Πώς να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό

Ειδικά τώρα που μπαίνουμε στο καλοκαίρι

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Οι περισσότερες γάτες δεν πίνουν αρκετό νερό. Επειδή οι γάτες είναι τόσο αυτάρκεις, υποθέτουμε ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για την υγεία τους και πολλές φορές το κάνουν. Για αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας μερικά πράγματα.

 

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι αφυδατωμένη

Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να οδηγήσει την υγεία της σε σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα να είχε ουρήθρα φραγμένη με πέτρες ούρων - μία από τις παρενέργειες μιας γάτας που δεν πίνει νερό ή μιας γάτας που δεν πίνει αρκετό νερό. Είναι σαν ένα «βύσμα» από μαλακό, συμπιέσιμο υλικό που αποτελείται από μέταλλα, κύτταρα και πρωτεΐνες που μοιάζουν με βλέννα. Τα ούρα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας και τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα ή να διατηρήσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.

Αλλά μια αποκλεισμένη ουρήθρα δεν είναι το μόνο ιατρικό ζήτημα που προκύπτει από μια γάτα που δεν πίνει νερό. Όπως και με τους ανθρώπους, η υγεία των ούρων των γατών συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση νερού, έτσι και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι πέτρες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν σε μια καλά ενυδατωμένη γάτα. Η πεπτική υγεία επωφελείται επίσης από την αυξημένη πρόσληψη νερού.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προτιμήστε μια δίαιτα με κυρίως υγρά τρόφιμα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν περισσότερη υγρασία. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πίνει περισσότερο νερό μια γάτα και να αποφύγει την αφυδάτωση.

Εάν η γάτα σας δεν θα τρώει υγρό φαγητό, προσθέστε νερό ή ζωμό στο φαγητό και αφήστε το για να στεγνώσει και δείτε αν θα το φάει.

Δοκιμάστε παγάκια στα τρόφιμα της γάτας σας

Προσθέτει υγρασία και δίνει λίγη απόλαυση στη γάτα. Ο κύβος παίρνει τη γεύση του φαγητού και ενώ η γάτα σας γλείφει τον κύβο, παίρνει και περισσότερο νερό. Παγάκια στο μπολ με νερό της γάτας σας μπορεί να λειτουργούν και με γάτα χωρίς πόσιμο νερό. Μερικές γάτες προτιμούν παγωμένο νερό, όπως κάνουν και οι άνθρωποι.

Σερβίρετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα

Η κατανάλωση προκαλεί δίψα, οπότε μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να πιει περισσότερο νερό εάν παίρνει τροφή πιο συχνά.

catwater2.jpg 

Τοποθετήστε διάφορα μπολ νερού σε όλο το σπίτι

Διευκολύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό, προσφέροντας πολλαπλές επιλογές σε όλο το σπίτι. Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να έχει πρόβλημα πρόσβασης στο εν λόγω νερό.

Προσέξτε που θα βάλετε το μπολ νερού

Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να μην του αρέσει η τοποθεσία του μπολ νερού. Κρατήστε το μπολ με το νερό της γάτας σας μακριά από το κουτί απορριμμάτων. Ή σε μέρη με έντονη μυρωδιά.

Βεβαιωθείτε ότι τα μπολ ξαναγεμίζουν τακτικά

Στις γάτες αρέσει το φρέσκο νερό - και ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει; Φροντίστε να αλλάζετε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξεπλένετε τακτικά το μπολ με σαπούνι και νερό. Επίσης, πειραματιστείτε με διάφορα είδη μπολ μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στη δική σας. Μην ξεχνάτε κάθε γάτα έχεις τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της.

Αφήστε πού και πού τη βρύση να τρέχει

Εάν η γάτα σας προσελκύεται από τρεχούμενο νερό, χρησιμοποιήστε το ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να πιεί περισσότερο! Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί απλά να χρειαστεί να μετατρέψετε το πόσιμο νερό σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη βρύση λίγα λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

Δώστε έξτρα γεύση στο νερό

Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να πίνει αρωματισμένο νερό! Μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε τις γάτες σας να πίνουν περισσότερο νερό αρωματίζοντάς το με λίγο χυμό τόνου ή ζωμό κοτόπουλου.

 

Σχετικά θέματα

Όλα όσα θες να ξέρεις για τις λοιμώξεις αυτιού στη γάτα σου

Οκτώ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη θεραπεία

Τι είναι καλύτερο για τη γάτα μου, η υγρή ή η ξηρή τροφή;

Δείτε τι προσφέρει η κάθε επιλογή και βρείτε τι ταιριάζει στο κατοικίδιό σας

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες της γάτας σας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτό το ζήτημα της περιποίησής της

Διαβάζονται τώρα!

Το καλό είναι στη φύση τους 

«Ας επιστρέψουμε στη φύση λίγη από την καλοσύνη που μας προσφέρει»

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Pet Awards 2021 για 2η συνεχόμενη χρονιά

Στόχο έχουν να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα,…

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές

Μια που ζούμε σε μια εντελώς μεταβλητή εποχή που δυσκολεύει και τα κατοικίδιά…

Όλα όσα θες να ξέρεις για τις λοιμώξεις αυτιού στη γάτα σου

Οκτώ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη θεραπεία