Μήπως η γάτα σου χάνει υπερβολικά πολλές τρίχες;

Οι ειδικοί εξηγούν πότε είναι θέμα εποχής και σε ποιες περιπτώσεις η τριχόπτωση κρύβει παθολογικά αίτια.


Όσο κι αν λατρεύουμε τις γάτες μας, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι οι τρίχες που χάνουν καθημερινά εξελίσσονται σε μάστιγα. Καταλήγουν παντού: στα έπιπλα, στο πάτωμα, στους πάγκους, στα τραπέζια, στα ρούχα, ακόμα και μέσα στο φαγητό μας, καθώς αιωρούνται και προσγειώνονται σε τυχαία σημεία.

Γιατί όμως μια γάτα χάνει τρίχες;

Η τριχόπτωση είναι «μια φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης και αντικατάστασης του τριχώματος της γάτας», σχολιάζει η Αμερικανίδα κτηνίατρος Dr. Jane Brunt. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με συγκεκριμένες φυλές σκύλων, η γάτα δεν χρειάζεται κούρεμα: την ανανέωση της γούνας της την αναλαμβάνει η φύση.

Μάλιστα οι γάτες που κυκλοφορούν εκτός σπιτιού χάνουν περισσότερες τρίχες την άνοιξη και αποκτούν πλουσιότερο τρίχωμα το φθινόπωρο και το χειμώνα – ένας φυσικός μηχανισμός που τις προστατεύει από τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Πότε η τριχόπτωση της γάτας μάς προβληματίζει;

Το στρες, κάποια παράσιτα όπως οι ψύλλοι, μια φτωχή διατροφή και συγκεκριμένες ασθένειες προκαλούν μεγαλύτερη τριχόπτωση από τη φυσιολογική.

«Ασθένειες που επηρεάζουν συνολικά τον οργανισμό της γάτας όπως ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και βλάβες στο συκώτι είναι πιθανότερο να αυξήσουν την τριχόπτωση. Όταν μια γάτα υποφέρει από κάποια σοβαρή ασθένεια, η πρώτη εικόνα είναι η απώλεια της γούνας», προσθέτει η κτηνίατρος.

Οι τροφικές αλλεργίες, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, οδηγώντας τη γάτα σε εντατικό grooming, στην προσπάθειά της να ανακουφιστεί από τον κνησμό, και στην απώλεια τρίχας. Άλλες δύο παθήσεις που συνδέονται με προβλήματα στη γούνα είναι η αρθρίτιδα και η παχυσαρκία, που εμποδίζουν τη γάτα να κάνει καλό grooming.

Αν λοιπόν παρατηρήσεις ότι η γάτα σου χάνει περισσότερη τρίχα από ό,τι συνήθως, ενημέρωσε τον κτηνίατρο.

Πώς θα προστατεύσεις τη γάτα σου από την τριχόπτωση

Διατροφή:

Εφόσον η γάτα σου δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, εξαφαλίζοντάς της μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και επαρκή ενυδάτωση, θα τη βοηθήσεις να διατηρεί τη γούνα της λαμπερή και πλούσια. Από την άλλη, μια κακοσιτισμένη και αφυδατωμένη γάτα έχει θαμπή γούνα, υπερβολική τριχόπτωση και τρίχα με πιτυρίδα και λιπαρότητα. Όπως εξηγεί η Dr. Brunt, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και μια ισορροπημένη διατροφή αντικατοπτρίζεται στην επιδερμίδα και τη γούνα της γάτας.

Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή για τη γάτα; Υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Επίσης, σε περίπτωση που παρατηρήσεις ότι η γάτα σου ξύνεται υπερβολικά ή κάνει μπάνιο εντατικά, συμπεριφορά η οποία συνοδεύεται από απώλεια τριχώματος, ενημέρωσε τον κτηνίατρο μήπως αυτά τα συμπτώματα κρύβουν κάποια τροφική αλλεργία.

Φροντίδα:

Το καθημερινό βούρτσισμα, ιδιαίτερα σε μακρύτριχες γάτες, βοηθάει στην αποβολή των νεκρών τριχών και την ανανέωση της γούνας τους. Επιπλέον, εφόσον γίνεται με μια μαλακή, ειδικά σχεδιασμένη για γάτες βούρτσα, αποτελεί μια διαδικασία απολαυστική για όλους, που θα σε φέρει πιο κοντά στο τετράποδό σου.

Όμως το βούρτσισμα έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα, ειδικά για τα μακρύτριχα ζώα: Απομακρύνοντας τις νεκρές τρίχες με τη βούρτσα, μειώνεις την ποσότητα των νεκρών τριχών που καταπίνει η γάτα κατά το grooming, οι οποίες δημιουργούν τριχόμπαλες που αποβάλλονται με τον εμετό.

Σε περίπτωση, τέλος, που το τρίχωμα της γάτας σου έχει σχηματίσει κόμπους, μη δοκιμάσεις να τους κόψεις μόνος σου με ένα ψαλίδι, γιατί η επιδερμίδα της είναι ιδιαίτερα ελαστική και μπορεί να της προκαλέσεις κάποιον τραυματισμό. Ζήτησέ το από τον κτηνίατρο, στην επόμενή σας επίσκεψη.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News