Γιατί νομίζω ότι καίνε τα αυτιά της γάτας μου

Και πότε πρέπει να ανησυχώ για τη θερμοκρασία του κατοικίδιού μου;

 

Αν σκέφτεστε «Τα αυτιά της γάτας μου είναι ζεστά - είναι φυσιολογικό;» Δεν είστε ο μόνος. Μάθετε τι σημαίνουν τα αυτιά της γάτας για την υγεία της γάτας σας.

Οι γάτες είναι ζεστά πλάσματα. Όσοι ζουν μαζί με γάτες ή αγαπούν τις γάτες δεν θα τολμούσαν να το αρνηθούν. Η θερμοκρασία του φυσικού σώματος μιας γάτας είναι αρκετά βαθμούς θερμότερη από οποιαδήποτε ανθρώπινη. Οτιδήποτε έως και 39,2 βαθμούς Κελσίου θεωρείται φυσιολογικό. Όταν παίζετε με τα αυτιά της γάτας, είστε υποχρεωμένοι να σημειώσετε την αντίθεση ανάμεσα σε αυτό που θεωρείτε φυσιολογικό και τι είναι χαρακτηριστικό για τη γάτα.

Γεγονότα για τα αυτιά και τη θερμοκρασία της γάτας

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του σώματος της γάτας, τα αυτιά της τείνουν να είναι λεπτά και εκτεθειμένα, προστατευμένα ούτε από μεγάλη γούνα ούτε από σωματικό λίπος. Οι μύτες τους μπορούν επίσης να αλλάξουν.

Κατά τη διάρκεια θερμότερων περιόδων του έτους, η αγγειοδιαστολή αυξάνει τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερη να είναι η απελευθέρωση υπερβολικής θερμότητας από το σώμα. Κατά τη διάρκεια ψυχρότερων περιόδων, η αγγειοσυστολή κάνει το αντίθετο για τη διατήρηση της θερμότητας. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου υπόκεινται μόνο στις ιδιοτροπίες του θερμοστάτη, αλλά κάθε γάτα που σκαρφαλώνει κοντά σε ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχει μια προσωρινή αύξηση τόσο στη θερμοκρασία του αυτιού όσο και στη μύτη.

Τα ζεστά αυτιά σημαίνουν ότι η γάτα σας έχει πυρετό;

Στις γάτες, ακόμη και ένας συνηθισμένος πυρετός, από 39,7 βαθμούς Κελσίου) και άνω, συνήθως δεν αποτελεί σημαντική αιτία ανησυχίας, αν είναι κάτι παροδικό. Η αύξηση της θερμότητας που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ενός πυρετού είναι ο φυσικός τρόπος καταπολέμησης μολυσματικών παραγόντων, όπως ιών ή βακτηρίων, και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση. Μια γάτα με «φυσιολογικό» πυρετό θα επιδιώξει να απομονωθεί σε ένα δροσερό μέρος - απίθανο να είναι η αγκαλιά σας - και θα παραμείνει ακίνητη.

Εάν η θερμοκρασία του αυτιού μιας γάτας προκαλεί ανησυχία, νιώστε το στομάχι και τις «μασχάλες». Εάν και αυτοί είναι ζεστοί στην αφή, η γάτα μπορεί να έχει πυρετό, καθώς μια γάτα με αληθινό πυρετό θα βιώσει αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρο το σώμα. Ζητήστε κτηνιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε ακραία συνολική θερμότητα σώματος για περισσότερο από δύο ημέρες διαδοχικά.

catear1.jpg

Προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά της γάτας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών περνούν αρκετό χρόνο με τις γάτες τους για να εξοικειωθούν με τις ρουτίνες τους. Μήπως η γάτα τρώει λιγότερο, ή δεν τελειώνει το φαγητό της όπως συνήθως; Η καρδιά της φαίνεται να χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Δεν είναι μόνο καυτή, αλλά και τρέμει; Οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων δείχνει πιο συγκεκριμένα ένα δυνητικά επικίνδυνο πρόβλημα υγείας.

