Πώς να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό

Ειδικά τώρα που μπαίνουμε στο καλοκαίρι

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Οι περισσότερες γάτες δεν πίνουν αρκετό νερό. Επειδή οι γάτες είναι τόσο αυτάρκεις, υποθέτουμε ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για την υγεία τους και πολλές φορές το κάνουν. Για αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας μερικά πράγματα.

 

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι αφυδατωμένη

Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να οδηγήσει την υγεία της σε σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα να είχε ουρήθρα φραγμένη με πέτρες ούρων - μία από τις παρενέργειες μιας γάτας που δεν πίνει νερό ή μιας γάτας που δεν πίνει αρκετό νερό. Είναι σαν ένα «βύσμα» από μαλακό, συμπιέσιμο υλικό που αποτελείται από μέταλλα, κύτταρα και πρωτεΐνες που μοιάζουν με βλέννα. Τα ούρα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας και τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα ή να διατηρήσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.

Αλλά μια αποκλεισμένη ουρήθρα δεν είναι το μόνο ιατρικό ζήτημα που προκύπτει από μια γάτα που δεν πίνει νερό. Όπως και με τους ανθρώπους, η υγεία των ούρων των γατών συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση νερού, έτσι και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι πέτρες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν σε μια καλά ενυδατωμένη γάτα. Η πεπτική υγεία επωφελείται επίσης από την αυξημένη πρόσληψη νερού.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προτιμήστε μια δίαιτα με κυρίως υγρά τρόφιμα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν περισσότερη υγρασία. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πίνει περισσότερο νερό μια γάτα και να αποφύγει την αφυδάτωση.

Εάν η γάτα σας δεν θα τρώει υγρό φαγητό, προσθέστε νερό ή ζωμό στο φαγητό και αφήστε το για να στεγνώσει και δείτε αν θα το φάει.

Δοκιμάστε παγάκια στα τρόφιμα της γάτας σας

Προσθέτει υγρασία και δίνει λίγη απόλαυση στη γάτα. Ο κύβος παίρνει τη γεύση του φαγητού και ενώ η γάτα σας γλείφει τον κύβο, παίρνει και περισσότερο νερό. Παγάκια στο μπολ με νερό της γάτας σας μπορεί να λειτουργούν και με γάτα χωρίς πόσιμο νερό. Μερικές γάτες προτιμούν παγωμένο νερό, όπως κάνουν και οι άνθρωποι.

Σερβίρετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα

Η κατανάλωση προκαλεί δίψα, οπότε μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να πιει περισσότερο νερό εάν παίρνει τροφή πιο συχνά.

catwater2.jpg 

Τοποθετήστε διάφορα μπολ νερού σε όλο το σπίτι

Διευκολύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό, προσφέροντας πολλαπλές επιλογές σε όλο το σπίτι. Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να έχει πρόβλημα πρόσβασης στο εν λόγω νερό.

Προσέξτε που θα βάλετε το μπολ νερού

Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να μην του αρέσει η τοποθεσία του μπολ νερού. Κρατήστε το μπολ με το νερό της γάτας σας μακριά από το κουτί απορριμμάτων. Ή σε μέρη με έντονη μυρωδιά.

Βεβαιωθείτε ότι τα μπολ ξαναγεμίζουν τακτικά

Στις γάτες αρέσει το φρέσκο νερό - και ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει; Φροντίστε να αλλάζετε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξεπλένετε τακτικά το μπολ με σαπούνι και νερό. Επίσης, πειραματιστείτε με διάφορα είδη μπολ μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στη δική σας. Μην ξεχνάτε κάθε γάτα έχεις τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της.

Αφήστε πού και πού τη βρύση να τρέχει

Εάν η γάτα σας προσελκύεται από τρεχούμενο νερό, χρησιμοποιήστε το ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να πιεί περισσότερο! Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί απλά να χρειαστεί να μετατρέψετε το πόσιμο νερό σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη βρύση λίγα λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

Δώστε έξτρα γεύση στο νερό

Μια γάτα που δεν πίνει νερό μπορεί να πίνει αρωματισμένο νερό! Μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε τις γάτες σας να πίνουν περισσότερο νερό αρωματίζοντάς το με λίγο χυμό τόνου ή ζωμό κοτόπουλου.

 

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…