6 λόγοι να μην έχεις πάντα ένα μπολ γεμάτο φαγητό για τη γάτα σου

Δεν εννοούμε φυσικά να την αφήνεις νηστική, αλλά να την ταΐζεις μόνο σε συγκεκριμένες ώρες.

Μήπως η γάτα σου είναι παχύσαρκη ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να ακολουθεί μια αυστηρή δίαιτα; Ή, απλά, θέλεις να παρακολουθείς πόσο τρώει;

Τότε, όσο κι αν σε βολεύει το να έχεις όλη την ημέρα στο σπίτι ένα μπολ γεμάτο ξηρά τροφή, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να αλλάξεις τις διατροφικές συνήθειές της: να την ταΐζεις συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ίσως έχεις την εντύπωση ότι αυτό πηγαίνει ενάντια στη φύση της, καθώς οι γάτες συνηθίζουν να τσιμπολογούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον έξι σοβαροί λόγοι να το κάνεις.

1. Ελέγχεις την ποσότητα φαγητού που δίνεις στη γάτα σου. Παρέχοντάς της συγκεκριμένη μερίδα φαγητού, η οποία καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία και το βάρος της, την προστατεύεις από την παχυσαρκία ή, αν είναι ήδη παχύσαρκη, τη βοηθάς να χάσει κιλά. Αν έχεις περισσότερες από μία γάτες, τάισέ τις σε διαφορετικά δωμάτια για να μην «κλέβει» η μία το φαγητό της άλλης.

2. Παρατηρείς εγκαίρως τυχόν αλλαγές στην όρεξή της. Η όρεξη μιας γάτας είναι ένας καλός δείκτης της υγείας της. Η ξαφνική μείωσή της μπορεί να καταδεικνύει έντονο στρες, λόγω π.χ. κάποιας αλλαγής που έγινε στο περιβάλλον της γάτας, ή οργανικά προβλήματα. 

3. Βεβαιώνεσαι ότι παίρνει όλο το φάρμακό της. Αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή μαζί με το φαγητό, δίνοντάς της συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες είναι ευκολότερο να την επιβλέψεις ώστε να είσαι σίγουρος ότι παίρνει όλο το φάρμακό της. 

4. Βεβαιώνεσαι ότι ακολουθεί τη δίαιτα που έχει συστήσει ο κτηνίατρος. Σε περίπτωση που ακολουθεί ειδική διατροφή λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, για να μην παρεκκλίνει από αυτήν, ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχουν και άλλα ζώα, είναι σημαντικό να ταΐζεις όλα τα κατοικίδιά σου συγκεκριμένα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες.

5. Έρχεσαι πιο κοντά στη γάτα σου. Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, όχι μόνο δεν δυσανασχετούν με το άγγιγμα την ώρα του φαγητού αλλά, απεναντίας, απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα χάδια. Γι’ αυτό αν ταΐζεις τη γάτα σου σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, στη διάρκεια της οποίας έχεις την ευκαιρία να τη χαϊδεύεις παράλληλα, ο έρωτάς της για σένα θα περνάει από το στομάχι και θα γίνει πιο δυνατός!

6. Δεν ξεχνάς να της ανανεώνεις το νερό συχνά. Η γάτα σου, όπως κι εσύ, απεχθάνεται το νερό που έχει μείνει για πολλές ώρες στάσιμο σε ένα μπολ και θα προτιμήσει να πάθει αφυδάτωση παρά να το τιμήσει. Αν λοιπόν αρχίσεις να την ταΐζεις σε συγκεκριμένες ώρες, αυτό θα σε βοηθάει να θυμάσαι να της αλλάζεις και το νερό τακτικά (ιδανικά, δύο φορές την ημέρα).

Ποιο πρόγραμμα να ακολουθήσεις;
Μπορείς να ταΐζεις τη γάτα σου δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, σε ώρες που θα επιλέξεις σύμφωνα με τα ωράριά σου. Άφησέ της ένα μπολ γεμάτο φαγητό για 30 περίπου λεπτά και μετά απομάκρυνέ το από κοντά της. 

Αν η γάτα σου έχει συνηθίσει μέχρι τώρα να έχει στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή ένα μπολ με φαγητό, αρχικά μπορεί να γκρινιάζει. Μην ενδώσεις στα νιαουρίσματά της: σκέψου πως ό,τι κάνεις είναι για το καλό της υγείας της. Ρώτησε, ωστόσο, τον κτηνίατρο μήπως μπορείς ενδιάμεσα στα γεύματα να της δίνεις μερικές λιχουδιές. 

Δεν πειράζει, τέλος, αν δεν αδειάζει όλο το πιάτο της σε κάθε γεύμα. Είναι σίγουρο ότι θα αναπληρώσει στο επόμενο. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News