατρο.
Μην ανησυχείς: Αν προσφέρεις στη γάτα σου σωστή διατροφή, επαρκή πνευματικά ερεθίσματα και φροντίζεις να αφιερώνεις κάποιο χρόνο καθημερινά παίζοντας μαζί της, θα τη βοηθήσεις να προλάβει τον εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών της. 
Δώσε προσοχή: Μια γάτα με γεροντική άνοια χρειάζεται επιπλέον βοήθεια προκειμένου να απολαύσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Φρόντισε για παράδειγμα να της εξασφαλίσεις εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο νερό και φαγητό, θεραπεία για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιάσει, καθώς και ένα περιβάλλον που θα την κάνει να νιώθει ασφαλής και ήρεμη 24 ώρες το 24ωρο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News