Γιατί χάνει τόσες τρίχες η γάτα μου;

Είναι κάτι εποχικό, μπορεί να έχει αλωπεκία και πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Όταν μια γάτα χάνει μέρος του τριχώματός της είναι κάτι που ονομάζεται αλωπεκία και μπορεί να είναι πλήρης ή μερική και συμβαίνει στα αιλουροειδή για διάφορους λόγους, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι δερματικές αλλεργίες, ο υπερβολικός καλλωπισμός ή η κακή διατροφή. λένε οι ειδικοί.

Ορισμένες γάτες έχουν κληρονομική αλωπεκία. Για παράδειγμα, οι γάτες Sphynx γεννιούνται χωρίς τρίχα και δεν αναπτύσσονται ποτέ.

Ένας άλλος τύπος φυσιολογικής τριχόπτωσης είναι η πενικιακή αλωπεκία - η τριχόπτωση στο εξωτερικό των ακίδων του αυτιού - κάτι που είναι συνηθισμένο στις σιαμέζικες γάτες αλλά συνήθως εξαλείφεται μόνο του. Πολλές ενήλικες γάτες εμφανίζουν επίσης υπερβολική αλωπεκία - αραίωση της γούνας στη λωρίδα του δέρματος μεταξύ των αυτιών και των ματιών, η οποία θεωρείται φυσιολογική.

Οι υπόλοιπες γάτες που γεννιούνται με φυσιολογική γούνα εμφανίζουν επίκτητη αλωπεκία - η οποία είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας ή πάθησης αλλά όχι η ίδια μια ασθένεια και την οποία θα εξακριβώσει με διάγνωση ο κτηνίατρος.

Τα καλά νέα για τους γονείς γάτας είναι ότι αυτή η απώλεια τρίχας στις γάτες συνήθως δεν υποδεικνύει σοβαρή ασθένεια και το τρίχωμα μπορεί συνήθως να αναπτυχθεί ξανά.

Γενικά, αν μπορεί να αντιστραφεί η αιτία, τότε το τρίχωμα αναπτύσσεται πάλι κανονικά.

Εδώ είναι οι έξι από τις πιο συνήθεις αιτίες που ευθύνονται για την απώλεια τριχώματος της γάτας σας. Αλλά δεν είναι οι μόνες, καθώς η αλωπεκία στις γάτες είναι μια ευρεία κατάσταση με πολλούς πιθανούς παράγοντες.

MrFeeny_03-750x500.jpg

1. Αλλεργίες - Ιδιαίτερα στους ψύλλους - και φαγούρα και περιποίηση

Οι ψύλλοι μπορούν να δαγκώσουν και να ερεθίσουν οποιαδήποτε γάτα, αλλά μερικές γάτες έχουν υπερευαισθησία στα αντιγόνα από το σάλιο των ψύλλων. Αυτές οι αλλεργικές γάτες αποκτούν υπερβολική φαγούρα και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους ξεφορτωθούν, με αποτέλεσμα να ξύνονται ή να γλείφονται περισσότερο απ’ όσο πρέπει και βγάζουν περισσότερο από το κανονικό τρίχωμα, το οποίο ωστόσο μπορεί να ξαναβγεί.

Ωστόσο οι κτηνίατροι ισχυρίζονται ότι περίπου το 90 τοις εκατό από τις γάτες που βλέπουν χάνουν τρίχωμα εξαιτίας της υπερβολικής περιποίησης. Μερικές φορές, μια γάτα μπορεί να εμπλακεί σε ψυχαναγκαστική περιποίηση λόγω νευροπαθητικού πόνου από νευρική βλάβη στο δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια γάτα μπορεί περιποιείται υπερβολικά τη γούνα της και να χάσει τα μαλλιά για ψυχογενείς λόγους, όπως το άγχος μετά από ένα αγχωτικό συμβάν, αλλά είναι πιθανότερο ότι οι γάτες που γλείφουν υπερβολικά το τρίχωμά τους  εξαιτίας της φαγούρας από την αλλεργία των ψύλλων.

