Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γάτες στις γιορτές

Στόλισες; Διάβασε τώρα από τι πρέπει να προστατεύσεις το ζωάκι σου.

Οι περισσότερες γάτες έχουν αρκετά αναπτυγμένο ένστικτο για να... τη βγάλουν καθαρή στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όμως ο στολισμός του σπιτιού, και όχι μόνο, κρύβει μερικούς κινδύνους που πρέπει να προσέξεις.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το έλατο αποτελεί πραγματική πρόκληση για τα οικόσιτα αιλουροειδή, τα οποία προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν στην κορυφή (και να παίξουν με τις μπάλες), άνετα μπορεί να το κατεδαφίσουν. Συνήθως τέτοια ατυχήματα δεν προκαλούν τίποτα περισσότερο παρά χάος στο σπίτι, όμως σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν ως συνέπεια και τον τραυματισμό του ζώου. «Έχει τύχει να δω ακόμα και γάτες με σπασμένα πόδια εξαιτίας της πτώσης του δέντρου», σχολιάζει ο Αμερικανός κτηνίατρος Eric Barchas.

Στολίδια: Αν η γάτα σου καταπιεί μια γιρλάντα ή κάποιο άλλο μικρό στολίδι, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και απόφραξη του εντέρου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που αφαίρεσα χειρουργικά ένα κουδουνάκι από το έντερο μιας γάτας», λέει ο dr Barchas. «Επίσης μασώντας τα λαμπιόνια μια γάτα θεωρητικά διατρέχει κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, αν και στην πραγματικότητα δεν μου έχει τύχει ποτέ τέτοιο περιστατικό». Επιπλέον, προσοχή στο γκι, που μπορεί εσένα να σου προκαλεί... ρομαντική διάθεση αλλά για τις γάτες έχει τοξική δράση.

Περιτυλίγματα δώρων: Οι γάτες συνηθίζουν να παίζουν με τους φιόγκους και τις κορδέλες. Αν όμως καταπιούν κάποιο μακρόστενο κομμάτι, αυτό μπορεί να καταλήξει στο γαστρεντερικό του ζώου με κίνδυνο απόφραξης.

Πυροτεχνήματα: Την ώρα της αλλαγής του χρόνου πρέπει να βεβαιωθείς ότι η γάτα σου δεν βρίσκεται σε κάποιο μπαλκόνι αλλά σε εσωτερικό χώρο, γιατί οι κρότοι των πυροτεχνημάτων μπορεί να τη φοβίσουν τόσο ώστε να βγει εκτός εαυτού, με κίνδυνο πτώσης στο δρόμο.


 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News