Τι πρέπει να ξέρετε για την αγκυλοστομίαση στις γάτες

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

 

Τα αγκυλόστομα είναι ένα είδος παράσιτου που μπορεί να εισβάλει, να κατοικήσει και να ζήσει στο λεπτό έντερο των ζώων. Τα συγκεκριμένα αγκυλόστομα που μολύνουν τις γάτες είναι τα σκουλήκια Ancylostoma ceylanicum και τα Ancylostoma tubaeforme. Στις προνύμφες τέταρτου σταδίου, αυτά τα παράσιτα που πιπιλίζουν το αίμα μπορούν να προκαλέσουν αναιμία και φλεγμονή του λεπτού εντέρου. Τα ενεργά σκουλήκια θα εγκαταλείψουν τις περιοχές δαγκώματος και αυτές οι περιοχές ενδέχεται να συνεχίσουν να προκαλούν διαρροή αίματος στη θέση της βλάβης. Η εσωτερική προσβολή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια αίματος του εντέρου. Η προσβολή από το παράσιτο αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά στα γατάκια. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες πρέπει να επαγρυπνούν για σημάδια αγκυλόστομων στις γάτες τους.

Ο χρόνος μεταξύ της αρχικής προσβολής αυτού του παρασίτου και του χρόνου που μεταδίδεται σε άλλες γάτες είναι από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν βλάβες στο κάτω μέρος των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, όπου το παράσιτο έχει εισέλθει στο δέρμα. Εάν οι προνύμφες αγκυλόστομων εισέλθουν στους πνεύμονες μέσω κατάποσης, μπορεί να υπάρχει βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν σκούρα περιττώματα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μια γάτα που έχει μολυνθεί με το παράσιτο αυτό θα έχει κακή εμφάνιση και κακή όρεξη. Οι αποχρώσεις των ρουθουνιών, των χειλιών και των αυτιών τους θα είναι χλωμές. Οι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο εάν η γάτα σας δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. 

Αιτίες

Οι προσβολές από αγκυλόστομα προκαλούνται πάντα από κατάποση ή από διείσδυση του δέρματος σε προνύμφες και γενικά βρίσκονται σε μολυσμένο νερό ή σε μολυσμένα περιβάλλοντα. Τα γατάκια συνήθως το κολλάνε μέσω του μητρικού γάλακτος.

cat2.jpg

Διάγνωση

Τα αγκυλόστομα δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να πραγματοποιήσει μικροσκοπική εξέταση δείγματος κοπράνων. Η παρουσία αυγών θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Αυτή η εξέταση θα βοηθήσει επίσης τον κτηνίατρό σας να καθορίσει ποια θεραπεία θα συνταγογραφηθεί, η οποία μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, το βάρος και την κατάσταση της γάτας σας. Εάν κάποια από τα γατάκια σε μια γέννα έχουν πεθάνει, θα πρέπει να υπάρχει υποψία για αγκυλόστομα.

Θεραπευτική αγωγή

Για να απαλλαγούν από τα σκουλήκια, θα σας δοθεί ένα φάρμακο αποξήρανσης για να σκοτώσετε τα σκουλήκια ή να τα αποβάλλετε. Μερικές φορές αυτό είναι το μόνο που απαιτείται. Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής και σιδήρου μπορεί επίσης να είναι απαραίτητα. Με τα γατάκια, η θεραπεία πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των τριών έως τεσσάρων εβδομάδων και στη συνέχεια να λαμβάνεται μηνιαίως.

Πρόληψη

Το περιβάλλον όπου οι γάτες σας κοιμούνται και κάνουν την τουαλέτα σας πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στη γάτα σας, πάρτε ένα δείγμα κοπράνων στον κτηνίατρό σας, έτσι ώστε η λοίμωξη να μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί γρήγορα.

Δεν υπάρχουν εμβολιασμοί για αυτήν την παρασιτική προσβολή, οπότε ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε τη γάτα σας είναι να είστε προσεκτικοί και να ενεργείτε γρήγορα. Παρόλο που τα κρούσματα αγκυλόστομων είναι σπάνια στον άνθρωπο, τα παράσιτα μπορούν να διεισδύσουν στο ανθρώπινο δέρμα, οπότε πρέπει να προσέχετε κατά τη θεραπεία της προσβεβλημένης γάτας σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News