Γιατί πρήζονται οι λεμφαδένες της γάτας;

Πού οφείλεται συνήθως αυτό το ανησυχητικό σύμπτωμα.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Όπως και στον άνθρωπο, οι λεμφαδένες είναι μικρά όργανα σε σχήμα οβάλ, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος της γάτας. Ανήκουν στο λεμφικό σύστημα, μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου. Ο ρόλος τους είναι να πολεμούν τις λοιμώξεις παράγοντας εξαπολύοντας τα λεγόμενα λεμφοκύτταρα.

Συχνά ο πρησμένος λεμφαδένας εντοπίζεται σε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ενδεχομένως σε ένα τσεκάπ ρουτίνας. Ίσως πάλι ο ιδιοκτήτης της γάτας να αισθάνθηκε το εξόγκωμα σε κάποιο σημείο του σώματός της ενώ τη χάιδευε και αποφάσισε γι' αυτό να ζητήσει τη γνώμη του ειδικού. 

Τι φταίει; Σε μικρά γατάκια και νεαρές γάτες είναι αρκετά συνηθισμένη η διόγκωση των λεμφαδένων, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημά τους έρχεται αντιμέτωπο με πολλές λοιμώξεις. Σε ώριμες γάτες οι λεμφαδένες συνήθως δεν γίνονται εμφανείς, εκτός από τις ηλικιωμένες γάτες όπου οι αδένες συχνά προβάλλουν λόγω της απώλειας βάρους. Ένας συνηθισμένος λόγος λοιπόν για τον οποίο πρήζονται οι λεμφαδένες της γάτας είναι κάποια λοίμωξη η οποία πυροδότησε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη πιθανό αίτιο: ο καρκίνος. «Όταν εντοπίζεται στους λεμφαδένες ονομάζεται λέμφωμα ενώ στις περιπτώσεις που ξεκίνησε από άλλα όργανα και εξαπλώθηκε και στο λεμφικό σύστημα αποκαλείται μεταστατικός» εξηγεί ο Αμερικανός κτηνίατρος Dr. Arnold Plotnick.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Για να βρεθεί η αιτία της διόγκωσης των λεμφαδένων ίσως απαιτηθεί μια σειρά εξετάσεων, όπως ανάλυση αίματος και ούρων, ακτινογραφία και υπέρηχος. Ενδεχομένως επίσης να χρειαστεί να ληφθεί ένα δείγμα κυττάρων από τον αδένα, είτε με χειρουργική βιοψία είτε με παρακέντηση (δηλαδή με την εισαγωγή μιας λεπτής βελόνας).

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα; «Εξαρτάται από το αίτιο. Για τις λοιμώξεις συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά, ενώ ο καρκίνος αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή συνδυασμό αυτών», καταλήγει ο dr Plotnick.

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…