Μήπως η γάτα σου έχει πάθει αφυδάτωση;

Μαζί με τη θερμοκρασία ανεβαίνει και ο σοβαρός αυτός κίνδυνος για την υγεία της.

Τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού οι γάτες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από αφυδάτωση – ειδικά όσες είναι πολύ επιλεκτικές με το νερό τους και αποφεύγουν να πιούν παρά μόνο αν είναι ολόφρεσκο. 

Πώς θα καταλάβεις ότι η γάτα σου αφυδατώθηκε;

Κάποια από τα συμπτώματα είναι η νωθρότητα, η απώλεια της όρεξης για φαγητό, η ταχυπαλμία και το λαχάνιασμα. Το δέρμα της μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του και από το στόμα της ίσως εκκρίνεται παχύρρευστο σάλιο. Για να τεστάρεις την ελαστικότητα του δέρματος, το τσιμπάς ελαφρώς στο σημείο του αυχένα, εκεί όπου δεν πονάει. Αν είναι αφυδατωμένη, το δέρμα θα επιστρέψει πιο αργά στη θέση του.

Τι προκαλεί αφυδάτωση στη γάτα;

Ό,τι και στους ανθρώπους: ο εμετός, η διάρροια, ο πυρετός, οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν πίνει αρκετό νερό. Πράγματι, ακόμα και η ίδια η γάτα μπορεί να βάλει τον εαυτό της σε κίνδυνο αφυδάτωσης αν είναι εξαιρετικά επιλεκτική με το νερό και αρνείται να το πιεί σε περίπτωση που έχει παραμείνει στάσιμο έστω και για λίγες ώρες στο δοχείο της. Μερικές από τις συνέπειες της αφυδάτωσης, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα; Κρύσταλλοι (που τελικά γίνονται πέτρες) στην ουροδόχο κύστη, βλάβες στα νεφρά, ακόμα και θάνατος.

Ποιες γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από την αφυδάτωση;

Τα μικρά γατάκια, οι ηλικιωμένες, οι γάτες που υποφέρουν από διαβήτη και όσες θηλάζουν. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι υπόλοιπες δεν είναι ευάλωτες.

Πώς θα προστατεύσεις τη δική σου από την αφυδάτωση;

Καταρχήν, ενθαρρύνοντάς τη να πίνει περισσότερο νερό. Για να το πετύχεις αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάς να το ανανεώνεις καθημερινά, ιδανικά δύο φορές την ημέρα. Ακόμα, το καλοκαίρι μπορείς να προσθέσεις μερικά παγάκια στο δοχείο του νερού της, αλλά και στην υγρή τροφή της. Σε περίπτωση που η γάτα σου αρνείται να πιεί νερό από ένα μπολ, δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο, π.χ. από διαφορετικό υλικό ή πιο ρηχό, γιατί ίσως να μην τη βολεύει το συγκεκριμένο.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει μια γάτα;

Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθός της, τις καιρικές συνθήκες, το επίπεδο της δραστηριότητάς της, αλλά και το αν τρέφεται αποκλειστικά με ξηρή ή και με υγρή τροφή. Χονδρικά, για μια γάτα που τρώει μόνο ξηρή τροφή υπολόγισε ένα φλιτζάνι νερό ανά 5 κιλά σωματικού βάρους, ή τη μισή ποσότητα νερού για μια γάτα που τρέφεται και με κονσέρβες. 

Αν τον υπόλοιπο χρόνο τής δίνεις μόνο ξηρά τροφή, εξέτασε το ενδεχόμενο να προσθέσεις στη διατροφή της και τις κονσέρβες, τουλάχιστον για το καλοκαίρι, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη υγρών. 

Τέλος, σε περίπτωση που παρατηρήσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα αφυδάτωσης από τα προαναφερόμενα, μην καθυστερήσεις να το αναφέρεις στον κτηνίατρο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News