Τι πρέπει να ξέρω για την εγκυμοσύνη της γάτας μου

Ένας μίνι οδηγός με όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Πρώτη ερώτηση που ίσως να σας απασχολεί αναφορικά με την εγκυμοσύνη μιας γάτας είναι το πόσο καιρό είναι έγκυος, πόσο δηλαδή διαρκεί η περίοδος κύησης. Ωστόσο πριν δώσουμε αυτή την απάντηση ας μιλήσουμε αρχικά για το σε ποια ηλικία αρχίζει ο οίστρος μιας γάτας – κι επομένως η αρχή της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Οι γάτες φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, ενώ οι ανατολικές φυλές φτάνουν γενικά σε αυτό το στάδιο νωρίτερα. Για αυτό όσοι δεν επιθυμούν να αποκτήσουν κατά λάθος γατάκια, στειρώνουν τη γάτα τους νωρίτερα. Αλλά για να απαντήσω την αρχική ερώτηση, η διάρκεια της κύησης είναι 58 έως 67 ημέρες.

Τι συμπτώματα εμφανίζει μια έγκυος γάτα και πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι έγκυος.  Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μια γάτα μπορεί να παρουσιάσει πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εγκυμοσύνης της. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης της, η γάτα σας μπορεί να τρώει λιγότερο λόγω της ναυτίας, αλλά από την τρίτη εβδομάδα θα αρχίσει να τρώει ξανά και να αρχίσει να παίρνει βάρος.

adorable-animal-baby-177809-750x500.jpg

Στο μεσαίο στάδιο, η γάτα σας ξεκινά να κερδίζει βάρος σοβαρά. Τα γατάκια μεγαλώνουν και ανάλογα με το πόσα γατάκια εγκυμονεί. Εάν θέλετε να μάθετε πόσα γατάκια θα έχει η γάτα σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει μια ακτινογραφία σε αυτό το στάδιο.

Το στάδιο πριν από τον τοκετό αρχίζει περίπου μια εβδομάδα πριν από τη γέννα της γάτας σας. Οι θηλές της θα είναι πολύ ορατές σε αυτό το στάδιο, και μπορεί να δείτε και σταγόνες γάλακτος πάνω τους. Θα αρχίσει να ψάχνει για ζεστά και ασφαλή μέρη για να δημιουργήσει μια φωλιά για τα γατάκια της. Μπορείτε να την βοηθήσετε αυτή τη στιγμή προσφέροντας κουτιά φωλεοποίησης στα μέρη που φαίνεται να προτιμά. Η γάτα σας θα σταματήσει να τρώει περίπου δύο ημέρες πριν τον τοκετό.

cat-and-kitten.jpg

Θα είναι αρκετά προφανές όταν η γάτα σας πλησιάζει στον τοκετό. Θα αρχίσει να γλείφει τα γεννητικά όργανα της και μπορεί να βγάζει ήχους δυσφορίας. Αν αυτή είναι η πρώτη της γέννα, μπορεί να κρατήσει περισσότερο και να κουραστεί. Θα πρέπει να γεννήσει το πρώτο γατάκι της περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της εργασίας. Μετά από αυτό, τα γατάκια πρέπει να έρχονται κάθε 15 έως 20 λεπτά μέχρι να γεννηθεί το τελευταίο.

Στη συνέχεια, η μαμά γάτα θα καθαρίσει τα γατάκια: Θα τα γλείψει και θα φάει τους πλακούντες για να της δώσει την πρόσθετη διατροφή που χρειάζεται. Αφήστε να φάει τους πλακούντες, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι ακάθαρτοι.

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε ή να μεταφέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο όταν ετοιμάζετε για τον τοκετό. Απλώς δώστε της προσοχή και βεβαιωθείτε ότι ο τοκετός εξελίσσεται κανονικά. Τα γατάκια πρέπει να είναι με τη μητέρα τους για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες προκειμένου να απογαλακτιστούν σωστά, αλλά 12 εβδομάδες με τη μαμά είναι ακόμα καλύτερα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News