Αρθρίτιδα σε γάτες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την αρθρίτιδα και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει τόσο στους ανθρώπους όσο και στα σκυλιά. Γνωρίζατε όμως ότι οι γάτες μπορούν επίσης να επηρεαστούν συνήθως από αυτήν την κατάσταση;

Μια γάτα μπορεί να αναπτύξει αρθρίτιδα με την πάροδο του χρόνου στις αρθρώσεις και τα άκρα καθώς και στη σπονδυλική στήλη.

Ευτυχώς, υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων επιλογών για τη διαχείριση και τη θεραπεία του πόνου της αρθρίτιδας στις γάτες.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το τι προκαλεί αρθρίτιδα της γάτας, τα σημάδια που μπορείτε να αναζητήσετε και ποιες επιλογές κτηνιατρικής θεραπείας είναι διαθέσιμες. Μην ξεχνάτε ότι κάθε κατοικίδιο είναι μοναδικό, οπότε πρέπει να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας για τις καλύτερες επιλογές για τη γάτα σας.

 

Αιτίες και σημάδια αρθρίτιδας σε γάτες

Η αρθρίτιδα στις γάτες περιλαμβάνει φλεγμονή των αρθρώσεων και μερικές φορές μια διάσπαση του χόνδρου που συνήθως βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των οστών στα οστά. Οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν αρθρίτιδα για διάφορους λόγους, όπως γήρανση, παχυσαρκία, τραύμα και ενδεχόμενες γενετικές ή κληρονομικές καταστάσεις.

Οι γάτες μπορούν να κρύψουν τον πόνο τους ή να δείξουν πολύ λεπτά, ασαφή σημάδια πόνου. Εδώ είναι μερικά πιθανά σημάδια πόνου αρθρίτιδας στις γάτες:

 

Να εμφανίζει λιγότερη ενέργεια

 

Μια αλλαγή στην επιθυμία ή την ικανότητα να πηδήξει πάνω ή κάτω

 

Η κινητικότητα ή το βάδισμα αλλάζει

 

Να προστατεύει τις περιοχές του σώματός τους

 

Μειωμένη ανοχή για βούρτσισμα

 

Αλλαγές στην όρεξη, τη στάση ή τον ύπνο

 

Αλλαγές στη συμπεριφορά περιποίησης

 

Θεραπεία της ήπιας αρθρίτιδας σε γάτες

Η θεραπεία της αρθρίτιδας όταν είναι ήπια μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ανάγκη για χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον πόνο, τα οποία μπορεί να έχουν παρενέργειες.

 

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για τη θεραπεία μιας γάτας με ήπια αρθρίτιδα.

Διαχείριση βάρους

Η διαχείριση βάρους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης θεραπείας αρθρίτιδας για γάτες, όπως και σε ανθρώπους και σκύλους. Ομοίως, η διαχείριση βάρους απαιτεί δύο πράγματα: άσκηση και διαχείριση τροφίμων.

Η άσκηση μιας γάτας μπορεί να ακούγεται δύσκολη, αλλά πολλές γάτες λατρεύουν να παίζουν με παιχνίδια στο τέλος ενός σπάγκου, να κυνηγούν ένα φως λέιζερ ή ακόμα και να παίζουν κρυφτό με ανταμοιβή να βρουν το φαγητό τους σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού.

Το δεύτερο μέρος της διαχείρισης βάρους περιλαμβάνει περιορισμό θερμίδων. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει σχετικά με τον τύπο τροφής και πόσο θα πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας για να υποστηρίξετε την απώλεια βάρους.

Τα νοικοκυριά με πολλές γάτες μπορεί να πρέπει να γίνουν δημιουργικά για να διασφαλίσουν ότι η γάτα που αντιμετωπίζεται δεν κλέβει φαγητό από τις άλλες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό βάζοντας φαγητό ελεύθερης επιλογής σε υψηλότερο μέρος, όπου η γάτα δεν μπορεί να πηδήξει ή μέσα σε ένα μικρό περίβλημα όπου μόνο μικρότερες γάτες μπορούν να φτάσουν σε αυτό.

 

Διατροφή και συμπληρώματα

Η διαιτητική θεραπεία διατίθεται σε διάφορες μορφές και βασίζεται στις ανάγκες της γάτας σας. Ορισμένες δίαιτες θα περιορίσουν σημαντικά τις θερμίδες - χωρίς να κάνουν τη γάτα σας να αισθάνεται πεινασμένη - ενώ άλλες δίαιτες θα έχουν πρόσθετα συμπληρώματα ενσωματωμένα στο φαγητό.

Τα συμπληρώματα αρθρώσεων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καθημερινή ρουτίνα της γάτας σας. Τα από του στόματος συμπληρώματα όπως η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη διατίθενται σε λιχουδιές, υγρά και πασπαλίζουμε σκόνες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (όπως βρίσκονται στα ιχθυέλαια) έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και πολλές γάτες αγαπούν τη γεύση.

 

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να διατηρήσετε τις αρθριτικές γάτες ενεργές και να βοηθήσετε να διατηρήσετε τους μυς και τις αρθρώσεις τους από να σφίξουν.

Ορισμένες γάτες λατρεύουν ένα ελαφρύ μασάζ, ένα τέντωμα ή ένα απαλό εύρος κίνησης των αρθρώσεών τους. Άλλες γάτες προτιμούν ένα θερμαινόμενο κρεβάτι γάτας ή θερμότητα από μια ζεστή σακούλα ρυζιού για να καταπραΰνουν την αρθρίτιδα.

catarthr2.jpg

Περιβαλλοντικές τροποποιήσεις

Μικρές αλλαγές στον χώρο διαβίωσης της γάτας σας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην άνεση και την προσβασιμότητα στο σπίτι σας.

Μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιήστε έπιπλα ή σκάλες γάτας για να βοηθήσετε τη γάτα σας να φτάσει τα αγαπημένα τους σημεία πιο εύκολα και με ασφάλεια.

 

Βάλτε μπολ φαγητού σε πολλά σημεία για εύκολη πρόσβαση.

 

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε υπερυψωμένα μπολ φαγητού.

 

Τοποθετήστε κουτιά απορριμμάτων χαμηλής όψης ή χαμηλής εισόδου σε πολλά εύκολα προσβάσιμα σημεία γύρω από το σπίτι σας.

 

Εάν έχετε πόρτες γάτας, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ψηλές ώστε η γάτα σας να μπορεί να τις περάσει εύκολα.

 

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως ενδείκνυται μόνο εάν υπάρχει άλλο ιατρικό πρόβλημα με την αρθριτική άρθρωση, όπως ένας σχισμένος σύνδεσμος, δυσπλασία ισχίου ή ένα εξάρθρωση του γόνατος.

 

Παρακολουθήστε για βελτίωση

Όποια και αν είναι η θεραπεία που χρησιμοποιείτε για τη γάτα σας, προσέξτε και παρακολουθήστε τη γάτα σας για αλλαγές. Εάν δεν βλέπετε βελτίωση στην όρεξη, τη στάση και το εύρος κίνησης της γάτας σας, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για άλλες επιλογές θεραπείας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News