9 σημάδια ότι η γάτα σου πονάει

Οι γάτες κρύβουν ενστικτωδώς οποιαδήποτε ενόχληση αισθάνονται. Γι’ αυτό δώσε βάση στις παρακάτω ενδείξεις.

Τα οικόσιτα αιλουροειδή μας έχουν ταλέντο στο να κρύβουν τον πόνο τους: Είναι ένας φυσικός μηχανισμός που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, ο οποίος τους επιτρέπει, από την εποχή που ζούσαν στην άγρια φύση, να μην αποκαλύπτουν στους εχθρούς τους οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας. Αν λοιπόν παρατηρήσεις μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ενδείξεις, κάποιες από τις οποίες είναι φαινομενικά «ασήμαντες», μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο.

1. Αλλάζει η συμπεριφορά της ξαφνικά. Μπορεί, για παράδειγμα, μια γάτα που ήταν όλη μέρα «στην τσίτα» να γίνει νωχελική. Ίσως όμως να συμβεί και το αντίστροφο: μια γενικά ήρεμη και χαλαρή γάτα να γίνει απότομα νευρική και υπερδραστήρια. 

2. Αποφεύγει το άγγιγμα. Αν εκεί που λάτρευε τα χάδια ακόμα και στην «ευαίσθητη» περιοχή της κοιλιάς αρχίσει να τα αποφεύγει και τρέχει να κρυφτεί ή γίνεται επιθετική απέναντί σου, ή αν σε κάθε άγγιγμα βγάζει ασυνήθιστες φωνές, πιθανόν να υποφέρει από μια σωματική ενόχληση.

3. Κοιμάται διαρκώς στην ίδια θέση. Ο πόνος σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος μπορεί να την αναγκάζει π.χ. να ξαπλώνει πάντα από τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά.

4. Αναζητά κρυψώνες. Ίσως, για παράδειγμα, να αρχίσει να βρίσκει καταφύγιο για πολλές ώρες κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στην ντουλάπα, επειδή ο πόνος την κάνει να αισθάνεται ευάλωτη απέναντι στους θηρευτές της.

5. Γλείφει διαρκώς μια περιοχή του σώματός της. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μην οφείλεται στη… σχολαστικότητα στη σωματική υγιεινή της αλλά στο γεγονός ότι κάτι την ενοχλεί στο συγκεκριμένο σημείο και προσπαθεί, κάνοντας μπάνιο, να ανακουφιστεί. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι αρκετά κοινό, για παράδειγμα, σε ιδιοπαθείς κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις.

6. Αρχίζει να αμελεί τη σωματική υγιεινή της. Αν, αντιθέτως, παρατηρήσεις ξαφνικά ότι η γούνα της έχει γίνει λερωμένη και λαδωμένη, ίσως η γάτα σου να μην την περιποιείται πια τόσο προσεκτικά όσο στο παρελθόν. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποια σωματική ενόχληση την εμποδίζει να πάρει το μπάνιο της.

7. Παίρνει ασυνήθιστες στάσεις σώματος. Μια γάτα που πονάει έντονα μπορεί να καθίσει μαζεμένη, με τα πόδια κάτω από το σώμα της και τη μουσούδα της να ακουμπάει στο πάτωμα. Ή ίσως, πάλι, να αρχίσει να περπατάει με μικρότερα βήματα, περίπου σαν να βαδίζει πάνω σε σπασμένα γυαλιά.

8. Έχει ένα απόμακρο βλέμμα. Όταν μοιάζει «χαμένη», ίσως να υποφέρει και να μην μπορεί να σου το πει.

9. Αλλάζει συνήθειες στην τουαλέτα της. Ίσως ξαφνικά να αρχίσει να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το δοχείο της άμμου και να κάνει τις ανάγκες της σε άλλα σημεία του σπιτιού. Ή, στην προσπάθειά της να κάνει τις ανάγκες της μέσα στο δοχείο της άμμου, μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει τη σωστή θέση.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News