Από τι πάσχει η Grumpy Cat;

Μάθε τα πάντα για τον νανισμό στις γάτες.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Παρόλο που ο νανισμός είναι αρκετά σπάνιος στα αιλουροειδή, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια γνωστός κυρίως μέσα από γάτες σταρ του διαδικτύου όπως η Grumpy Cat, η μονίμως συνοφρυωμένη γάτα που πρωταγωνιστεί σε ένα πλήθος memes, αλλά και ο χαριτωμένος Lil BUB. Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν τρεις τύποι του που μπορεί να παρατηρηθούν στις τετράποδες φίλες μας;

1. Οστεοχονδροδυσπλασία: Μια γενετική μετάλλαξη που διαταράσσει την ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων έτσι ώστε το σώμα της γάτας να αναπτύσσεται φυσιολογικά αλλά τα πόδια της να μένουν κοντά. Άλλα σημάδια της συγκεκριμένης πάθησης είναι ένα κεφάλι ελαφρώς μεγαλύτερο από το φυσιολογικό αλλά με πολύ μικρό σαγόνι, οι αρθρώσεις μεγάλου πάχους και πιθανόν μια σπονδυλική στήλη με αφύσικη καμπύλη. Οι γάτες που υποφέρουν από οστεοχονδροδυσπλασία είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα στην καρδιά ή τους πνεύμονες, σε νευρολογικές διαταραχές και σε κινητικές δυσκολίες οπότε πρέπει να παρακολουθούνται στενά από κτηνίατρο σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζει την Grumpy Cat αλλά και τη Lil BUB. Η τελευταία υποφέρει επιπλέον από τη λεγόμενη οστεοπέτρωση, όπου τα κόκαλα γίνονται ιδιαίτερα εύθραυστα.

2. Υποφυσιακός νανισμός: Προκαλείται από ανεπαρκή παραγωγή της αυξητικής ορμόνης από τον αδένα της υπόφυσης, δηλαδή αυτόν που ελέγχει την ανάπτυξη. Αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι μια μη επαρκώς αναπτυγμένη υπόφυση, κύστες στην υπόφυση, όγκοι ή μολυσματικές ασθένειες που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα. Οι γάτες που παρουσιάζουν υποφυσιακό νανισμό αναπτύσσονται πιο αργά από τις άλλες, ωστόσο σε αντίθεση με την οστεοχονδροδυσπλασία δεν έχουν δυσανάλογα χαρακτηριστικά. Μια εξέταση αίματος επίσης μπορεί να δείξει αν η καθυστερημένη ανάπτυξη μιας γάτας οφείλεται σε νανισμό ή υποθυρεοειδισμό. Τα κακά νέα με τον υποφυσιακό νανισμό είναι ότι καθώς επηρεάζει τη λειτουργία διαφόρων οργάνων, μειώνει το προσδόκιμο ζωής της γάτας.

3. Νανισμός λόγω επιλεκτικής αναπαραγωγής: Σε κάποιες περιπτώσεις οι εκτροφείς ζώων ενθαρρύνουν τις γενετικές μεταλλάξεις ώστε να έχουν ως απογόνους βραχυσκελείς γάτες όπως οι Munchkin και Minskin. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η πρώτη ράτσα ενδέχεται να παρουσιάζει ένα γενετικό ελάττωμα ονόματι ψευδοαχονδροπλασία, η οποία χαρακτηρίζεται από κοντά πόδια αλλά κεφάλι φυσιολογικού μεγέθους. Οι Munchkin, επιπλέον, κινδυνεύουν ιδιαίτερα να παρουσιάσουν αρθρίτιδα λόγω της καταπόνησης που προκαλεί το βάρος του σώματός τους στα μικροσκοπικά άκρα τους. 

Όλες οι γάτες νάνοι είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία, οπότε αν η γάτα σου υποφέρει από νανισμό θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα τη διατροφή της. Είναι σημαντικό επίσης να παρακολουθείται συστηματικά από κτηνίατρο, ο οποίος θα της εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα ζωής. 

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…