«Υποαλλεργικές» γάτες: αλήθεια ή μύθος;

Η αλλεργία στις γάτες έχει χωρίσει ζευγάρια. Τελικά, μπορείς να κρατήσεις και το τετράποδό σου και τον –αλλεργικό- φίλο σου στο ίδιο σπίτι; Ο ειδικός δίνει την απάντηση.

Αν πιστεύεις ότι μια «υποαλλεργική» γάτα θα ήταν ένας τρόπος να ξεφύγεις από το δίλημμα «γάτα ή αλλεργικός στα ζώα σύντροφος», σου έχουμε καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα, σύμφωνα με τον Αμερικανό κτηνίατρο Eric Barchas, είναι ότι υποαλλεργικές γάτες, απλά, δεν υπάρχουν. Τα καλά, ότι κάποιες ράτσες προκαλούν λιγότερα συμπτώματα, ενώ με μια σχολαστική υγιεινή στο σπίτι οι ενοχλήσεις από την αλλεργία μπορεί να ελαχιστοποιηθούν.

Όπως εξηγεί ο παραπάνω ειδικός, ο ένοχος πίσω από μια αλλεργία στις γάτες δεν είναι πάντα το τρίχωμα του ζώου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σάλιο τους. Έτσι εξηγείται το γιατί ακόμη και άτριχες ράτσες όπως η Σφιγξ (φωτό) εξακολουθούν να προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους αλλεργίες.

Κάποιες ράτσες, ωστόσο, φαίνεται να παράγουν σχετικά μικρότερες ποσότητες αλλεργιογόνων ουσιών, όπως οι γάτες Αβησσυνίας και Σιβηρίας. Επομένως, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν υποαλλεργικές γάτες, κάποιες ράτσες προκαλούν λιγότερο έντονες ενοχλήσεις και σε λιγότερους ανθρώπους.

Επιπλέον, το τακτικό καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να μειώσει το συνολικό φορτίο αλλεργιογόνων στο σπίτι σου, περιορίζοντας και τα συμπτώματα σε όσους είναι αλλεργικοί. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το μπάνιο της γάτας (αν φυσικά το ζώο το ανέχεται).

Στο μεταξύ, όπως προσθέτει ο dr Barchas, ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά των αλλεργιών βρίσκεται υπό μελέτη. Έτσι, μια μέρα, όσοι είναι αλλεργικοί στις γάτες θα μπορούν πλέον να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τα μικρά αιλουροειδή και, κυρίως, με τους γατόφιλους.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News