8 συμβουλές για να προστατεύσεις την υγεία της γάτας σου εφ’ όρου ζωής

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία της.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Όπως συμβαίνει και με εμάς, έτσι και οι γατούλες μας έχουν ανάγκη από το τρίπτυχο διατροφή-άσκηση-ιατρικά τσεκάπ για να ζήσουν πολλά πολλά χρόνια, υγιείς και χαρούμενες. Για να το εξασφαλίσεις, ακολούθησε τις παρακάτω γενικές συμβουλές.

1. Δώσε έμφαση στη διατροφή της. Για ένα γατάκι, αυτό σημαίνει «υγρή και ξηρά τροφή παράλληλα, καθώς τα δοντάκια του δεν το επιτρέπουν ακόμα να μασήσει καλά», υποστηρίζει ο Αμερικανός κτηνίατρος Dr. Drew Weigner. Για τη διατροφή μιας ενήλικης γάτας, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο, ανάλογα με το βάρος της, το αν είναι στειρωμένη, αν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας κ.λπ. 

2. Στείρωσέ τη νωρίς. Ακόμα και από τον 5ο μήνα της ζωής της. «Ένας τεράστιος αριθμός από γατάκια γεννιέται κάθε χρόνο, και η έγκαιρη στείρωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων. Μάλιστα κάνοντας αυτή την επέμβαση σε νεότερη ηλικία μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού» υποστηρίζει η Esther Mechler, δημιουργός της φιλοζωικής οργάνωσης Marian’s Dream. «Επιπλέον η έγκαιρη στείρωση προλαμβάνει προβλήματα συμπεριφοράς όπως η ούρηση έξω από την αμμολεκάνη».

3. Μην παραλείπεις τις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Για ένα υγιές ζώο, πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, για τον έλεγχο για διάφορες ασθένειες και παράσιτα.

4. Μην της δίνεις πολλές λιχουδιές. Όσο κι αν μπαίνεις στον πειρασμό να την καλομάθεις, σαμποτάρουν το βάρος της αλλά και τα δόντια της.

5. Πρόσθεσε πολλά ερεθίσματα στο περιβάλλον της. Παιχνίδια όπως τα γατόδεντρα και τα γατοτούνελ της δίνουν αφορμές για να ασκείται και να διασκεδάζει, προστατεύοντας από την παχυσαρκία αλλά και από την ανία.

6. Αναπροσάρμοσε τον τρόπο ζωής της ενώ μεγαλώνει. Καθώς περνούν τα χρόνια ο μεταβολισμός της επιβραδύνει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπροσαρμόζεις τις ποσότητες φαγητού που της δίνεις για να την προστατεύεις από την παχυσαρκία. Επιπλέον, αν η γάτα σου αρχίσει να υποφέρει π.χ. από αρθρίτιδα, κάνε αλλαγές στο περιβάλλον που διευκολύνουν την καθημερινότητά της, για παράδειγμα μετάφερε το αγαπημένο της μαξιλάρι από το περβάζι του παραθύρου σε έναν πιο χαμηλό πάγκο, όπου θα έχει ευκολότερη πρόσβαση.

7. Έλεγξε τα δόντια της. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον κτηνίατρο αλλά και σε συστηματική βάση, στο σπίτι. Οι χρόνιες φλεγμονές και οι λοιμώξεις όχι μόνο μπορεί να της προκαλέσουν πόνο και να τη δυσκολεύσουν στην κατάποση αλλά ακόμα και να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς και των νεφρών της.

8. Αφιέρωσέ της χρόνο. Η σωματική και η ψυχική υγεία της είναι αλληλένδετες. Για να είναι λοιπόν και υγιής και ευτυχισμένη, προσπάθησε να ασχολείσαι μαζί της όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα μέσα στη μέρα, χαϊδεύοντάς την και παίζοντας παιχνίδια.

Σχετικά θέματα

Μήπως η γάτα σου έχει πάθει αφυδάτωση;

Μαζί με τη θερμοκρασία ανεβαίνει και ο σοβαρός αυτός κίνδυνος για την υγεία της.

Η γλώσσα της γάτας σου είναι μια σούπερ βούρτσα χτενίσματος

Αυτό είναι το μυστικό της για μεταξένια γούνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

3 συμβουλές για να προστατεύσεις τη γάτα σου από τη ζέστη

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δώσε προσοχή.

Διαβάζονται τώρα!

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix™

Φέτος, γερά δόντια για ακόμη περισσότερους τετράποδους φίλους

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας…

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

5 κοινοί λόγοι που μια γάτα κρύβεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού

Πότε είναι φυσιολογικό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε;