Οδηγός: πόσο φαγητό πρέπει να βάζω στη γάτα μου;

Αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τις διατροφικές ανάγκες της, παρακάτω θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Είτε είναι η πρώτη φορά που υιοθετείς γατούλα είτε συμβιώνεις με αυτά τα μικρά αιλουροειδή εδώ και χρόνια, σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη διατροφή της. 

Πόσο φαγητό πρέπει να βάζεις στη γάτα σου;

Το πιο βολικό είναι, φυσικά, να έχεις πάντα ένα μπολάκι γεμάτο με ξηρά τροφή στο σπίτι, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις τυχόν αυξομειώσεις στην όρεξή της, που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας ή ανεβασμένο στρες. Επιπλέον, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκη.

Η απάντηση, ωστόσο, στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος της γάτας σου, την ηλικία της, τα επίπεδα δραστηριότητάς της, το αν τρώει ξηρά ή υγρή τροφή και φυσικά το αν είναι έγκυος ή θηλάζει. Επιπλέον, μια ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας περιέχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από κάποια άλλη, επομένως απαιτούνται χαμηλότερες ποσότητές της για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του ζώου.

Ενδεικτικά πάντως, μια υγιής, δραστήρια ενήλικη γάτα χρειάζεται περίπου 60 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, σύμφωνα με το κτηνιατρικό κέντρο Animal Medical Center στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, αν το σωματικό βάρος της είναι 4 κιλά, έχει ανάγκη από 240 θερμίδες ημερησίως.

Αν λοιπόν η ξηρά τροφή δίνει περίπου 300 θερμίδες ανά φλιτζάνι και η υγρή τροφή γύρω στις 250 θερμίδες ανά κονσέρβα των 200 γραμμαρίων, μια γάτα 4 κιλών χρειάζεται γύρω στα 4/5 φλιτζ. ξηράς τροφής ή κάτι λιγότερο από μια κονσέρβα 200 γραμμαρίων (ή 2 κονσέρβες των 100 γραμμ.) την ημέρα.

Υγρή ή ξηρά τροφή;

Σε γενικές γραμμές μια υγιής γάτα έχει ανάγκη από πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, π.χ. από κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Δεν υπάρχει λοιπόν «σωστή» και «λάθος» απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, όμως αν αποφασίσεις να της δίνεις ξηρά τροφή, αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και φτωχή σε φυτικές πρωτεΐνες (τις οποίες οι γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν). Η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10%.

Αν, πάλι, αποφασίσεις να της δίνεις υγρή τροφή, είτε αποκλειστικά είτε συνδυαστικά με ξηρή, η κονσέρβα πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα υποπροϊόντα. Η ποιότητα λοιπόν είναι η λέξη κλειδί και στις δύο περιπτώσεις.

Τέλος, αν ταΐζεις τη γάτα σου αποκλειστικά με ξηρή τροφή, είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα δίπλα της ένα μπολάκι με φρέσκο νερό, ώστε να αναπληρώνει την υγρασία που δεν παίρνει από το φαγητό και να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση.

Πώς θα καταλάβεις ότι η γάτα σου δεν τρώει όσο πρέπει;

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της θα κληθείς να αναπροσαρμόζεις τη δίαιτά της, καθώς ο μεταβολισμός και οι διατροφικές ανάγκες της αλλάζουν.

Αν τα πλευρά της διακρίνονται μέσα από το δέρμα της, είναι υπερβολικά λεπτή. Αν δεν μπορείς να αισθανθείς τα κόκκαλά της την ώρα που τη χαϊδεύεις, μάλλον είναι υπέρβαρη.

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσεις τον κτηνίατρο ώστε καταρχήν να αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποιας ασθένειας και στη συνέχεια να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή της. Η ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της θα της εξασφαλίσει όχι μόνο υγεία αλλά και καλή διάθεση.

Σχετικά θέματα

Αρθρίτιδα σε γάτες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τρίτο βλέφαρο της γάτας σας

Πότε δείχνει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας;

Διαβάζονται τώρα!

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

O Bob η διάσημη αδέσποτη γάτα του πρώην άστεγου James Bowen πεθαίνει από ατύχημα

Έχοντας ζήσει 14 γεμάτα χρόνια, τα τελευταία δίνοντας έμπνευση για βιβλία και…

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…