Μπορεί μια γάτα να καεί από τον ήλιο;

Πρόσφατα μάθαμε για πολλά περιστατικά εγκαυμάτων σε γάτες από τις φωτιές στο Μάτι. Μια γατούλα, όμως, κινδυνεύει και από ηλιακά εγκαύματα;

Το είχες φανταστεί ποτέ ότι η γάτα σου είναι ευαίσθητη στον ήλιο; Και ότι κινδυνεύει κι αυτή, όπως κι εσύ, από ηλιακά εγκαύματα; Ποιες γάτες είναι πιο ευάλωτες και πώς μπορείς να προστατεύσεις τη δική σου; Ακολουθούν οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

1. Πώς είναι το ηλιακό έγκαυμα σε γάτα;

Μοιάζει με το δικό μας: η επιδερμίδα γίνεται κόκκινη, ξηρή και σκασμένη. Ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία είναι η μυτούλα της γάτας και οι άκρες των αυτιών της.

2. Ποιες γάτες κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γάτες με ανοιχτόχρωμη γούνα. Κάτω από το τρίχωμα η επιδερμίδα είναι επίσης ανοιχτόχρωμη, έως και λευκή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, επίσης, με τις γάτες Sphynx και άλλες άτριχες φυλές, που είναι πιο εκτεθειμένες στο ηλιακό φως. 

3. Πώς θα προστατεύσεις τη δική σου από τον ήλιο;

-Πάντα εξασφάλισέ της σκιά: Αν περνάει ώρες εκτός σπιτιού, για παράδειγμα στη βεράντα ή στην αυλή, φρόντισε να υπάρχει εκεί τουλάχιστον ένα σκιερό σημείο όπου θα αναζητά καταφύγιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

-Φόρεσε στη γάτα σου αντιηλιακό: Όχι, φυσικά, το αντιηλιακό που φοράς εσύ, αλλά ένα ειδικό προϊόν για γάτες και σκύλους. Συζήτησε με τον κτηνίατρο αν είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και χρειάζεται έξτρα αντιηλιακή προστασία και ζήτησέ του να σου συστήσει ένα ασφαλές προϊόν.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News