Πώς να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες της γάτας σας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτό το ζήτημα της περιποίησής της

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Αν έχετε γάτα είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη έρθει σε επαφή με το φαινόμενο των τριχομπαλών. Οι γάτες συνήθως θα κάνουν εμετό μια μεγάλη, σωληνοειδή μάζα τριχών. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη θεραπεία και την πρόληψη των μαλλιών της γάτας.

 

Τι προκαλεί τις τριχόμπαλες γάτας;

Όταν μια γάτα περιποιείται τον εαυτό της, συνήθως καταπίνει τρίχωμα. Κάποια από την ποσότητα του τριχώματος θα περάσει διεξοδικά το πεπτικό τους σύστημα και στα κόπρανά τους χωρίς επιπλοκές.

Σε μερικές γάτες, τα μαλλιά θα μαζευτούν στο στομάχι τους και θα εξελιχθούν σε μια φούσκα. Αφού συσσωρευτούν τα μαλλιά στο στομάχι και σχηματιστεί μια φούσκα, τότε θα γίνει εμετός ως μια μακρά σωληνοειδής μάζα τριχών που μπορεί να καλυφθεί με γλοιώδη βλέννα.

Σε ορισμένες γάτες, το τρίχωμα μπορεί να αποκτήσει όγκο και να συσσωρευτεί και να προκαλέσει απόφραξη στο γαστρεντερικό τους σωλήνα.

 

Είναι φυσιολογικές οι τριχόμπαλες της γάτας;

Εάν η γάτα σας εμφανίζει τριχόμπαλες, δεν είναι η μόνη. Καθώς μπορεί να είναι φυσιολογικές για τις περισσότερες γάτες, είτε έχουν κοντά ή μακριά μαλλιά.

Δεν είναι ωστόσο φυσιολογικό οι γάτες να κάνουν εμετό συχνά. Εάν τα επεισόδια εμετού γίνονται πιο συχνά ή επίμονα ή εάν η γάτα σας δεν τρώει, θα πρέπει να την δει ο κτηνίατρός της για εξέταση.

Άλλες υποκείμενες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν εμετό στις γάτες περιλαμβάνουν βακτηριακή υπερανάπτυξη, εντερικά παράσιτα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή λέμφωμα του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας έχει τριχόμπαλες

Εάν η γάτα σας βήχει συχνά για τριχόμπαλες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ακολουθούν μερικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Laxatone: Πρόκειται για ένα γευστικό πόσιμο τζελ που μπορεί να βοηθήσει στη δέσμευση των τριχών στο στομάχι και να διευκολύνει τη διέλευση των τριχών μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα της γάτας σας.

Ειδικές δίαιτες: Ορισμένες συνταγές τροφής για γάτες διατίθενται στο εμπόριο για την πρόληψη και / ή τον έλεγχο των μαλλιών. Αυτές οι δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας του γαστρεντερικού φυσιολογικού. Μερικές OTC δίαιτες περιλαμβάνουν: Purina Pro Plan Focus Adult Hairball Management ή Royal Canin Hairball Care για γάτες. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι χρήσιμες για ορισμένες γάτες.

Συνταγογραφούμενες δίαιτες: Εάν η γάτα σας δυσκολεύεται να αποβάλει τα χτενίσματα μαλλιών, τότε θα πρέπει να μιλήσετε στον τακτικό κτηνίατρο της γάτας σας σχετικά με τις επιλογές για δίαιτα συνταγών ή πρόσθετα τροφίμων που μπορεί να είναι χρήσιμα.

catgr.jpg

Πώς να αποτρέψετε τη γάτα σας να έχει τριχόμπαλες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε τις τριχόμπαλες στη γάτα σας είναι να φροντίζετε συχνά το τρίχωμά της. Το χτένισμα και / ή το βούρτσισμα του τριχώματος της γάτας σας βοηθά στην αφαίρεση των χαλαρών τριχών, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των μαλλιών που καταπίνει η γάτα σας.

Ο περιορισμός της ποσότητας των μαλλιών που καταπίνει η γάτα σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού μαλλιών στο στομάχι τους. Διαλέξτε κατάλληλε βούρτσες χτενίσματος που είναι ειδικές στην απαλή αφαίρεση του υποστρώματος και των χαλαρών τριχών στη γάτα σας.

Το τακτικό βούρτσισμα θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των χαλιών και των μπερδεμάτων που η γάτα σας θα προσπαθήσει να επιλύσει μόνη της. Το να αφιερώνετε επιπλέον χρόνο ποιότητας κάθε μέρα για να βουρτσίζετε τη γάτα σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε ή / και να αποτρέψετε τις βλαπτικές συνέπειες από τις τριχόμπαλες.

Σχετικά θέματα

Τι είναι το γλαύκωμα στις γάτες και πώς εμφανίζεται

Προκαλεί μια επώδυνη αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι και μπορεί να οδηγήσει σε…

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα κατοικίδια το καλοκαίρι

Δείτε πιθανά προβλήματα και πώς να τα προφυλάξετε

Όλα όσα θες να ξέρεις για τις λοιμώξεις αυτιού στη γάτα σου

Οκτώ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη θεραπεία

Διαβάζονται τώρα!

Ποιες φυλές γάτας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Γιατί μπορεί να έχουν όλες 9 ζωές… αλλά σε κάποιες διαρκούν περισσότερο

Πώς να σταματήσω το κουτάβι μου από το να τρώει τα πάντα

Γιατί μπορεί να του φαίνονται όλα δελεαστικά αλλά κάποια είναι πολύ επικίνδυνα

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου και σας έχουμε 15 καλούς λόγους για να μεγαλώσετε το παιδί σας με έναν σκύλο

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και τα οφέλη είναι για όλη την οικογένεια

Πυρκαγιές και άγρια ζώα - τι να κάνουμε μετά;

Χρήσιμες συμβουλές από την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας…

Χάθηκε-βρέθηκε: πλατφόρμα για τον εντοπισμό χαμένων σκυλιών λόγω της πυρκαγιάς

Το dog's voice αλλά και το stray.gr βοηθάνε στη διάσωση, φιλοξενία και ανεύρεση…

Γιατί τα σκυλιά τρώνε χώμα;

Αποκωδικοποιώντας μια βρώμικη συνήθεια