Η γάτα σου μαδάει υπερβολικά; Δες γιατί!

Τι συμβαίνει και δεν είναι πια τόσο φουντωτή;

Μήπως κάθε φορά που παίρνεις αγκαλιά τη γάτα σου, η μισή μένει πάνω στα ρούχα σου; Μήπως αναγκάζεσαι να σκουπίζεις κάθε μέρα γιατί αλλιώς το σπίτι σου θα πνιγεί στις τρίχες;

Όπως ξέρεις, είναι φυσιολογικό μία γάτα να χάνει λίγο περισσότερες τρίχες όταν αλλάζει το τρίχωμά της. Αν όμως έχεις παρατηρήσει ότι χάνει συνέχεια υπερβολικά πολλές τρίχες τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο. 

Για παράδειγμα, αν έχεις δει τη γάτα σου να ξύνεται ή να γλείφεται συνέχεια, σε βαθμό που να μην ενδιαφέρεται για το φαγητό της ή το παιχνίδι, είναι σημάδι ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Εξάλλου, παρόλο που η γάτα σου αφιερώνει τουλάχιστον τις μισές ώρες της ημέρας στην περιποίηση της γούνας της, η υπερβολική φροντίδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχών, πληγές, ερεθισμούς στο δέρμα, ακόμα και μόλυνση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ζητήσεις τη συμβουλή του κτηνιάτρου σου για να καταλάβεις τι συμβαίνει, αν πρόκειται για κάποια άκακη δερματική πάθηση, αν είναι άρρωστη ή αν συμβαίνει κάτι άλλο. Εξάλλου, τις περισσότερες φορές η αιτία δεν είναι κάτι σοβαρό. Μπορεί να είναι:

-    Αλλεργία: είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απώλειας τριχώματος. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές σε κάποια τροφή, σε τσίμπημα εντόμου ή και στη σκόνη. Για να ανακουφιστεί από τη φαγούρα, μπορεί να γλείφει συνέχεια ένα συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μπαλώματα στο τρίχωμά της. Μπορεί να είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πάρει φάρμακα. 

-    Παράσιτα: Τσιμπούρια, ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα μπορεί να προκαλούν φαγούρα στη γάτα σου, με αποτέλεσμα πάλι να φεύγουν τρίχες από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός της. 

-    Δερματοφυτίαση: Μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα σημεία χωρίς τρίχωμα, πολλές φορές με κυκλικό σχήμα, να έχει κάποια ήπιου βαθμού αποφολίδωση (λέπια), πιτυρίδα ή σπυράκια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε τον κτηνίατρό σου, αφού η δερματοφυτίαση μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

-    Άγχος και στρες: η λεγόμενη και ψυχογενής αλωπεκία. Όταν μία γάτα είναι αγχωμένη μπορεί να γλείφεται και να ξύνεται μανιωδώς. Φροντίσε τις πληγές της και ερεύνησε το ενδεχόμενο να χρειάζεται να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να πρέπει να αλλάξει κάτι στο περιβάλλον της, αν π.χ. την αγχώνει ο σκύλος του σπιτιού.

Άλλες, λιγότερο πιθανές αιτίες είναι ο διαβήτης, ο υπερθυροειδισμός και κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό της. Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχείς, μίλησε με το γιατρό της και θα βρείτε τη λύση. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News