Αυτιά και πυρετός άγνωστης προέλευσης

Οι πυρετοί που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις στις γάτες μπορεί να υποχωρήσουν όσο γρήγορα εμφανίζονται. Οι πυρετοί που προκαλούνται από δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως συνοδεύονται από πληγές που μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε ή μπορεί να υποδειχθούν από αφύσικες περιοχές οίδημα εάν είναι εσωτερικές.

Εάν η γάτα σας έχει παρουσιάσει πυρετώδη κατάσταση τέσσερις ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, η γάτα μπορεί να έχει αυτό που αναφέρεται ως πυρετός άγνωστης προέλευσης. Σημειώστε προσεκτικά όλες τις αλλαγές - συμπεριφορά, φυσική και άλλη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης φορά που παρατηρήσατε καυτά αυτιά γάτας. Με αυτόν τον τρόπο ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να ξεκινήσει τη δύσκολη διαδικασία εντοπισμού του προβλήματος.

catear2.jpg

Μπορεί η θερμοκρασία να σηματοδοτήσει άλλα προβλήματα στο αυτί της γάτας;

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα του αυτιού της γάτας είναι η ωτίτιδα externa ή μια μόλυνση του εξωτερικού αυτιού. Οι λοιμώξεις του αυτιού της γάτας εντοπίζονται συχνότερα σε δύο πηγές, τα ακάρεα του αυτιού και τις μολύνσεις, με τα ακάρεα να είναι το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να εμφανιστούν με αυτιά που είναι θερμότερα από το κανονικό. Αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί στη γάτα που τους δίνει μεγαλύτερη προσοχή από το συνηθισμένο. Όταν ξύνει υπερβολικά το αυτί με τα πόδια της, ή το τρίβει με επιμονή πάνω σε έπιπλα, είναι κάτι που θα αυξήσει τη θερμοκρασία τους και θα προκαλέσουν κοκκίνισμα. Είτε η πηγή της λοίμωξης είναι ακάρεα ή αποτέλεσμα κεριού, αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί προκαλούν καταστροφή μόνο όταν οι συνθήκες το ευνοούν.

Η υπερβολική συσσώρευση κεριού στο αυτί μειώνει τον αερισμό και αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του αυτιού. Το πτερύγιο, ή το εξωτερικό μέρος του αυτιού που βλέπετε και αγγίζετε, μπορεί επίσης να γίνει πιο ζεστό, αλλά είναι η θερμότητα στο εσωτερικό που επιτρέπει στα ακάρεα και τους μύκητες να ανθίσουν. Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του αυτιού που πρέπει να σας ανησυχούν περισσότερο εκτός από τη θερμοκρασία περιλαμβάνουν τη σκουρόχρωμη απόρριψη και μια περίεργη, πικάντικη μυρωδιά.

catear3.jpg

Τα αυτιά της γάτας είναι συναρπαστικά όργανα. Βαριά μυώδης παρά την ευαίσθητη εμφάνισή τους, με το καθένα μπορεί να κινείται και να στρέφεται ανεξάρτητα από τον άλλο. Με την επιφύλαξη της αντίστασης του περιβάλλοντός τους, η εξωτερική θερμοκρασία των πτερυγίων ποικίλλει έντονα. Μια γάτα μπορεί να έχει ζεστά αυτιά μία ώρα και να είναι κρύα την επόμενη.

Εάν η θερμότητα που προέρχεται από το ένα ή και τα δύο αυτιά της γάτας προκαλεί ανησυχία, μην πανικοβληθείτε. Κοιτάξτε ολόκληρη τη γάτα προτού καλέσετε τον κτηνίατρο. Ο αποχρωματισμός μέσα και γύρω από το κανάλι του αυτιού μπορεί να σας προειδοποιήσει για σοβαρά προβλήματα, καθώς και έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά και ασυνήθιστες οσμές.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News