Η ψωρίαση, η ψώρα και οι ψείρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα μιας γάτας - που οδηγεί στην ίδια περιποίηση και μια γάτα που χάνει τρίχωμα. Τα ακάρεα, οι τροφικές αλλεργίες και οι περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα και υπερβολική περιποίηση.

2. Πόνος

Μερικές φορές, μια γάτα θα γλείφει μια περιοχή του σώματός της πάρα πολύ, όχι επειδή κινδυνεύει, αλλά επειδή ο ιστός κάτω από το δέρμα πονάει. Μια γάτα με αρθρίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να γλείφει την αρθρική άρθρωση συνεχώς επειδή είναι επώδυνη και το γλείψιμο βοηθά στην ανακούφιση της δυσφορίας.

3. Λοιμώξεις

Οι γάτες με μολυσματικές ασθένειες, όπως σταφυλόκοκκο και μυκητιάσεις, μπορεί να χάσουν τρίχωμα τους στις πληγείσες περιοχές.

pet-gps-locator.jpg

4. Ενδοκρινικές διαταραχές

Μια γάτα που χάνει τα μαλλιά μπορεί να έχει υπερθυρεοειδισμό - έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή, ο οποίος προκαλεί απώλεια βάρους και άλλα συμπτώματα. Εκτός του θυρεοειδούς, αν οι γάτες έχουν ορμονική ανισορροπία και αυξημένο επίπεδο στεροειδών στο σώμα, οι θύλακες των τριχών μπορεί να πεθάνουν. και με ανώμαλα επίπεδα ορμονών, τα νέα μαλλιά μπορεί να μην μεγαλώσουν. Για παράδειγμα, η νόσος του Cushing, μια μεταβολική διαταραχή που παράγει υπερβολική κορτιζόλη, μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία σε γάτες.

5. Παρενέργειες φαρμάκων

Η διαδερμική πρεδνιζόνη προκαλεί αλωπεκία και συστροφή των ακανθών του αυτιού. Συνήθως, η διακοπή του φαρμάκου θα αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

6. Καρκίνος

Ευτυχώς, ο καρκίνος είναι σπάνια ο λόγος για μια γάτα που χάνει τα μαλλιά. είναι πολύ πιο πιθανό η τριχόπτωση της γατούλας σας να μην είναι σοβαρή. Αλλά η νεοπλασία - ένας όρος για μη φυσιολογικές αναπτύξεις που προκαλείται από ανεξέλεγκτη διαίρεση των κυττάρων - μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σε γάτες. Μια άλλη σοβαρή κατάσταση που συμβαίνει δευτερογενώς στον καρκίνο είναι η παρανεοπλασματική αλωπεκία, η οποία είναι η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με κνησμό και υγρό δέρμα, λέει ο Δρ Hayworth. Ωστόσο, αυτές οι σοβαρές αιτίες είναι σπάνιες.

7. Διατροφή

Το δέρμα και το τρίχωμα της γάτας χρειάζονται επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών για να λειτουργούν και να αναπτύσσονται σωστά. Περίπου το 30% της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών χρησιμοποιείται για την ανανέωση και την ανάπτυξη του δέρματός της. Η έλλειψη πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας από τη διατροφή της ή η ύπαρξη πρωτεϊνών που παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία ως προς την πέψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο λεπτό και εύθραυστο τρίχωμα ή ακόμα και σε απώλεια του τριχώματος.

Γενικά, η απώλεια τριχών μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί στις γάτες με συνδυασμό ιατρικής θεραπείας, προσαρμογών στο περιβάλλον και διατροφικών επιλογών. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να αναγνωρίσει τον λόγο της απώλειας του τριχώματος της γάτας σας και να σας πει την καλύτερη δυνατή λύση.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News