Πρώτες βοήθειες για τραυματισμούς γάτας

Καλό είναι να ξέρετε πώς να προφυλάξετε και τις 9 ζωές της γάτας σας


Μπορεί να είναι εφτάψυχες ή -για άλλους- να έχουν μέχρι και εννιά ζωές, ωστόσο οι γάτες είναι εξίσου ευαίσθητες σε καθημερινά μικρά τραύματα κι ατυχήματα όπως και οποιοδήποτε άλλο ζώο. Διάφοροι μικροτραυματισμοί, κοψίματα, μώλωπες (ερεθισμούς) και γρατζουνιές (εκδορές) δεν είναι αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή της και θα επουλωθούν με λίγη θεραπεία. Άλλες πληγές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ράμματα και πιο έντονη φροντίδα έκτακτης ανάγκης.

Βήματα για τη θεραπεία μιας πληγής

Τι να προσέξετε

Τα φρέσκα τραύματα συνήθως εμφανίζουν μερικά ή όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Αιμορραγία

Πρήξιμο

Αφαίρεση τριχώματος

Κομμένο, ξυσμένο ή σχισμένο δέρμα

Χωλότητα ή αδυναμία να σταθεί ή να περπατήσει

Ευαισθησία ή πόνος

Εάν μια πληγή δεν φαίνεται όταν είναι φρέσκια, μπορεί να μολυνθεί. Εκτός από το πρήξιμο και την ευαισθησία, μπορείτε να παρατηρήσετε τα εξής:

Απαλλαγή (πύον) από την πληγή

Αποστήματα (δηλ. Συσσώρευση από πύον κάτω από το δέρμα) και η προκύπτουσα οπή στο δέρμα όταν το απόστημα σπάσει και ανοίξει

Σημάδια πυρετού (π.χ. λήθαργος και αυτιά που φαίνονται ζεστά στην αφή)

Τα τραύματα μπορεί να προέρχονται από το χτύπημα ή το χτύπημα σκληρών ή αιχμηρών αντικειμένων, την αποφυγή αυτοκινήτων, επιθέσεις από ζώα και άλλους κινδύνους.

cat-collar-.jpg

Άμεση φροντίδα

Αυτό που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι εξαρτάται τελικά από τη γάτα σας. Μερικές φορές το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τυλίξετε τη γάτα σας σε μια πετσέτα ή να την βάλετε σε ένα μεταφορέα και να τη μεταφέρετε απευθείας στον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν η γάτα σας σας το επιτρέψει, ειδικά εάν αν δεν είναι εύκολο να φτάσετε στον κτηνίατρό σας.

Εάν υπάρχει αιμορραγία, ασκήστε άμεση πίεση στην πληγή. Το τραύμα πρέπει να καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό πανί και μετά να ασκείται πίεση. Μπορεί να χρειαστούν 5 έως 10 λεπτά για να σταματήσει η αιμορραγία. Μόλις σταματήσει, κολλήστε τη γάζα στη θέση της. Η αφαίρεσή του μπορεί να αφαιρέσει το θρόμβο και η αιμορραγία θα ξανά αρχίσει.

Ελέγξτε για άλλες πληγές.

Εάν δεν υπάρχει αιμορραγία και η περικοπή (ρήξη) ή το ξύσιμο (γδάρσιμο) φαίνεται μικρή, δοκιμάστε να καθαρίσετε την πληγή. Χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό διάλυμα ή απλό νερό και γάζα ή ένα πανί (όχι βαμβάκι) για να καθαρίσετε απαλά γύρω από την πληγή και μια σύριγγα ή παρόμοια συσκευή για να ξεπλύνετε το διάλυμα πάνω από την επιφάνεια του τραύματος. Τα αντισηπτικά διαλύματα παρασκευάζονται με αραίωση συμπυκνωμένων διαλυμάτων που αγοράστηκαν στο φαρμακείο και περιέχουν είτε το ιωδίδιο ποβιδόνης είτε τη διοξική χλωρεξιδίνη ως το δραστικό συστατικό. Μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στις πληγές, καθώς αυτά θα βλάψουν πραγματικά τον ιστό. Η ποβιδόνη πρέπει να αραιώνεται και το χρώμα της να μοιάζει με ελαφρύ τσάι, ενώ η χλωρεξιδίνη πρέπει να αραιώνεται σε ανοιχτό μπλε χρώμα.

Εάν η ρήξη είναι μεγάλη ή βαθιά, ή εάν είναι ένα τραύμα διάτρησης, μπορείτε να καθαρίσετε γύρω από τις άκρες όπως έχει ήδη περιγραφεί, αλλά να μην ξεπλύνετε την ίδια την πληγή. Αφήστε τον κτηνίατρο να το κάνει.

Μόλις κάνετε ό, τι μπορείτε, πάρτε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News