Πότε πρέπει να πάτε αμέσως τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Δείτε δέκα επείγουσες περιπτώσεις που δεν σηκώνουν αναβολή

 

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε με το παραμικρό ούτε να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο με το πρώτο περίεργο σύμπτωμα, υπάρχουν ωστόσο μερικές περιπτώσεις που απαιτούν την άμεση αντίδρασή σας κι επικοινωνία με το γιατρό σας.

 

Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτή είναι η πιο επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ζωντανό πλάσμα – γάτα, σκύλος ή άνθρωπος. Ο θάνατος συμβαίνει μετά από τρία λεπτά χωρίς αναπνοή, έτσι οι γάτες με αναπνευστικές δυσκολίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα αναπνευστικά προβλήματα στις γάτες μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν αρχικά. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι η ανύψωση των πλευρών, η αναπνοή με το στόμα ανοιχτό, ο βήχας, ο συριγμός, οι ανώμαλοι αναπνευστικοί θόρυβοι και η έντονη εμφάνιση της «αστείας αναπνοής».

 

Μη φυσιολογική ούρηση σε αρσενικές γάτες

Αυτό υπάρχει περίπτωση να είναι ένα σύμπτωμα μιας από τις πιο σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της γάτας: απόφραξη των ούρων. Αυτή η κατάσταση, η οποία είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί, εμφανίζεται όταν οι γάτες δεν μπορούν να ουρήσουν. Για ανατομικούς λόγους, εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αρσενικές.

Οι γάτες με την πάθηση υποφέρουν από σοβαρό πόνο και, στη συνέχεια, ταχεία εξέλιξη σε νεφρική ανεπάρκεια, πιθανή ρήξη της ουροδόχου κύστης και υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα που προκαλούν καρδιακή ανακοπή. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα: Οι προσβεβλημένες γάτες μπορεί να ουρούν έξω από την τουαλέτα, αλλά παράγουν μόνο μικρές ποσότητες ούρων, κλαψουρίζουν ή περιποιούνται τα γεννητικά τους όργανα υπερβολικά.

Επομένως, κάθε αρσενική γάτα με οποιαδήποτε ανωμαλία στην ούρηση πρέπει να ελέγχεται αμέσως από κτηνίατρο. Λάβετε υπόψη ότι οι θηλυκές γάτες με διαταραχές στα ούρα πρέπει επίσης να δουν τον κτηνίατρο. Δεν είναι πιθανό να πεθάνουν από το πρόβλημα, αλλά είναι πιθανό να υποφέρουν από δυσφορία που δικαιολογεί θεραπεία.

 

Σημάδια σοβαρού πόνου ή προφανή ενόχληση

Φέρτε το γατάκι σας σε κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης αμέσως εάν το παρατηρήσετε. Ο ίδιος ο πόνος πάντα δικαιολογεί θεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων, όπως απόφραξη ούρων (βλ. Παραπάνω) ή θρομβοεμβολισμός της αορτής (βλ. Παρακάτω). Τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας περιλαμβάνουν κλαψούρισμα (μέχρι κι ουρλιαχτά), λαχάνιασμα, το να κρύβονται και υπερβολική αντίδραση σε επαφή με μια οδυνηρή περιοχή.

 

Ξαφνική παράλυση του οπίσθιου άκρου

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα του πόνου, αυτή είναι μια από τις πιο πραγματικά επώδυνες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της γάτας: αορτικός θρομβοεμβολισμός ή ΑΤΕ. Το ΑΤΕ είναι μια επιπλοκή των καρδιακών παθήσεων σε γάτες στις οποίες ένας θρόμβος αίματος συσσωρεύεται στα πίσω (συνήθως) πόδια. Προκαλεί ξαφνική παράλυση του οπίσθιου άκρου. Οι προσβεβλημένες γάτες συνήθως θα κουτσαίνουν, θα κλαψουρίζουν και θα εμφανίζουν κι άλλα σημάδια κινδύνου. Απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

catvet1.jpg 

Διακοπή φαγητού ή / και ανορεξία

Μια γάτα που δεν τρώει, συχνά υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι φυσιολογικό ένα ζωντανό πλάσμα να μην τρώει μια ολόκληρη μέρα ή να μην τρώει όταν είναι διαθέσιμο φαγητό και το να μην τρώει μπορεί να είναι σύμπτωμα (νεφρική ανεπάρκεια, επιπλοκές του διαβήτη και εντερική απόφραξη) και αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας (λιπώδες ήπαρ).

 

Παρατεταμένος έμετος και / ή διάρροια

Αυτό είναι μεταξύ των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της γάτας που απαιτούν άμεση κτηνιατρική προσοχή, ειδικά όταν υπάρχει αίμα. Σχεδόν όλες οι γάτες περιστασιακά κάνουν  εμετό ή έχουν μαλακά κόπρανα, και τέτοια περιστατικά συνήθως δεν είναι έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης. Αλλά οι γάτες που κάνουν εμετό επανειλημμένα ή έχουν διάρροια, πρέπει να επισκεφτούν τον κτηνίατρο αμέσως.

 

Γνωστή κατάποση τοξικών ουσιών

Η κατάποση τοξικών όπως κρίνος ή αντιψυκτικό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως. Η ταχεία δράση μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα σε πολλούς διαφορετικούς τύπους τοξικότητας.

 

Βαθύ λήθαργο ή κατάρρευση

Αυτό είναι μεταξύ των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της γάτας που θα πρέπει να προκαλέσει επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ο βαθύς λήθαργος συχνά εκδηλώνεται όταν δεν κινούνται για ώρες, όταν απομονώνονται σε ένα δωμάτιο για παρατεταμένη περίοδο και όταν δεν αντιδρούν σε ερεθίσματα (όπως το ανοιχτήρι κονσερβών ή ο σκύλος) με τον συνηθισμένο τρόπο.

 

Επιληπτική κρίση

Αν και μια μοναχική κρίση δεν είναι πιθανό να απειλήσει τη ζωή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις έρχονται συχνά σε επαναλήψεις που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών. Μπορούν επίσης να είναι ένα σύμπτωμα έκθεσης σε τοξίνες όπως μούχλα ή προϊόντα κατά ψύλλων. Οι γάτες που υποφέρουν από κρίση πρέπει να πάνε κατευθείαν στον κτηνίατρο.

 

Σοβαρό τραυματισμό

Οι ιδιοκτήτες γατών με πληγές ή σημαντική αιμορραγία το γνωρίζουν συνήθως διαισθητικά. Ωστόσο, μερικές φορές οι γάτες που πέφτουν από ύψος, χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα, τραυματίστηκαν από πόρτες γκαράζ ή δέχτηκαν επίθεση από μεγάλα σκυλιά μπορεί να έχουν σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς. Κάθε φορά που γνωρίζετε ένα τέτοιο περιστατικό, η γάτα σας πρέπει να ελέγχεται.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News