«Υποαλλεργικές» γάτες: αλήθεια ή μύθος;

Η αλλεργία στις γάτες έχει χωρίσει ζευγάρια. Τελικά, μπορείς να κρατήσεις και το τετράποδό σου και τον –αλλεργικό- φίλο σου στο ίδιο σπίτι; Ο ειδικός δίνει την απάντηση.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Αν πιστεύεις ότι μια «υποαλλεργική» γάτα θα ήταν ένας τρόπος να ξεφύγεις από το δίλημμα «γάτα ή αλλεργικός στα ζώα σύντροφος», σου έχουμε καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα, σύμφωνα με τον Αμερικανό κτηνίατρο Eric Barchas, είναι ότι υποαλλεργικές γάτες, απλά, δεν υπάρχουν. Τα καλά, ότι κάποιες ράτσες προκαλούν λιγότερα συμπτώματα, ενώ με μια σχολαστική υγιεινή στο σπίτι οι ενοχλήσεις από την αλλεργία μπορεί να ελαχιστοποιηθούν.

Όπως εξηγεί ο παραπάνω ειδικός, ο ένοχος πίσω από μια αλλεργία στις γάτες δεν είναι πάντα το τρίχωμα του ζώου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σάλιο τους. Έτσι εξηγείται το γιατί ακόμη και άτριχες ράτσες όπως η Σφιγξ (φωτό) εξακολουθούν να προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους αλλεργίες.

Κάποιες ράτσες, ωστόσο, φαίνεται να παράγουν σχετικά μικρότερες ποσότητες αλλεργιογόνων ουσιών, όπως οι γάτες Αβησσυνίας και Σιβηρίας. Επομένως, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν υποαλλεργικές γάτες, κάποιες ράτσες προκαλούν λιγότερο έντονες ενοχλήσεις και σε λιγότερους ανθρώπους.

Επιπλέον, το τακτικό καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να μειώσει το συνολικό φορτίο αλλεργιογόνων στο σπίτι σου, περιορίζοντας και τα συμπτώματα σε όσους είναι αλλεργικοί. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το μπάνιο της γάτας (αν φυσικά το ζώο το ανέχεται).

Στο μεταξύ, όπως προσθέτει ο dr Barchas, ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά των αλλεργιών βρίσκεται υπό μελέτη. Έτσι, μια μέρα, όσοι είναι αλλεργικοί στις γάτες θα μπορούν πλέον να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τα μικρά αιλουροειδή και, κυρίως, με τους γατόφιλους.

Σχετικά θέματα

Πώς θα φροντίσεις μια ηλικιωμένη γάτα

Οι ανάγκες της αλλάζουν στην τρίτη ηλικία, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Μόλις υιοθέτησες γατάκι; Αυτή είναι η λίστα με τα απαραίτητα!

Όλα τα εφόδια που πρέπει να έχεις στο σπίτι για να υποδεχθείς τον καινούριο…

8 φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα σου

Μπορεί να είναι όμορφα και ωφέλιμα για εσένα, αλλά κρύβουν κινδύνους για το…

Διαβάζονται τώρα!

Το «ένοχο» βλέμμα του σκύλου στην πραγματικότητα εκφράζει κάτι άλλο

Τι σημαίνει αυτή η έκφραση που παίρνει το τετράποδό σου κάθε φορά που κάνει μια…

7 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τις τρίχρωμες γάτες

Είναι όλες θηλυκές; Έχουν πάντα τις ίδιες αποχρώσεις στη γούνα τους;…

Παχυσαρκία: Απειλεί την υγεία (και) των κατοικιδίων μας;

Το 60% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ στους σκύλους το ίδιο…

Βλέπουν όνειρα τα ζώα;

Η απάντηση είναι ναι!

Πώς θα φροντίσεις μια ηλικιωμένη γάτα

Οι ανάγκες της αλλάζουν στην τρίτη ηλικία, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.