Ποιες τροφές δεν κάνει να φάει με τίποτα η γάτα σου

Μάθε τες για να μην της τις δώσεις ούτε κατά λάθος!

Έχουμε και λέμε – παρακάτω θα βρεις ποια τρόφιμα ή συστατικά δεν κάνει να φάει η γάτα σου – και αιτιολογούμε και το γιατί!

Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει 2 συστατικά που είναι θανατηφόρα για τις γάτες: θεοβρωμίνη, η οποία είναι τοξική για τα περισσότερα ζώα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, και η καφεΐνη, στην οποία οι γάτες είναι πολύ πιο ευαίσθητες από ό, τι είμαστε. Όσο αγαπάμε τη σοκολάτα, κανένα ποσό δεν είναι ασφαλές για τις γάτες και τα προϊόντα που σχετίζονται με τη σοκολάτα (σκόνη κακάο, πουτίγκα, ακόμα και λευκή σοκολάτα) πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μικρά γατούλα πόδια. Οι περισσότερες γάτες δεν ενδιαφέρονται για τη σοκολάτα και θα μείνουν μακριά από αυτό, αλλά είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής από το συγγνώμη.

Κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια περιέχουν Ν-προπυλοσουλφίδιο, το οποίο προκαλεί αναιμία και, κατά συνέπεια, ίκτερο (κίτρινο αποχρωματισμό στα χείλη και τα βλέφαρα, καθώς και δέρμα σε ελαφρές επιδερμίδες). Τα κρεμμύδια προκαλούν την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στις γάτες και καθώς αυτά είναι τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο γύρω από το σώμα, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Μια τοξική δόση για τη μέση γάτα μπορεί να είναι μόνο μερικές φέτες. Κανένα κρεμμύδι, ούτε φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη.

Πατάτες και ντομάτες ωμές

Και τα δύο αυτά φυτά προέρχονται από τη θανατηφόρα νυχτερινή οικογένεια. Αν φαγωθούν ωμά, είναι πιθανό να προκαλέσουν στις γάτες γαστρεντερική δυσφορία. Οι μαγειρεμένες ντομάτες και οι πατάτες, ωστόσο, δεν έχουν τοξικές επιδράσεις.

20404504_web1_200205-SFE-GREENSPACE-petfood_1.jpg 

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Ως γατάκια, οι γάτες μπορούν να πίνουν αγελαδινό γάλα, αλλά καθώς μεγαλώνουν, οι γάτες καθίστανται ανεκτικές στη λακτόζη, το ζάχαρο που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα και δεν μπορούν πλέον να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, το γάλα χωρίς λακτόζη ή το γιαούρτι ζωντανής καλλιέργειας μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

 Ζύμη ωμή

Η ζεστή και υγρή κοιλιά της γάτας είναι το ιδανικό μέρος για την επέκταση της ζύμης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος προβλημάτων. Η κατάποση της ωμής ζύμης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κοιλιακό πόνο, ρήξη εντέρου και ακόμα δηλητηρίαση εξαιτίας της αλκοόλης καθώς η ζύμη αυξάνεται και επεκτείνεται. ζυμομυκήτων. Εάν ανησυχείτε για το να πηδάει η γάτα σας στο πάγκο ενώ ετοιμάζετε ζύμη, κρατήστε την σε ξεχωριστό δωμάτιο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Σταφύλια και σταφίδες

Συχνά πιστεύουμε ότι αυτό που είναι υγιές για εμάς πρέπει να είναι υγιές για τα κατοικίδια ζώα μας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ενώ ο ακριβής λόγος πίσω από την τοξικότητά τους είναι ακόμα άγνωστος, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, έμετο και διάρροια σε γάτες. Κάθε γάτα είναι διαφορετική, οπότε η κατάποση ενός σταφυλιού ή σταφίδας δεν θα προκαλέσει οριστικά νεφρική ανεπάρκεια, είναι προτιμότερο να μην διακινδυνεύσετε τη δυνατότητα και να διατηρήσετε αυτά τα τρόφιμα μακριά από τη γάτα σας.

cat-eating-food-bowl-960x540.jpg 

Καφεΐνη & αλκοόλ

Αυτό μπορεί να φανεί προφανές και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες ότι τα ποτά αυτά δεν θα καταλήξουν ποτέ σε ένα πιάτο για γάτες, αλλά αν μια περίεργη γάτα αποφασίσει να γλείψει τα υπολείμματα από ένα φλιτζάνι καφέ ή να μπει σε μια ανοιχτή κατσαρόλα σάλτσας βότκας, να είναι θανατηφόρα, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την καφεΐνη ή την δηλητηρίαση από αλκοόλ σε γάτες. Τρεις κουταλιές της τάξης του 40 τοις εκατό αλκοόλ είναι αρκετό για να αποδειχθεί θανάσιμο.

Σκόρδο & σχοινόπρασο

Όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σχοινόπρασο μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναιμία και γαστρεντερικά προβλήματα σε γάτες.

Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται σε καραμέλα, τσίχλα και ακόμη και σε μερικές οδοντόκρεμες. Η ξυλιτόλη θα προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε γάτες σύντομα μετά την κατάποση και ηπατική ανεπάρκεια την επόμενη ημέρα, οπότε κρατήστε την τσίχλα σας μακριά από τη γάτα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News