Πώς να διατηρήσετε υγιή τα δόντια της γάτας σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη στοματική υγιεινή τους

Επειδή οι γάτες, μεταξύ άλλων, είναι ειδικές στο να κρύβουν τον πόνο τους όταν τους ενοχλεί κάποιο δόντι ή έχουν δυσφορία την ώρα που τρώνε, φροντίστε να γνωρίζετε έγκαιρα την κατάσταση των δοντιών της γάτας σας για να προλάβετε πιθανά προβλήματα προτού αυτά εμφανιστούν.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη στοματική υγιεινή της γάτας σας

Κακή αναπνοή: Σίγουρα η αναπνοή μιας γάτας είναι χαρακτηριστική και διαφέρει από τη δική σας αναπνοή, ωστόσο εύκολα θα καταλάβετε αν η αναπνοή της γάτας μυρίζει άσχημα. Η κακή αναπνοή είναι μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στο στόμα της – αν μάλιστα συνοδεύεται και από σάλιο, μπορεί να σημαίνει κάποια ασθένεια ούλων ή και τερηδόνα.

Cat-Teeth-Cover-750x500.png

 

Αιμορραγία ούλων: Η περιστασιακή αιμορραγία των ούλων δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ ανησυχητικό, αλλά αν η γάτα σας έχει ένα συνδυασμό αιμορραγικών ούλων και κακής αναπνοής, και αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από σάλιο, τότε η γάτα σας πιθανόν να χρειάζεται βαθύ καθαρισμό ή ακόμα και εξαγωγή δοντιών.

Ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Όπως λοιπόν φροντίζετε για τη δική σας στοματική υγεία και πηγαίνετε στον οδοντίατρο τακτικά, το ίδιο τακτικά πρέπει να πηγαίνει και το αγαπημένο σας κατοικίδιο χωρίς να έχει οπωσδήποτε εμφανίσει κάποια από τα παραπάνω ανησυχητικά συμπτώματα.

Έπλυνες δοντάκια; Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, ειδικά πριν τον ύπνο. Επειδή όμως το συγκεκριμένο «παιδί» ούτε να απαντήσει μπορεί αλλά –κυρίως– ούτε να τα πλύνει μόνο του, αυτό είναι κάτι που εσείς πρέπει να κάνετε για εκείνο! Αρχίστε τη διαδικασία του πλυσίματος των δοντιών απ’ όταν είναι μικρά για να τη συνηθίσουν. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά προϊόντα στοματικής υγιεινής για γάτες – οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα. Στην αρχή δοκιμάστε με το δάχτυλό σας – αν μάλιστα μυρίζει και από κάποια αγαπημένη γεύση της γάτας σας, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να ανοίξει πρόθυμα το στόμα της!

cat-chew-toy.jpg

Μασά…ζ: Ναι όλοι ξέρουν πόσο αρέσουν στις γάτες τα χάδια – καλά, όταν θέλουν εκείνες. Τώρα, ωστόσο, μιλάμε για μασάζ ούλων, καθώς μαζί με το καθάρισμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνουν τα δόντια της γερά, υγιή και στη θέση τους.

Όχι ό,τι κι ό,τι στο πιάτο: Σαφώς σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για να σας πει τι να τρώει, σε τι ποσότητα (καλά οκ αυτό δεν αφορά μόνο τα δόντια) και τι να αποφεύγει.

Θεραπεία και διατροφή: Οι σύγχρονες ειδικές τροφές βοηθούν όχι μόνο στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν τα ούλα ή τα δόντια αλλά προλαμβάνουν και πιθανές παθήσεις. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας υποδείξει ποια ταιριάζει στη γάτα σας.

Αυτό το «ποντίκι» δεν τρώγεται αλλά κάνει καλό στα δόντια: Στις γάτες εκτός από το να ακονίζουν τα νύχια τους τις αρέσει να μασουλάνε… Τα ειδικά παιχνίδια μασουλήματος κάνουν καλό στα ούλα και τα δόντια τους. Και τις κρατάνε και δημιουργικά απασχολημένες.

Φρέσκο καθαρό νεράκι: Δεν την ξεδιψάει μόνο, αλλά μετά το φαγητό βοηθάει να καθαρίζει το στόμα της από τα υπολείμματα τροφών – φροντίστε λοιπόν να έχει πάντα κοντά της καθαρό νερό.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News