Βρέθηκε το φάρμακο που θεραπεύει γάτες με προβλήματα καρδιάς;

Ομάδα Αμερικανών κτηνιάτρων έκαναν μια ελπιδοφόρο ανακάλυψη.

Ίσως να μην τη γνωρίζεις, όμως αποτελεί την πιο κοινή καρδιακή πάθηση στη γάτα και μέχρι τώρα είναι ανίατη. Ο λόγος για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM), που εκτιμάται ότι συναντάται σε μία στις επτά γάτες και η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβων, το έμφραγμα και τον ξαφνικό θάνατο του ζώου. Δεν είναι μάλιστα ασυνήθιστη ούτε στους ανθρώπους, αφού θεωρείται ότι επηρεάζει ένα στα 500 άτομα και πως ευθύνεται για πολλούς αιφνίδιους θανάτους νέων αθλητών. 

Πρόσφατα όμως μια ομάδα κτηνιάτρων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έκαναν μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη. Ένα φάρμακο που δοκίμασαν σε πέντε γάτες με HCM, το λεγόμενο MYK-461, αποδείχθηκε αποτελεσματικό, όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί στην επιθεώρηση PLOS ONE, καθώς αποκατέστησε τις δυνητικά μοιραίες δομικές αλλαγές που προκαλεί η νόσος στην καρδιά. 

Ίσως μάλιστα αυτό το εύρημα η οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας θεραπείας τόσο για ζώα όσο και για ανθρώπους, όπως σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Joshua Stern. Μέχρι στιγμής, η αντιμετώπιση της HCM στις γάτες είναι καθαρά συμπτωματική και τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει την εξέλιξη της ασθένειας. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News